Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Månadens vintips

Annons - Svenska magasinet
 Don Paulino Crianza 2014

Don Paulino Crianza 2014

Månadens vintips

2018-05-10

Den här månaden tipsar vi om tre röda viner från lika många olika områden. Och som är framställda på olika druvor. La Rioja Alta, Requena (Valencia) och provinsen Málaga kommer den här månadens härligheter ifrån.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Don Paulino Crianza 2014
Tempranillodruvan ligger till grund för detta härliga vin som kostar under fem euro. Så mycket bra vin för så lite pengar. Detta är ett fynd.
Vinet har legat tolv månader på amerikanska ekfat. Härlig röd färg med nyanser av körsbärsfärg vid kanterna. Rent och brilliant. En komplett doft av mogna frukter och ek. En mycket behaglig smak, friskt, fruktigt och lent med toner av söta tanniner.
Vinet produceras vid Bodega Arca de Noé som ligger i Barrio de Las Cuevas de San Asensio i La Rioja Alta. Vinodlingarna ligger på 500 meters höjd mellan Bajo Najerilla och Río Ebro och skyddas av bergskedjor som Sierra de Cantabria i norr och Sierra de la Demanda i söder. Området har 2.100 soltimmar om året och en genomsnittlig nederbörd på 430 mm/året. Genomsnittstemperaturen är 13 grader.
Bodegan startade 1953. Noas ark, vilket härligt namn på en bodega. Noa anses ju vara den förste litterära personen som kopplas samman med vinproduktion. På flera bodegor jag besökt i Spanien hänger något konstverk på Noa.
Fenicierna som grundade Málaga och Cádiz härstammar från Noa via Kanaan och Noas son Ham. Evert Taube lät skriva ”Visan om sjökaptenen och vinodlaren herr Noak” som jag brukar sjunga delar ut vid Svenska Magasinets vinresor.
En av mina favoriter bland vinbutiker på kusten är Los Zarcillos som ligger på avenida Condes de San Isidro mitt emot kommunhuset i Fuengirola. Det är ofta jag tar en sväng in här för att prata vin och titta på nyheter. Här hittar du Don Paulino Crianza 2014.
Pris: 4,80 euro.

Murviedro Colección 2016 Petit Verdot
Också ett bra fyndvin för under fem euro. Framställt på druvan Petit Verdot av Bodega Murviedro i Requena i Valenciaregionen som ifjol firade 90 år.
Valencia var troligtvis den första platsen i Spanien där vin producerades. Vinodlingarna ligger i regel på mellan 250 och 1.000 meter. Klimatet är varmt och Medelhavets inflytande är dominerande. Den intensiva solen ger fruktiga viner med mycket bra struktur och måttliga tanniner.
Körsbärsröd färg med en kant åt det violetta. Petit Verdot ger fruktiga viner med nyanser av solmogna björnbär och svarta vinbär. Elegant vin med inslag av kryddor.
Passar utmärkt till köttfärsrätter, ris och ostar. Serveras helst med en temperatur på 16 till 18 grader.
Även detta är ett trevligt vin jag blev tipsad om i vinbutiken Los Zarcillos i Fuengirola. Årets vinguide Guía Peñín ger betyget 88 poäng med fyra stjärnor vilket betyder ett bra vin för priset.
Pris: 4,99 euro.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Vega del Geva Crianza 2014
Hos Bodegas Pérez Hidalgo C.B. i Álora i provinsen Málaga bara några mil från kustens soldränkta stränder framställs detta vin som flera gånger har blivit valt till bästa butiksvinet i Spanien.
Pérez Hidalgo C.B. är en trevlig liten bodega som tar emot besökare. Jag vet flera Spaniensvenskar som varit här. De ligger på Avenida Virgen de Flores 15 i Álora. Du kan boka besök på tlf 649436362 eller 678619384 samt via e-postadressen: [email protected]
Det är författaren och vinkännaren Joan C. Martín som har tagit på sig den angenäma uppgiften att varje år utarbeta vinguiden ”Supervinos - La guía de vinos de supermercado” över de bästa vinerna som säljs i livsmedelsbutiker i Spanien. Ett tusen viner provas och 110 placerar sig i kategorin ”supervinos” (upp till 6,99 euro) och 40 som ”megavinos” (upp till 14,99 euro).
Vega del Geva Crianza 2014 är framställt på Syrah (40%), Cabernet Souvignon (35%) och Merlot (25%) och har legat tolv månader på franska och amerikanska fat.
Rubinröd färg med kanter i violett toner. En doft med förnimmelser av björnbär, hallon, ek, vanilj och kryddor. Smakrik med mogna rena strukturer.
Pris: 10,95 (Hipercor)

Vimässa Marbella 21 maj
Verema arrangerar återigen en vinmässa på Hotel Puente Romano i Marbella precis som ifjol. Den skulle först ha varit den 9 april men blir i stället den 21 maj.
Vinmässorna Experiencia Verema är trevliga upplevelser för oss vinälskare. Jag har besökt några av dem. Kunnigt yrkesfolk, agenter och uppköpare träffas för att prata dofter, smaker och vin.
Ifjol var 60 vinproducenter var på plats med över 900 besökare.
  
Vega del Geva Crianza 2014

Vega del Geva Crianza 2014


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255