Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ny bok på svenska om Spaniens viner: ”Det finns ett utrymme för innovation”

Annons - Svenska magasinet
Johan Franco Cereceda besöker Almuñécar på Costa Tropical regelbundet där han har lägenhet. Nu har Johan utkommit med boken VINO! om spanska viner och spansk vinkultur (Foto: Alice Franco Cereceda)

Johan Franco Cereceda besöker Almuñécar på Costa Tropical regelbundet där han har lägenhet. Nu har Johan utkommit med boken VINO! om spanska viner och spansk vinkultur (Foto: Alice Franco Cereceda)

Ny bok på svenska om Spaniens viner: ”Det finns ett utrymme för innovation”

2018-05-10

Äntligen, sa jag högt för mig själv. Ungefär som någon utropar när Nobelpristagaren i litteratur tillkännages. Så kände jag det när jag fick veta att en ny bok på svenska om Spaniens viner utkommer. Och det är inte vem som helst som är författare.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vi känner honom från vinmagasinet Världens viner, Johan Franco Cereceda. Få är hemma i Spaniens viner som han. Johan är en av Sveriges ledande och mest erfarna vinskribenter.
Numera är han ansvarig för Vinguiden och skriver om vin dagligen och producerar webb-tv och poddar om vin. Och gör det som han tidigare har gjort, provar tusentals viner.
Under decennier har han följt Spaniens utveckling inom vinnäringen på nära håll. Därtill är han sedan barnsben årligen flitig besökare och delvis boende i landet och behärskar spanskan lika bra som svenskan.

Varför en bok på svenska om spanska viner?
- Det behövs, det finns ingen vinlitteratur om Spanien i Sverige. Det var Rioja som fick svenskarna att dricka vin på 90-talet och det har fortsatt med Ribera del Duero, Penedés, Sherry och vitt vin från Galicien. Intresse finns men kunskapen har inte alltid funnits.

Johan Franco Cereceda har jobbat med spanskt vin i 30 år och följt utvecklingen i Spanien som traditionellt vinland till modernt vinland. Samtidigt har man behållit traditionen.
Nu utkommer han med en intressant bok för svenskar som även bor i Spanien.
- En bok med det svenska perspektivet. Tyvärr är systembolagets syn på spanska viner trist. De missar en stor del av det som är intressant i Spanien och de har ett traditionellt sätt att tänka, att Spanien är synonymt med ek i varje vin.
- Det gör att alla tror att spanska viner är övergödda med ek när verkligheten är något annat. Den spanska vinnäringen är enorm och landet har frångått traditioner som tidigare har hindrat utvecklingen. Det finns ett utrymme för innovation något som den internationella arenan har upptäckt. Spanska viner är återigen högintressanta och mycket prisvärda.

Hur är intresset för spanska viner i Sverige?
- På uppåtgående. Svenskar har vid resor till Spanien upptäckt att landet har andra viner än de som bolaget tagit in. Det finns små producenter och många blir överraskade, detta känns inte spanskt, säger man.
- Spanska viner har tidigare haft sin hylla. Nu upptäcker man att det är bredare än någonsin. Cava, Sherry och vita viner visar en uppåtgående trend. Nu kommer verkligen Spanien. Landet producerar inte bara röda.
- Utvecklingen på spanska viner har framför allt skett på vitvinssidan. Många olika vindruvor och brett register bidrar till det.

Vad händer under 2018?
- Kvalitetscava eller Cava de Paraje Calificado håller på att positionera sig. Det är Cavas svar för att möta konkurrens från andra bubbelvinsproducenter. Nu gör Spanien riktigt bra kvalitetsbubbel.
- Även torr Sherry, Fino, kommer att hitta ut mera. Vi kommer att dricka mer Fino till fisk och skaldjur.

Bodegas Horacio Calvente i Jete

Bodegas Horacio Calvente i Jete


Några spännande vindistrikt som är på frammarsch?
- Utifrån vårt perspektiv det lilla fantastiska vindistriktet El Bierzo nära León. Även Galicien röda viner kommer starkt. Naturvinsscenen i Katalonien med exklusiva producenter blir intressant att följa.
- Det är extra roligt att de spanska bodegorna och vinproducenterna har öppnat upp sig med guidade turer även på engelska. Producentbesök är alltid bra och vi som konsumenter kan passa på att lära oss mer om spanska viner.

Du har lägenhet i Almuñécar, någon trevlig bodega i närheten du kan rekommendera?
- Bodegas Horacio Calvente i Jete är väldigt bra. Det fantastiskt hur han kan göra så bra röda viner så långt söderut.

Vinkultur
Spanien är ett klassiskt vinland. ”Men vad är det som gör det klassiskt?” frågar sig den insiktsfulle författaren. ”Jo, producenterna, traditionen och samtidigt viljan hos dem att ständigt söka efter något nytt, den optimala vingården eller den perfekta blandningen av vin.”
VINO! är en engagerad bok om spanska viner och spansk vinkultur, om regionernas specialiteter och rikedomen i utbudet – rödvinet, cavan, det vita vinet, sherryn eller rosévinet.
Johan Franco Cereceda uppsöker de mest olikartade vinmiljöer, prövar maträtter och lokala viner, undersöker vad spanjorerna själva har i glasen, samtalar med odlare och producenter. Därmed förmedlar han både kunskap och engagemang till bokens läsare om denna värld av spanskt vin. Boken är illustrerad. 
En ny bok om spanska viner och spansk vinkultur

En ny bok om spanska viner och spansk vinkultur


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255