Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Månadens vintips och utflyktstips

Annons - Svenska magasinet
Guindalera Crianza 2014. Ett vin några kilometer från Almuñécar och Costa Tropical.

Guindalera Crianza 2014. Ett vin några kilometer från Almuñécar och Costa Tropical.

Månadens vintips och utflyktstips

2018-06-28

I månadens vintips rekommenderar vi några närproducerade viner. Om du besöker Costa del Sol eller systerkusten Costa Tropical, öster om Málaga, har du flera trevliga bodegor på nära håll.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Guindalera Crianza 2014
Det är bara så fascinerande att det görs så bra vin bara några kilometer från stranden på Costa Tropical. Vinproducenten Horacio Calvente i Jete norr om Almuñécar står för en liten exklusiv produktion som låter tala om sig. Det är ett mycket trevligt utflyktsmål för dig som besöker kusten öster om Málaga.
Vinet är gjort på Tempranillo (48%), Cabernet S.(26.2%), Syrah (13.4%) Merlot(12.4%) som vuxit på sydsluttningen av Sierra Nevada på mellan 800 till 1.000 meters höjd i ett område som går under namnet La Guindalera. Legat på franska och amerikanska fat mellan 12 till 14 månader. Ett vin som i regel får höga betyg i den spanska vinguiden Guía Peñin. Körsbärsröd färg med lila kant, balans mellan friskhet och syra. Behaglig eftersmak med förnimmelser söta kryddor och frukt. Ett utmärkt vin för nio euro. Licoreria Olivares S L på Avenida Juan Carlos I i Almuñécar har ett bra utbud av viner. Här hittar du Guindalera Crianza 2014 som kostar 8,90 euro.

7 Vin Blau 2013 (ekologiskt)
Går det att importera en druva från alplandet Österrike och plantera vid Ronda? Martin C. Keininger föddes i Ried i norra Österrike och bor sedan 1998 i Ronda. Hans intresse för vin kommer från tiden när han växte upp mellan födelseorten Ried och fincan på landet där hans farföräldrar producerade vin.
År 2000 började Martin att plantera 4.000 vinstockar nedanför Sierra de las Cumbres i Ronda. Det var de österrikiska druvorna Blaufraenkisch och Zweigelt bland annat.
Här odlar han även den andalusiska druvan Tintilla de Rota samt Garnacha Tinta förutom flera franska druvsorter som Cabernets, Sauvignon Franc, Merlot och Pinot Noir.
Allt arbete som utförs på odlingar och under vinframställning följer de strängaste kriterierna för jordbruk och ekologisk produktion, CAAE. Flera av vinernas får ständigt höga poäng, över 90, i vinguiden Guía Peñin.
Produktionen av 7 Vin Blau 2013 ligger på 3.246 flaskor och är gjort till 100 procent på Blaufraenkisch. Har legat elva månader på franska och amerikanska fat.
Vacker körsbärsröd färg med en kant som går åt granatäpple i färgen. En doft av solmogna mörka frukter och kryddor som lagerblad och peppar. Elegant, komplett smak av mogna frukter och behagliga tanniner. Förnimmelser av kakao.
Du hittar vinet på de flesta större välsorterade vinavdelningarna vid köpcentrum på kusten. Cirka 16 euro.

Barbadillo Castillo de San Diego 2016
Är du ny på kusten och letar efter något prisvärt vitt vin som ska passa till fisk eller skaldjur, varför inte La gamba blanca de Huelva, så kan du inte hoppa över Barbadillo Castillo de San Diego från provinsen Cádiz.
Det är ett utmärkt vin framställt för att passa till räkor, skaldjur och fisk. Det ligger i topp bland Spaniens mest konsumerade vita torra. Producenten ligger i fisk- och skaldjursmeckat Sanlúcar de Barrameda och var det första vita som började produceras i Andalusien 1975.
Gjort på druvan Palomino Fina. Svagt gul med tunna svaga nyanser åt det gröna. Mogen smak med citruskänning, välsmakande, elegant och friskt. Ett vin som fått flera utmärkelser. Pris: 3,75 euro på Carrefour. 
7 Vin Blau 2013 (ekologiskt)

7 Vin Blau 2013 (ekologiskt)

Barbadillo Castillo de San Diego 2016

Barbadillo Castillo de San Diego 2016

Portia Roble, 2016

Portia Roble, 2016


Portia Roble, 2016
Fyndvinet Portia Roble 2016 kommer från Ribera del Duero. Blev rekommenderad detta utmärkta vin av min gode vän Lars Wahlby på Teneriffa. Vinet fanns med i ett e-postutskick från Svenska Dagbladet som ofta tipsar om prisvärda viner. Lars gjorde mig uppmärksam att vinet finns att köpa på Carrefour för 6,50 euro medan det kostar det dubbla, 119 SEK, på monopolet Systembolaget i Sverige.
Och då smakar det extra gott att inmundiga det i Spanien. Det blir dubbelt så gott till hälften av priset.
Vinet är gjort på druvan Tempranillo som på andra håll i Spanien också kan kallas tinto fino eller tinto del país. Bodegas Portia är ett familjeföretag som startade på 1990-talert och som nu ingår i Faustinogruppen. Druvorna växer på 800 meters höjd över havet. Det är ett Roble-vin vilket betyder fatlagring fyra månader på fransk ek.
Frisk, fruktig doft med inslag av mogna röda bär, viol och kaffe. Balanserad smak, elegant med stram syra och behagliga tanniner.
Jag hittade vinet på Carrefour och då kostade det 6,95 euro.

Señorío de Nevada Rosado 2016
Den trevliga bodegan Hacienda Señorio de Nevada i Villamena som ligger mellan Motril och Granada producerar utmärkta viner. Här finns både bodega, restaurang och hotell. Här gifte sig den kände svenske naturfotografen Mattias Klum med Iris Alexandrov ifjol. Det svenska prinsparet Carl Philip och Sofia närvarade.
Här produceras Andalusiens bästa rosévin. Ungdomligt och smakrikt på druvan Garnacha Tinta. Vacker jordgubbssaftfärg. Frisk och intensiv doft med förnimmelser av jordgubbar, björnbär och hallon. Frisk fruktig smak med mogna röda bär. Balanserad eftersmak. Passar utmärkt till fisk som lax eller öring (trucha).
Pris: 7,30 euro i shoppen på bodegan.


 
 Señorío de Nevada Rosado 2016

Señorío de Nevada Rosado 2016


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255