Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Hur ser fastighetsmarknaden ut just nu?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Hur ser fastighetsmarknaden ut just nu?

2018-03-12

Det vanligaste frågan som jag fått och försökt svara på nästan varje dag sedan 2001 är: ”How is the market?”


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Groupm svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: [email protected] Tel 952 90 48 90

Kanske jag är jävig men för mig verkar folk i allmänhet minst lika intresserade av att veta hur den spanska fastighetsmarknaden går som att veta hur det går för CF Malaga i ”La Liga”. Frågan engagerar och det finns som alltid en massa åsikter och statistik.

Eftersom vi jobbar med kunder från många olika länder så pratar jag ofta med olika typer av människor och märker att situationen i ”hemlandet” ofta speglar sig i kundens egen uppfattning om marknadsläget. När nya amorteringskrav dyker upp i Sverige så blir svenskarna mer försiktiga, om pundet stiger blir britterna mer köpbenägna och när oljepriset går upp blir norrmännen mer positiva. Det intressanta för oss som mäklare är att det alltid finns intresserade köpare inom Europa, men inte alltid från samma länder.

Men för tillfället är det enkelt att svara på frågan: - Priserna går uppåt! Både på nyproduktion - där man sällan hinner bygga klart innan projekten är slutsålda - som på andrahands-bostäder.

I Spanien som helhet såldes 532.726 bostäder under 2017 vilket är en ökning på hela 15,6% sedan 2016. I Malaga provinsen såldes hela 27.645 bostäder i 2017, vilket är fjärde plats i Spanien efter Madrid, Barcelona och Alicante. Medelpriset för en bostad i hela Spanien var 2017 144.000 Euro, vilket ska jämföras med bottenpriset från 2014 som var 135.000 Euro. Så uppåt pekar det! Men vi har fortfarande långt kvar till 2008 års nivå på 188.000 Euro.

När det gäller nyproduktion så ligger Malaga-provinsen på andra plats vilket innebär att 10,6% av hela Spaniens nyproduktion byggs här just nu! Bara Madrid har fler nya projekt. Stora internationella fonder investerar gigantiska summor på Costa del Sol.

Bankerna har sedan 2016 ”öppnat kranen” och finansierar gärna, men är noga med att kontrollera kundens ekonomi innan. Detta är givetvis positivt för marknaden i långa loppet.

Det börjar nu bli svårt att hitta bra lägenheter i de lägre prisklasserna där det för två år sedan fanns en massa att välja på. Samma gäller för villor där det blir svårare och svårare att hitta något bra under 500.000 Euro. Det blir allt vanligare med prisökningar än med prissänkningar.

När det gäller nyproduktion så kan man fortfarande få köpt till bra priser om man är med från början – priserna stiger i takt med bygget och det rör sig ofta om mer än 20%.

Om man vill investera så är det just nu intressant att höra med sin mäklare när nya projekt lanseras. Eftersom bankerna ofta vill att 30-50% av projekten ska vara reserverade innan de finansierar så är byggarna alltid intresserade av att snabbt sälja de första 30% av projekten = rabatterade priser!

På StartGroup har vi lanserat flera spännande projekt under åren. 2018 har vi två nya exklusiva projekt att lansera, Magnolia Jardinana nära byn La Cala de Mijas och Fairways i La Cala Golf Resort. Redan innan lansering har vi ett enormt stort intresse från vår kundbas.

Marknaden är på uppgång och nu är det är definitivt köpläge i solen!
------------------------------------------------------------------------
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com
  

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255