Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga advokaten: Vad säger reglerna om att köra bil onykter i Spanien?

Annons - Svenska magasinet

Fråga advokaten: Vad säger reglerna om att köra bil onykter i Spanien?

-0001-11-30

Vi blev nyligen stoppade av trafikpolisen och blev lite nervösa eftersom vi var på väg hem från en fest. Som tur var hade min man druckit ytterst lite, så det var inga problem. Men nu undrar vi vad som egentligen gäller.


Skicka till en vän

ADVOKATFIRMAN ISACSSON svarar på dina frågor
Av Lars Isacsson
e-post: [email protected], www.isacsson.es +34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan. Tyvärr är det alltför många trafikanter – såväl bilister som fotgängare, cyklister och motorcyklister - som inte iakttar ens de mest grundläggande trafikreglerna och visar prov på bristande vett i trafiken. Varmt och soligt medelhavsklimat med närhet till såväl strand som barer gör möjligen sitt till men är ingen ursäkt för bristande trafikvett.

Eftersom det finns åtskillig information i omlopp om spanska trafikregler som är direkt felaktig finns det all anledning att försöka ta reda på vad som egentligen gäller. I allt väsentligt är det ingen större skillnad på spanska och svenska trafikregler. Det finns dock en del skillnader och det är därför klokt att orientera sig om spanska trafikregler.

Vad särskilt gäller bilkörning och alkohol är detta givetvis alltid olämpligt och i de allra flesta länder – så även Spanien – dessutom olagligt. Gränserna för rattonykterhet och rattfylleri är något högre i Spanien än i Sverige, men endast marginellt så.

Konsekvenserna av att köra rattfull i Spanien är inte bara böter och eventuellt fängelse. Därutöver kan den svenska Transportstyrelsen besluta om körkortsindragning på samma sätt som om brottet hade begåtts i Sverige. Utbytet av information mellan EU:s medlemsländer om trafikrelaterad brottslighet är inte oväsentligt och det utvidgas ständigt. Men det är inte enbart straffrättsliga påföljder som kan bli aktuella. Skulle olyckan vara framme täcker sannolikt inte bilförsäkringen de skador som har orsakats av en rattfull förare. Inte heller det skadestånd som kan komma att utdömas. Orsakar en rattfull förare personskador kan detta skadestånd bli mycket omfattande. Det goda vinet till middagen kan därför bli en mycket kostsam historia!

Vi får löpande frågor om vad som gäller i den spanska trafiken. Tyvärr alltför ofta efter det att spansk polis har ingripit. Ta därför bilkörning i Spanien på samma allvar som ni gör i Sverige och ta reda på vad som gäller. Har ni frågor eller behöver hjälp efter det att ni har blivit föremål för något polisingripande står vi givetvis till ert förfogande.

 
Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255