Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Ska jag köpa nytt eller gammalt även om det finns renoveringsbehov?

Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Ska jag köpa nytt eller gammalt även om det finns renoveringsbehov?

2017-12-11

De senaste två åren har nyproduktionen av bostäder på Costa del Sol tagit fart och ekonomin går fantastiskt. Turistnäringen i Spanien gick upp hela 10% 2017 jämfört med 2016 som redan var ett rekordår.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Groupm svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90

Försäljningen av bostäder stiger och priserna är på väg uppåt. Speciell fart har det varit på försäljningen av nya komplex under byggnation där det numera är ”konstigt” om allt inte är slutsålt året innan det står klart. StartGroup är ansvarig mäklare för nyproduktionen Jardinana i La Cala de Mijas, där den första fasen, Azalea, med 94 bostäder (leverans 2018) har varit slutsåld i över ett år. Fas 2, Lotus, väntar just nu på bygglov men har redan 98 bostäder av totalt 109 för-reserverade. Intresset är stort och snart lanseras en tredje fas.

Skillnaden mellan att köpa nytt under byggnation eller något färdigt som återsäljs?
1.Skatterna är olika mellan återförsäljning och nyproduktion. Vid återförsäljning betalar man mellan 8% - 10% i ITP skatt, medan nyproduktion beskattas med 10% moms och 1,5% AJD skatt (mer info www.startgroup. com)

2. Läget – läge, läge, läge. Det klassiska uttrycket. De flesta av de bästa tomterna bebyggdes för länge sen och om man vill ha ett centralt läge eller t.ex. första linje strand så är utbudet av nyproduktion inte så stort. Läget är en av de få saker som vi inte kan ändra på så om det är det viktigaste för kunder är det ofta intressant att köpa en begagnad bostad med eventuellt renoveringsbehov.

3. Skick. Givetvis är det lockande att få en splitterny bostad. Ofta med många ”extras” och finesser som inte finns på äldre objekt. Privat pool på terrassen, stora fönsterpartier m.m. På äldre bostäder kan man renovera hela insidan, men tänk på att det finns regler för hur fasaden i t.ex. ett lägenhetskomplex ska se ut. Be mäklaren ta reda på det innan budgivning!

På StartGroup säljer vi bostäder med renoveringsbehov likväl som nyproduktion. För närvarande har vi över 40 komplex i nyproduktion till salu och eftersom vi varit etablerade sedan 2003 så har vi också byggt upp en stor portfolio med bostäder till återförsäljning. Om en kund vill renovera så hjälper vi till med all vår erfarenhet så att det går smidigt. En stor del av vårt jobb är att prata med kunden och analysera deras behov. Kunden kanske kom med en ide om att ha en panorama utsikt över havet, fast efter vår analys kanske det visade sig vara mer praktiskt att bo mer centralt. Det viktiga för oss som etablerade mäklare är att ha nöjda kunder. Det är bättre att ta lite extra tid för att det ska bli bra. Det kostar nämligen kunden en massa onödiga pengar i skatt att behöva sälja något de inte är nöjda med.

Om du är ute och ser på bostäder så ta det lugnt, se på olika lösningar och be din mäklare om råd.

När du ska börja se på bostäder välj en mäklare som är registrerad och etablerad i det område du vill bo i och som kan marknaden för både nytt och gammalt.
------------------------------------------------------------------------
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com


 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255