Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ramon kåserar: Baklänges in i framtiden

Annons - Svenska magasinet

Ramon kåserar: Baklänges in i framtiden

-0001-11-30

Det var med en suck av lättnad jag sjönk ner i fåtöljen på planet till Malaga. Äntligen på väg ”hem” till solkusten, efter en avskyvärd sommar och en sorglig start på hösten i Stockholm.


Skicka till en vän

Av Ramon Fridén
e-postadress: [email protected]


Avskyvärd på grund av ombyggnad och reparation av vår lägenhet. Vi har levt som i en kondom. Hela lägenheten insvept i presenningar, byggnadsställningar och med fönster täckta av plast. Svårt att vädra under de ovanligt varma sommarmånaderna.

Och inte nog med detta elände inomhus. Utomhus, i vårt köpcenter, på gator och torg och i tidningar, tv och på olika datorskärmen har vi tvingats se och höra dessa lögnaktiga politiska löften om att allt ska bli bättre. Mängder av obehagliga, personliga påhopp och ett ogenerat ljugande hör numer tydligen till en svensk valkampanj. En ovärdig och svinaktig pajkastning politiker emellan. Och nu har de pajaser vi valt att styra vårt land, efter valet, också visat sig vara i trotsåldern. De har när detta skrivs skapat ovärdigt kaos och en blå-grön-röd röra.

Men, visst har det funnits ljuspunkter. T.ex, äntligen, efter år av prat, har vi genomfört den stora drömresan som många svenska pensionärer pratar om – Hurtigrutten!

Det var en fin tur men lite långtråkig. 99 procent pensionärer ombord, förstås, snabba på att sno de bästa utsiktsstolarna redan på morgonen. Vackra vyer, mycket hav och den märkliga ”Trollfjorden” och så alla dessa små norska pittoreska samhällen som ligger inklämda på öarna i fjordarna där långt upp i norr

Hemma bra men solkusten bäst
Men jag mår nog ändå bäst nere på solkusten. Jag har en solkusten-kompis som bor i Uppsala. Fast han bor inte där särskilt mycket. Åker hem till midsommar och hälsar på sonen, som jobbar vid polisen. Sedan återvänder han till solkusten redan i mitten av augusti. Reser aldrig hem över jul, eller så.

Har frågat honom varför. Trivs han inte längre i Sverige. Nä, säger han. Jag trivs inte i Sverige och jag trivs inte i Uppsala, som blivit en håla och oroshärd, de senaste åren. Jag mår bra här nere.

Under flygturen kom jag i samspråk med killen i stolen bredvid. Berättade att han sedan många år vinter-bor i Calahonda.
– Sverige håller på att förändras till det sämre, sa han. Har svårt att anpassa mig efter det allt hårdare polariserade umgängesklimatet.
– Dessutom, verkar det som sjukvård och välfärd, på allvar håller på att krackelera i vårt fosterland. En nära vän till mig fick cancer i bukspottkörteln. Genomled månader av cellgiftbehandling. I maj hade man isolerat cancern och ansåg att man kunde operera. Då säger hans läkare att det inte finns några operationstider under sommaren, så han måste vänta till hösten.

Jag tror att utomstående har svårt att föreställa sig den ångest han levt med i sommar, berättade min granne i stolen bredvid. När jag hörde honom tänkte jag på min brorsa.
Min bror Sven fick besked om förstorad huvudpulsåder (aorta) för ett år sedan. Efter undersökning på Karolinska sjukhuset fick han beskedet att ådern var så pass förstorad att den måste opereras snarast.

Men månader gick och en allt nervösare bror fick ingen operationstid.
Efter sex månaders väntan fick han äntligen tid. Två dagar innan han skulle upp på operationsbordet sprack hans aorta!

Det var mitt i natten som min brors fru hörde ett skri i hallen:” nu sprack den” och sedan en duns. Hon sprang ut i hallen där hennes man låg medvetslös på golvet. Efter en snabb ambulansfärd lyckades läkare skära upp buken på patienten och stoppa det värsta blodflödet.

Bror Sven låg medvetslös, på intensivvården i fjorton dagar. Sedan vaknade han upp. I ett ganska förvirrat tillstånd. Kom inte ihåg vad som hänt. Förstod inte var han var.

Resultatet av den långa väntetiden på operation blev en hjärnblödning och en helt förlamad vänstersida av kroppen. Han kan alltså inte röra sig. Måste lyftas i och ur sängen. Kan inte gå på toaletten själv.

Min bror var en fullt frisk och pigg pensionär. På grund av de allt allvarligare problemen i den svenska sjukvården har han nu förvandlats till ett mänskligt kolli.

Jag har förstått att man i Spanien har planer på att införa en lag om dödshjälp. Om jag hade berättat detta för brosan, skulle han be att få bli flyttad till ett spanskt sjukhus.

En av mina vänner på solkusten kom med den adekvata devisen:

”Sverige håller på att gå baklänges in i framtiden”.

 
Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255