Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vackra Teatro Cervantes ger underhållning i världsklass

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Vackra Teatro Cervantes ger underhållning i världsklass

2017-12-11

Teatro Cervantes i Málaga bjuder på underhållning i världsklass. Det är hemmaplan för Málagas symfoniorkester och filmfestivalen som 2018 hålls mellan den 13 till 22 april. Här arrangeras teaterfestival, tangofestival och opera. Det är dans och musik och mängder av andra aktiviteter.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto: Daniel Pérez / Teatro Cervantes


Under våren 2018 kan vi se operor som Così fan tutte (2 till 4 mars) av Mozart och Rigoletto (18 till 20 maj) av Verdi. Turandot av Puccini var i november. Den nordamerikanske tenoren Gregory Kunde uppträder den 17 februari tillsammans med pianisten José Ramón Martín Díaz och framför verk av Bellini, Rossini, Verdi, Puccini och Leoncavallo.

Jag besöker Teatro Cervantes när jag har möjlighet och när det passar in i schemat. Runt teatern ligger flera bra restauranger, tapasbarer eller vinotecas, vinbarer. Det är inte svårt att få en lyckad kväll i kvarteren runt Plaza de la Merced i Málaga som har en dramatisk historia.
Här låg tidigare klostret Convento de Nuestra Señora de la Merced från 1507 som var bland de kloster i Spanien som drabbades av den våldskampanj som pågick mot kyrkor och kloster som eldhärjades mellan den 10 till 13 maj 1931. Det var bara några veckor efter att den andra republiken hade utropats.
Málaga var bland de städer i Spanien som påverkades mest när anarkister och vänsterradikala mordbrännare tände på religiösa, konstnärliga, kulturella och historiska arv som förstördes för alltid. Mängder av ovärderliga, historiska, konstnärliga skatter gick förlorade.

Det som finns kvar är torget, Plaza de la Merced, som bär namn efter kyrkan och klostret som brann ner. Picassos födelsehem är granne till torget som har en obelisk av general José María de Torrijos y Uriarte som deltog och hyllades för sin insats i spanska självständighetskriget som ingick i Napoleonkrigen.
General Torrijos avled i Málaga den 11 december 1831. Om du passerade obelisken den dagen såg du antagligen blomsterkransar som brukar placeras på årsdagen.Plácido Domingo
Ett par stenkast härifrån ligger alltså Málagas vackra teater Cervantes. Symfoniorkestern har jag avnjutit vid flera tillfällen liksom nyårskonserten som arrangerades här under några års tid med Straussorkestern från Wien på besök. Världstenoren Plácido Domingo var på scen med tenoren Vittorio Grigolo, sopranerna Michaëla Oeste och Angel Blue samt gitarristen Ángel Romero 26 oktober 2012. Det blev ett minne för livet.
Festival Plácido Domingo arrangerades av IMG Artists som hade valt Málagas vackra teater och Teatro Maestranza i Sevilla under några kvällar.

Teatro Cervantes lockar många utländska besökare. Här är det internationell musik och dans som gäller. Även de utländska besökarna hittar hit, främst om Lou Reed, John Mayall, ABBA – The Show och Burt Bacharach står på scen. Málagas filharmoniska orkester, Orquesta Filarmónica de Málaga, framträder under vinterhalvåret, främst på lördagskvällar.

Teatro Cervantes är ritad av arkitekten Gerónimo Cuervo González som föddes i Madrid och avled i Málaga 1898. Konstnärer som Bernardo Ferrándiz från Valencia liksom Antonio Muñoz Degrain har bidragit med sin konst.
Teatern anses som en av ädelstenarna i Málagas kulturutbud. Den stod klar 1870 efter att föregångaren, Teatro de la Libertad, förstörts vid en brand året innan. Den hade från början namnet Teatro del Príncipe Alfonso i samband med att drottning Isabel II besökte Málaga 1862 då järnvägslinjen Córdoba-Málaga officiellt invigdes. Detta för att hedra drottningens son, kronprins Alfonso XII som senare blev kung.
Den 17 december 1870 invigdes Teatro Cervantes med en symfoni av Gioachino Rossinis opera Guillermo Tell. Under årens lopp har teatern renoverats vid flera tillfällen. Senast 2016 då den fick nytt golv.
Ett stort renoveringsprojekt genomfördes också 1984 då kommunen köpte byggnaden. Med hjälp av bidrag från Kulturdepartementet genomfördes omfattande arbeten. Teatern fick 1.171 sittplatser jämfört med de nära 2.400 platser teatern hade från början. Drottning Doña Sofía var med vid återinvigningen den 6 april 1987.
 
Tenoren Gregory Kunde uppträder den 17 februari

Tenoren Gregory Kunde uppträder den 17 februari

Teaterns interiör lämnar ingen oberörd

Teaterns interiör lämnar ingen oberörd

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Underhållning i världsklass
Under de senaste 25 åren har 30 miljoner besökare sett Ryska armens kör, balett och orkester med totalt 100 artister från Moskva när de rest världen runt och uppträtt. De kommer till Málaga den 26 december klockan 17.30.
Samma dag den 26 december klockan 21.30 är det Alabama gospelkör som gör sitt nionde besök på Solkusten med Oh Happy Day! Filmmusik står för temat den 27 december klockan 17.30 då Cinema Symphony Orchestra bjuder på kända verk som Gudfadern, Rocky, Dansa med vargar och mängder av kända musikstycken från filmvärlden.
World Queen Tribute Band uppträder med Show must go on den 27 december klockan 21.30. Det är en hyllningskonsert till en av popvärldens största grupper någonsin, Queen.
Den 12 februari klockan 21 uppträder Dire Straits Tribute med Money for nothing band. Mer musik från popvärlden blir det den 13 februari med The Beatles Tribute som uppträder i Málaga för första gången med Imagine The Beatles.
En av vinterns stora klassiker blir Glenn Miller Tribute tillsammans med The Irresistibles Andrews Sisters som uppträder på Teatro Cervantes 7 mars klockan 21.
Den 13 mars klockan 21 står stjärnor från Bolsjojteatern som är Rysslands nationalscen för balett och opera på scenen i Málaga. Maria Allash och Adrei Markuriev som Romeo och Julia som är en tragedi av William Shakespeare tillsammans med Moskvas balett.

Vi bör också nämna Málagas två andra teatrar. Teatro Echegaray och Teatro Alameda (Calle Córdoba 9, nära det svenska honorärkonsulatet) som också bjuder på förstklassig underhållning.
Vid Teatro Alameda så ges det balettföreställningar i världsklass i slutet på året. Den 25 december klockan 19.30 uppträder den Ryska nationalbaletten med El cascanueces eller Nötknäpparen som är en balett i två akter med musik av Pjotr Tjajkovskij.
Den Ryska nationalbaletten är tillbaka de följande två dagarna med El Lago de los Cisnes eller Svansjön. Svansjön är en balett i fyra akter med musik av Pjotr Tjajkovskij. Den 26 och 27 december ges två föreställningar per dag klockan 18 och 21.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255