Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Regn- och hageloväder har gått illa åt vinodlingar

Annons - Svenska magasinet
Flera vinodlingar i Spanien drabbades av hageloväder under våren/försommaren

Flera vinodlingar i Spanien drabbades av hageloväder under våren/försommaren

Regn- och hageloväder har gått illa åt vinodlingar

2018-06-28

Vädrets nyckfullheter ställer till det. Vinproducenter i Spanien menar att det har blivit svårare att producera vin. Inte nog med att en kräsen publik kräver bättre vin. Vädrets makter ställer till det.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det är sommar, varmt och torrt. Du som besöker Spanien just nu kanske tror att de bästa förutsättningarna råder för en utmärkt vinskörd till eftersommaren. Men faktum är att det på flera håll i Spanien ser mycket osäkert ut.
Våren/försommaren 2018 går till historien. Torr höst och vinter följdes av blöta och blåst. Översvämningar och hageloväder. Hur årgång 2018 blir är svårt att veta. För flera producenter blir det ingen skörd i år.

Under försommaren drabbades stora delar av Spanien av hageloväder. I Castilla-La Mancha som producerar mer än hälften av allt vin i landet, i genomsnitt 19,4 miljoner hektoliter, blir det en betydligt mindre skörd i år. Tusentals hektar vinodlingar i Albacete, Ciudad Real, Cuenca och Toledo har påverkats.

Vinstockar är särskilt känsliga under perioden när de skjuter skott. Det rapporteras om skadade vinodlingar på 1.500 hektar i Cuenca när 42 mm nederbörd i form av hagel och regn kom på bara en timme. Enligt uppskattningar betyder det ett bortfall på tio miljoner kilo druvor!
”Vi känner oss hjälplösa och kan inte slåss mot vädrets makter” säger Juan Torrecilla, president vid kooperativet Puente de Rus i San Clemente.
 
Tusentals hektar vinodlingar i Albacete, Ciudad Real, Cuenca och Toledo har påverkats.

Tusentals hektar vinodlingar i Albacete, Ciudad Real, Cuenca och Toledo har påverkats.


På andra håll har den blöta försommaren bidragit till svamp– och mögelangrepp. Det gäller i synnerhet runt Ciudad Real. Vinodlingarna runt Villanueva de Alcardete (Toledo) har drabbats hårt. Branschen uppskattar att runt 2.000 hektar är förstörda. Borgmästaren María Dolores Verdúguez säger att de aldrig upplevt något liknande.

Även producenter av olivolja och aprikos har drabbats. Men det är främst vinproducenterna som till hösten får räkna med betydligt mindre skördar. Skadorna beskrivs som förödande eftersom vinodlingar är extra känsliga. De senaste tre åren, 2015 till 2017, har varit torra. 2018 var året då himlens dammluckor öppnade.

Påvedömet dricker mest vin
Var konsumeras det mest vin i världen per capita? Det kanske kommer som en överraskning: Vatikanstaten. Endast 0,44 kvadratkilometer stort men konsumera vin kan de 836 invånarna, hela 71,25 liter per person. De dricker mer än tre gånger så mycket vin som spanjorerna, 21.48 liter, som ligger på 26:e plats.
Näst mest vin per invånare dricker befolkningen i Norfolk Island, 58,35. Därefter följer Andorra, 49,37, Kroatien, 48,02, och Portugal, 46,56.
Frankrike ligger på nionde plats med 40,47 liter per person. Danmark är femtonde land med 27,65 medan Sverige intar plats 17 med 25,63 liter per person.
Det vill säga det dricks mer vin i Sverige än i Spanien!
Källa: OIV (International Organisation of Vine and Wine) 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255