Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Upptäck Spanien: Julius Caesars badplats

Annons - Svenska magasinet
Det sägs att Julius Caesar besökte badet regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien

Det sägs att Julius Caesar besökte badet regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien

Upptäck Spanien: Julius Caesars badplats

2018-06-28

Spanien har en hel del spår från romarrikets dagar. Akvedukten i Segovia eller Mérida som kan beskrivas som ett litet Rom i Spanien. Även gamla riksväg N-340 som med sina 1.250 kilometer har sitt ursprung i Via Augusta. Det var den väg som under romarriket gick från Pyrenéerna till Gadir, nuvarande Cádiz.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Gamla N-340, numera A-7:an, passerar Manilva och Casares och här ligger det gamla romerska badet, Los Baños de la Hedionda. Det sägs att Julius Caesar besökte badet regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien mellan åren 63 och 60 före Kristus.
Badet ligger i dalen La Hedonia och är beläget inom Casares kommungräns men bara tillgängligt från Manilva.

Det har varit ett hårt tryck på den smala grusväg som leder fram till platsen med trafikproblem och irritation som resultat. Det gjorde att myndigheterna sommaren 2017 anlade en parkeringsplats 500 meter från badet. Här parkerar du för att sedan vandra antingen längs Rio Manilva eller grusvägen. Om du kör på grusvägen fram till badet riskerar du 200 euro i böter och borttransporterad bil. Endast boende i området eller de med tillstånd får köra på grusvägen.

Baden är välkända och besökarna är många. Sedan ifjol finns här en liten turistinformation som har öppet juli och augusti. En del väljer att ha picknick vid de rastplatser som finns i närområdet speciellt under veckosluten i skuggan av väldiga eukalyptusträd.
När jag nyligen besökte badet en onsdags eftermiddag var det ett tjugotal besökare. Även en svensk familj med lägenhet i Torremolinos. Under veckosluten är det i regel fullsatt på bänkarna runt badet. Många tar med picknick och stannar flera timmar.
Juli månad ifjol, 2017, hade 9.396 besökare och augusti över 12.000 besökare. Sommaren 2017 diskuterade kommunen om att införa en viss kvot av besökare som släpps fram till badet per timme. Något beslut om detta fanns inte i skrivande stund.
 
Vattnet har i regel en tandkrämsvit färg med en nyans åt det grönblåa.

Vattnet har i regel en tandkrämsvit färg med en nyans åt det grönblåa.

Du hittar badet nere i dalen Albarrán under den vita kupolen.

Du hittar badet nere i dalen Albarrán under den vita kupolen.

Här är det Bosse Essén från Almuñécar som tar sig ett dopp

Här är det Bosse Essén från Almuñécar som tar sig ett dopp


Vattnet i det gamla romerska badet har en hög svavelhalt speciellt under sommaren. Vattnet har i regel en tandkrämsvit färg med en nyans åt det grönblåa. Källan till detta mineralrika vatten är kalkstensåsen Sierra Utrera som ligger ovanför Manilva.
Rent svavel är i normala fall luktfri men när svavel kombineras med väte produceras svavelväte som luktar ruttna ägg. Svavel kan vara bra om du lider av hudproblem. Är du modig nog att stå ut med lukten är det bara att kasta sig i det hälsobringande vattnet.

Många besökare smörjer in kroppen med den svavelhaltiga leran från bergsväggen vid floden. För att sedan sätta sig i solen och torka. Efter en stund går man ner i vattnet igen för att göra sig ren.
En svensk sjuksköterska har berättat att det är ett undermedel mot besvärande psoriasisutslag.
Vattnet är också läkande mot herpes och skabb. Det visste Julius Caesar och lät sina krigare löga sig där i 14 dagar och efteråt var de fit for fight för nästa slagfält.

Badet består av två kammare, en mindre och en större. Med hjälp av en liten stege tar du dig ned i vattnet via två valv. Vattenanalyser görs regelbundet och temperaturen konstant ligger på 21,4 grader.

Efter doppet sätter jag mig på någon av de solvarma bänkarna runt badet. Det är lugnt och skönt, fåglarna kvittrar på avstånd. Efter en stund är det dags för nästa bad, och så fortsätter det. Huden blir mjuk, sammetslen.

Du kan även vandra uppströms längs Rio Manilva. Det är skyltat och utmed din vandring hittar du gamla romerska och moriska lämningar bland annat akvedukter. På fyra timmar når du den pittoreska byn Casares varifrån du kan ta lokalbussen till Sabinillas.

För att komma till badet tar du av vid Lidl-rondellen strax öster om kustsamhället Sabinillas, eller första vägen till höger efter Rio Manilva om du kommer på kustvägen från Estepona. Härifrån är det exakt 4,5 km.

Under den första sträckan på 3,7 km kör du på en asfalterad väg och passerar feriaområdet och marknadsplatsen till vänster, du ser Manilva samhälle högt uppe till vänster och du har vinodlingar på båda sidor. Efter 3,7 km är du framme vid motorvägsbron och här tar du höger och kommer in på en grusväg. Sväng mot Los Alamos till du kommer fram till parkeringsplatsen som ligger på vänster sida. Härifrån har du en 500 meters lång vandring längs grusvägen.

Du passerar en liten kyrka, San Adolfo, på höger sida. Därefter hittar du badet nere i dalen Albarrán under den vita kupolen.

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255