Det är världens bästa vinmuseum, Museo Vivanco de la Cultura del Vino i Briones (La Rioja).

Unesco har utnämnt det till världens bästa vinmuseum. Här finns 20.000 föremål bland annat kar som Ramses II drack ur. Konstverk av Picasso. Presskar, etiketter, flaskor och så mycket mer som exempelvis världens största samling av korkskruvar omkring 7.000 stycken.

Framför allt består museet av pedagogiska filmer. På en stor vägg rullar en film som visar de fyra årstiderna på vinodlingen. En del av museet handlar om att lära känna dofter. Tillverkning av korkar eller tunnor. Eller lär dig skilja på fransk och amerikansk ek. Kartor och bilder visar vinstockens resa från Fenicien eller våra dagars Libanon och till Spanien.

Det är en stor del av mänsklighetens historia. Vinet har i tusentals år varit en naturlig del och viktig del av livet. En handelsvara när handelsstationer etablerades runt Medelhavet, handelsstationer som senare blev städer. Vin står för glädje och fest men också allvar i religiösa högtider.

Annons

Det är fjärde generationen av Los Vivanco som är i full verksamhet. ”Vi vill fortsätta att dela med oss av vinkulturen” säger Santiago som är ordförande för stiftelsen som ansvarar för världens främsta vinmuseum.

Utomhus vid museet ligger trädgården El Jardín de Baco med upp till 220 olika vinstockar och druvor.

Och besöker du någon gång Bilbao kan du titta in på Museo de Bellas Artes som har en Vivanco-kollektion med totalt 76 konstverk. Här finns olika föremål av konstnärer som Andrea Mantegna, Marc Chagall, Juan Gris, Joan Miró och av popartister som Roy Lichtenstein och Andy Warhol. Listan över konstnärer inbegriper även Alberto Durero, Lucas van Leyden, Antonio Saura, Eduardo Chillida, Eduardo Arroyo och Miquel Barceló.

Toro-viner ökar försäljningen med 20 procent

Viner med ursprungsmärkning Toro tillhör mina favoriter. Toro ligger granne med Rueda, och längre bort ligger Ribera del Duero. Det är kvalité och gott hantverk som kännetecknar dessa viner.

Toro-viner är ingen dagslända som plötsligt dykt upp. Vinerna var mycket uppskattade för flera hundra år sedan och exporterades till nya världen efter Colombos upptäckt av Amerika. Det finns vinkällare från 1600-talet i distriktet.

Det är trevligt att allt fler upptäcker Toro-viner. Under 2017 ökade försäljningen med 20 procent till totalt 13 miljoner flaskor. 37 procent går på export till utlandet.

Felipe Nalda som är president i Toros ursprungsmärkningsmyndighet säger i en intervju att stora ansträngningar med att saluföra vinet har burit frukt i Schweiz, Sverige och Japan.

De vanligaste druvorna i Toro-distriktet är ”tinta de toro” en nära släkting till Tempranillo och garnacha tinta. Verdejo och malvasía castellana också känd under namnet ”Doña blanca” är gröna druvor.

I Toro-distriktet finns 63 bodegas, 1.150 vingårdar och 5.000 hektar vinodlingar.

Månadens vintips

Cortijo Los Aguilares tinto 2016. Vid företagsmiddagen, cena de empresa på spanska, som Svenska Magasinet nyligen hade valde vi ett närproducerat ekovin från Ronda. Vinet föll samtliga i smaken. Den fräsiga etiketten visar redskap från vinskörden. Det är gjort på druvorna Tempranillo, 65%, Syrah 26% och Merlot 9%, från odlingar som ligger på 900 meters höjd. Vinstockarna planterades 1999.

Färgen går mot det blålila då det är ett ungt vin. Smaken behagligt strukturerad med mörka solmogna frukter. Vinet hittar du vid de större livsmedelskedjorna på kusten. Priset är cirka 10,50 euro.

Nyligen hölls den femte upplagan av Concurso de Vinos Sabor a Málaga där de bästa lokala vinerna bedömdes. Här har ni årets vin i provinsen Málaga:
Bästa rödvin (Roble)
Rondarte 2015 från Bodegas Excelencia som bästa rödvin lagrat sex månader på fat med ursprungsmärkning Sierras de Málaga.

Bästa crianza
Tinto Crianza Cortijo La Fuente 2014 från Cortijo La Fuente.

Bästa vita
Lunares Blanco 2016 från bodega Lunares de Ronda.

Bästa vita söta
Piamater 2013 från Dimobe y Carpe Diem Málaga

Bästa dessertvin
Trasañejo från Tierras de Mollina.