Trumpeterna skär som spjut genom luften och följs av mjuka trumslag. Kjolar sveper och höfter rullar. Allt som existerar är glädjen, rytmen – och den heta dansen salsa Av Pia Jonasson

-Att lära sig dansa salsa är som att lära sig spela ett musikinstrument, säger salsaläraren Juan Antonio Antúnez. Det handlar bara om att öva och öva.
-Och att ha roligt, tillägger hans svenska flickvän Johanna Ekdahl.

Fritt och sensuellt
Vi befinner oss på Asúcar i centrala Málaga, där Juan Antonio Antúnez sedan förra året lett lektioner i salsadans. Det är lördagskväll och snart ska veckans introduktionslektion hållas. Än är det tidigt, men folk börjar sakta droppa in och de ställer sig förväntansfullt vid baren.
Salsa är en sensuell dans och kan nog få en del nybörjare att höja ögonbrynen.

Kan verkligen en stel nordbo lära sig svänga på höfterna sådär?
-Jag brukar säga att det är lättare att lära sig dansa än att lära sig sjunga. Vem som helst kan lära sig att dansa salsa om man bara lägger ner tid på att öva. Kommer man hit några gånger i veckan och tränar så kommer man fort att göra framsteg.
Juan försöker lära ut från alla de stilar som finns inom salsa. Han berättar att salsan är en internationell dans med influenser från olika länder. Trots detta går den att känna igen var du än befinner dig i världen. När Juan och Johanna var på salsastället La Isla i Stockholm kände Juan sig genast hemma i musiken och dansen.
-Salsa är en fri musik som tillåter mycket improvisation, berättar Juan. Det finns inga bestämda regler utan en bred variation av steg och snurrar. Hela tiden uppfinns nya rörelser och det finns alltid nya saker att lära sig.

Annons

Socialt och nyttigt
Ett stort plus med salsa är att det är ett perfekt sätt att lära känna folk på. Juan och Johanna är förresten levande exempel på detta, då de själva träffades på en salsaklubb.
Att vara kille verkar dessutom vara en fördel:
-Oftast är det ett stort överskott på tjejer på salsaställen, säger Juan. Nu börjar mer och mer killar komma, vilket är bra. Många killar kanske känner sig lite klumpiga och ovana men det försvinner med tiden. En kille kan också tycka att det är svårt eftersom det är han som måste föra tjejen. En tjej har dock mer snurrar att lära sig.

Trivas med dansen
Men både Juan och Johanna betonar att det viktigaste med att dansa salsa är att trivas med dansen. Stämningen på salsaställen är ofta avslappnad och det är ingen som ser ner på dig för att du inte kan.
På salsan blandas proffs med nybörjare och det kommer folk med olika nationaliteter. Det är heller inget konstigt att komma ensam till ett salsaställe. Dessutom är salsan bra för figuren!
-Salsa är en av de danser som bränner flest kalorier, avslöjar Juan.
Under ett aerobicspass är det lätt att man tittar på klockan, men när man dansar tänker man inte ens på att man anstränger sig. Du idrottar samtidigt som du har roligt.

Salsafeber som smittar
Det är svårt att inte ryckas med av parets passion för dansen. Salsa är beroendeframkallande, skrattar Juan och Johanna kan bara hålla med honom. Johanna kom från Ystad till Málaga för sex år sedan, pluggade spanska i åtta månader och blev sedan kvar.
Det var Johannas salsadansande kompis som tog med henne till det ställe där hon sedan träffade Juan. Själv hade Johanna aldrig tidigare dansat salsa.
-Jag är egentligen blyg, ler hon.
Men även Johanna drabbades av salsafebern och hon berättar att de i början dansade i stort sett varje dag. Nu hjälper Johanna sin pojkvän med salsalektionerna.
-Ibland kan det vara bra med en tjej som hjälper de andra tjejerna i klassen, förklarar hon.

Hämningarna släpper
Johanna berättar att även hon tyckte det var pinsamt i början, men sedan släpper hämningarna och man fångas av musiken.
-Musiken smittar, säger hon.
Dansgolvet har hunnit fyllas med folk och Juan ställer sig längst fram i gruppen. Eleverna följer hans rörelser och snart är dansen i full gång. Istället för att beskriva i ord hur många steg man ska ta så förslår jag att du själv provar på salsa.
Ta på dig ett par bekväma skor och bege dig till någon av de många salsaklubbarna längs Solkusten. Låt musiken styra dig med sin härliga rytm. Ofta krävs det snarare mod än kunskap och ingen skrattar åt dig om du kliver fel. Som Johanna avslutar det:
-Meningen är att det ska vara kul!

Här kan du dansa salsa på Costa del Sol:
Allmän information: http://www.malagasalsa.com/
Malaga:
– Asucar (Calle Juan de Padilla) Introduktionskurs: Lördagar 23.30. Mer info: http://usuarios.lycos.es/salsayasucar/
– El Picaro de Habana, Plaza Mayor utanför Malaga.
Fuengirola
– Club 27 (Paseo Maritimo)
Marbella
– La Havana Bar (Calle Pablo Casals 17) Mer info: www.marbellabaila.com