Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Världens bästa vinmuseum

Annons - Svenska magasinet
Museo Vivanco de la Cultura del Vino i Briones, La Rioja. Det är världens bästa vinmuseum och är i fyra våningar.

Museo Vivanco de la Cultura del Vino i Briones, La Rioja. Det är världens bästa vinmuseum och är i fyra våningar.

Världens bästa vinmuseum

2018-01-10

Det är världens bästa vinmuseum, Museo Vivanco de la Cultura del Vino i Briones (La Rioja). Museet är en av höjdpunkterna under den vinresa som Svenska Magasinet är med och arrangerar varje år i oktober.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Unesco har utnämnt det till världens bästa vinmuseum. Här finns 20.000 föremål bland annat kar som Ramses II drack ur. Konstverk av Picasso. Presskar, etiketter, flaskor och så mycket mer som exempelvis världens största samling av korkskruvar omkring 7.000 stycken.

Framför allt består museet av pedagogiska filmer. På en stor vägg rullar en film som visar de fyra årstiderna på vinodlingen. En del av museet handlar om att lära känna dofter. Tillverkning av korkar eller tunnor. Eller lär dig skilja på fransk och amerikansk ek. Kartor och bilder visar vinstockens resa från Fenicien eller våra dagars Libanon och till Spanien.

Det är en stor del av mänsklighetens historia. Vinet har i tusentals år varit en naturlig del och viktig del av livet. En handelsvara när handelsstationer etablerades runt Medelhavet, handelsstationer som senare blev städer. Vin står för glädje och fest men också allvar i religiösa högtider.

Vi besöker Museo Vivanco de la Cultura del Vino ligger i Briones (La Rioja) i samband med den vinresa den auktoriserade guiden Siv Ling och Svenska Magasinet arrangerar i oktober varje år. Nytt för hösten 2018 är att vi också lägger en vinprovning hos familjen Vivanco, på museet.
Det är fjärde generationen av Los Vivanco som är i full verksamhet. ”Vi vill fortsätta att dela med oss av vinkulturen” säger Santiago som är ordförande för stiftelsen som ansvarar för världens främsta vinmuseum.Utomhus vid museet ligger trädgården El Jardín de Baco med upp till 220 olika vinstockar och druvor.
Och besöker du någon gång Bilbao kan du titta in på Museo de Bellas Artes som har en Vivanco-kollektion med totalt 76 konstverk. Här finns olika föremål av konstnärer som Andrea Mantegna, Marc Chagall, Juan Gris, Joan Miró och av popartister som Roy Lichtenstein och Andy Warhol. Listan över konstnärer inbegriper även Alberto Durero, Lucas van Leyden, Antonio Saura, Eduardo Chillida, Eduardo Arroyo och Miquel Barceló.


 
Marbella får ännu en vinmässa den 9 april

Marbella får ännu en vinmässa den 9 april

Vivanco i La Rioja

Vivanco i La Rioja

Kartor visar vinstockens resa till Spanien

Kartor visar vinstockens resa till Spanien

Vid sidan om museet ligger vinodlingar

Vid sidan om museet ligger vinodlingar

Toro-distriktet är det gula området på kartan.

Toro-distriktet är det gula området på kartan.

Även Toro har ett vinmuseum

Även Toro har ett vinmuseum


Toro-viner ökar försäljningen med 20 procent
Viner med ursprungsmärkning Toro tillhör mina favoriter. Toro ligger granne med Rueda, och längre bort ligger Ribera del Duero. Det är kvalité och gott hantverk som kännetecknar dessa viner.
Toro-viner är ingen dagslända som plötsligt dykt upp. Vinerna var mycket uppskattade för flera hundra år sedan och exporterades till nya världen efter Colombos upptäckt av Amerika. Det finns vinkällare från 1600-talet i distriktet.
Det är trevligt att allt fler upptäcker Toro-viner. Under 2017 ökade försäljningen med 20 procent till totalt 13 miljoner flaskor. 37 procent går på export till utlandet.
Felipe Nalda som är president i Toros ursprungsmärkningsmyndighet säger i en intervju att stora ansträngningar med att saluföra vinet har burit frukt i Schweiz, Sverige och Japan. 
De vanligaste druvorna i Toro-distriktet är ”tinta de toro” en nära släkting till Tempranillo och garnacha tinta. Verdejo och malvasía castellana också känd under namnet ”Doña blanca” är gröna druvor.
I Toro-distriktet finns 63 bodegas, 1.150 vingårdar och 5.000 hektar vinodlingar.
För er som har anmält er på Svenska Magasinet vinresa i april ingår ett besök i Toro. Här besöker vi en ostfabrik och Toros vinmuseum där vi också har vinprovning. Vi besöker även den fina bodegan Divina i Toro.

Marbella får ännu en vinmässa
Ett nytt spännande vinår står för dörren. Bland de mest glädjande nyheterna är att Verema återigen lägger en vinmässa i Marbella precis som ifjol. Måndagen den 9 april kan den som inte är med på vår vinresa till Castilla y León och Galicien besöka utställningen.
Vinmässorna Experiencia Verema är trevliga upplevelser för oss vinälskare. Jag har besökt några av dem. Kunnigt yrkesfolk träffas för att prata dofter, smaker och vin.
Ifjol hölls vinmässan i ”Salón Andalucía” på Hotel Puente Romano. 60 vinproducenter var på plats med över 900 besökare.
Vinutställningar arrangeras över hela landet. De närmaste för oss på kusten förutom den i Marbella blir i Sevilla (5 mars) och Alicante (12 november) 2018.
Foto: Experiencia Verema

Månadens vintips
Cortijo Los Aguilares tinto 2016

Vid företagsmiddagen, cena de empresa på spanska, som Svenska Magasinet nyligen hade valde vi ett närproducerat ekovin från Ronda. Vinet föll samtliga i smaken. Den fräsiga etiketten visar redskap från vinskörden. Det är gjort på druvorna Tempranillo, 65%, Syrah 26% och Merlot 9%, från odlingar som ligger på 900 meters höjd. Vinstockarna planterades 1999.
Färgen går mot det blålila då det är ett ungt vin. Smaken behagligt strukturerad med mörka solmogna frukter. Vinet hittar du vid de större livsmedelskedjorna på kusten. Priset är cirka 10,50 euro.

Nyligen hölls den femte upplagan av Concurso de Vinos Sabor a Málaga där de bästa lokala vinerna bedömdes. Här har ni årets vin i provinsen Málaga:
Bästa rödvin (Roble) 
Rondarte 2015 från Bodegas Excelencia som bästa rödvin lagrat sex månader på fat med ursprungsmärkning Sierras de Málaga.
Bästa crianza 
Tinto Crianza Cortijo La Fuente 2014 från Cortijo La Fuente.
Bästa vita 
Lunares Blanco 2016 från bodega Lunares de Ronda.
Bästa vita söta 
Piamater 2013 från Dimobe y Carpe Diem Málaga 
Bästa dessertvin 
Trasañejo från Tierras de Mollina.
 
Cortijo Los Aguilares tinto 2016

Cortijo Los Aguilares tinto 2016


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255