Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Faran och fördelarna med Omega 6 och Omega 3. Testa din Omega nivå!

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Faran och fördelarna med Omega 6 och Omega 3. Testa din Omega nivå!

2017-12-11

Julens högtider närmar sig med stormsteg. Under den här perioden äter och dricker vi mer än vanligt. Under de senaste decennierna har våra matvanor drastiskt ändrats. De flesta lever ett mer stressat liv och tycks bry sig mindre om vad de äter. Numera handlas vår mat i supermarkets, vi äter mycket snabbmat och en del handlas också på nätet. Vet du om att den här maten är vad vi kallar processad mat? Den smakar förstås gott, men hur hälsosam är den?


Skicka till en vän

Av Peter Deth

D et finns en mängd överväldigande bevis fär att vi människor har blivit mer benägna att utveckla kroniska inflammationer och de hälsrelaterade sjukdomar detta sedan medverkar till. Inflammationer i din kropp är den bidragande orsaken till varför vi idag måste ta hand om sjukdomar såsom hjärtproblem, strokes, olika typer av metaboliska syndrom (hög kolesterol, blodtrycksproblem, blodsocker nivåer etc.), diabetes, ledinflammationer, allergier, Alzheimers och många typer av cancer etc.

Varför är då somliga människor mer friska än andra? Vetenskapen visar att mat påverkar våra celler. Kroppens cellmembran är gjorda av essentiella fettsyror. Det betyder konkret att av våra kroppar inte har enzymer att producera dessa fettsyror utan att de måste tillsättas via vår kost. Om vi inte får dem i vår mat utvecklar vi brister och blir sjuka. Omega 6 och Omega 3 har olika typer av effekter på din kropp. Omega 6 är pro-inflammatoriska medan Omega 3 är anti-inflammatoriska.

Inflammationer i kroppen är naturliga och väsentliga för överlevnad. De hjälper att skydda kroppen från infektioner och skador, men kan också vara skadlig och bidra till sjukdomar när den inflammatoriska processen i kroppen är rubbad.

Problemet
Numera äter vi inte bara mindre Omega 3, utan också större mängder av processerad mat tillsammans med vegetabiliska oljor vilka är fulla av just Omega 6. Sett ur ett historiskt perspektiv och runt 100 år tillbaka i tiden så fanns inte tekniken att producera den här typen av mat. Dessa onaturliga fetter vi äter idag leder till för- ändringar, både i hur vår kropp lagrar fett samt hur de påverkar cellmembranen i hela kroppen. Höga mängder av Omega 6 i cellmembranen är förknippade med hjärt- och kärlsjukdomar medan Omega 3 reducerar risker för just hjärtsjukdomar. Återigen, höga doser av Omega 6 leder ofta till våldsbeteenden samt depressioner medan Omega 3 har gynnsam effekt på ADHD, depression, schizofreni med mera.

Ett annat problem är det faktum att dubbelbindningarna i fettsyramolekylerna är mycket reaktiva. De tenderar att reagera med syre, som bildar kedjereaktioner av fria radikaler som i sin tur kan orsaka skador på molekyler i celler, vilket är en av mekanismerna bakom åldrande och cancer. Det viktigaste du kan göra för att minska ditt omega-6-intag är att undvika behandlade frö- och vegetabiliska oljor med hög omega-6, samt de processerade livsmedel som innehåller dem. Dessa ”livsmedel” introducerades bara för människor under de senaste 100 åren och de har helt förvrängt den naturliga balansen mellan de essentiella fettsyrorna. Var medveten om att även så kallad hälsokost kan innehålla vegetabiliska oljor. Det är viktigt att läsa etiketter!

Testa din Omega nivå
Det finns en ny och förenklad metod för att analysera fettsyraprofilen i blodet. Metoden har verifierats för att vara lika exakt som den traditionella metoden med blodprover. I denna nya metod tas blod från fingertopparna (en prick i fingertoppen som i ett diabetesprov). Blodet torkar och sedan analysera det.

Analyserna visar förhållandet mellan Omega 6/Omega 3. Detta är starkt relaterat till ditt hälsotillståndet och visar om din kost är bra eller dålig.

För att få din Omega nivå testad genom att kontakta Peter Deth, tel 609 57 19 20 eller [email protected]
 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255