Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mijas – välmående kommun som levererar

Mijas, en välmående kommun som levererar

Mijas, en välmående kommun som levererar

Mijas – välmående kommun som levererar

2017-10-10

En intensiv turistsommar är över när antalet besökare på kusten tre– eller fyrdubblades. Mijas kommun mitt på Costa del Sol är extra utsatt när högsäsongen inom turismen sätter in. Faktum är att Mijas går som tåget och nya investeringar i bostäder på 200 miljoner euro väntar den närmaste tiden.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Hur mycket turister tål Costa del Sol? Det är den eviga frågan. Enligt Enrique Navarro som är administrativ chef för universitetsfakulteten inom turism, klarar kusten turisttrycket tillsvidare.
Det har investerats mycket i infrastruktur på Costa del Sol för att möta den växande turistströmmen. Den bofasta befolkningen ser ekonomiska fördelar i när arbetstillfällen skapas.
Å andra sidan kan det också uppstå en känsla av mättnad när en växande turistström innebär olägenheter i vardagslivet. Det kan gälla allt från bostadspriser som skenar till att drinken eller ett glas vin blir dyrare på krogen. Trafik, parkering, renhållning och säkerhet pekas ut som de största nackdelarna när antalet besökare och invånare växer.

Pedro Marín Cots, ansvarig vid stadsmiljömyndigheten Omau (Observatorio del Medio Ambiente Urbano) håller med om att taket ännu inte är nått när det gäller antalet turister, även om vissa områden under högsäsong rapporterar överbeläggning. Kusten har en väl utbyggd infrastruktur men vi får inte glömma bort att hållbar turism har gränser. Här gäller det att hitta balansen säger Pedro Marín Cots i en intervju för Diario SUR.

Tredubblas
Under sommaren tredubblas antalet människor på Costa del Sol. Siffror från sophantering och vattenförbrukning visar att 2,7 miljoner människor besöker provinsen Málaga.

Det som jag imponeras över är sophanteringen under sommaren. Under fjolåret 2016 tog provinsens tre avfallshanteringsanläggningar emot 1.040.806 ton sopor. Enbart i Málaga stad handlar det om i genomsnitt 24.154 ton sopor i månaden som körs till avfallshanteringen Los Ruices. Sopor från västra Costa del Sol hamnar i Casares. Resten går till anläggningen i Antequera. Varje person på kusten bidrar med 460 kilo sopor om året.

I Marbella ökar sophanteringen under augusti stort när invånarantalet som normalt är 140.000 når över 500.000 stundtals. Renhållningsstyrkan ökar med 80 personer under den tiden.
I Axarquía, öster om Málaga är ökningen 33 procent. Rincón de la Victoria, Torre del Mar, Torrox och Nerja redovisar ökningar på 67 procent.
”När antalet turister växer under sommaren tvingar det oss att utöka personalen i de mest trafikerade områdena. När sophanteringen planeras tar vi hänsyn till dessa perioder under året. I regel fungerar det bra, det kan uppkomma vissa isolerade händelser. Vi står i ständig kontakt med kommuner för att tillgodose allas behov” säger Francisco Delgado Bonilla, chef för provinsens avfallshantering.

Officiella siffror över var folk är mantalsskrivna stämmer inte alltid med verkligheten. Där är sophämtning en av de mest tillförlitliga indikatorer på antalet besökare och invånare. Det gäller även vattenförsörjning, elförbrukning, trafik och även i viss mån sjukhusvård. På västra Costa del Sol ökar vattenförbrukningen tredubbelt under sommaren.

Enligt uppgifter som dagstidningen Diario SUR tagit fram från Acosol som är det offentliga vattenbolaget på västra Costa del Sol ligger årsförbrukningen på 34,7 kubikhektometer (34.700 miljoner liter). 38 procent av den siffran förbrukas mellan juli och september.

Vattenleverans
Trots torka och brist på regn så finns det vatten till hushållen. ”Vi har gjort vår hemläxa så vi har tillräckligt för att garantera vattenleverans till befolkningen” säger Manuel Cardeña vid Acosol.
Vattenreservoaren La Concepción bakom Marbella var fylld till 72 procent (44 hm3) i början på september. En tredjedel kommer från avsaltningsanläggningen medan vatten också förs över från den spanska sidan vid Gibraltar sedan en överrenskommelse från 2013.

Elförbrukningen är ett annat intressant område. Enbart i Málaga stad ökar elförbrukningen med 27 procent under sommaren med en topp under ferian. Den som har besökt feriaområdet Cortijo de Torres imponeras lätt av all belysning. Faktum är att feriaområdet förbrukar lika mycket elektricitet den veckan som Coín med 21.000 invånare.
Trafiken på kustvägen A-7:an har varit mer intensiv under sommarmånaderna än vanligt. Över 41.000 bilar cirkulerar i genomsnitt längs A-7:an på västra Costa del Sol under sommaren jämfört med 24.00 under lågsäsong. Mot normala tio minuter tar en körning mellan San Pedro och Marbella 30 minuter.
Akutmottagningarna på sjukhusen jobbar för högtryck under sommaren. Costa del Sol-sjukhuset i Marbella och Benalmádena Chare har 17,5 procent fler besökare jämfört med övrig tid. Akutmottagningarna har i genomsnitt under sommaren 185 patienter mot 157 övrig tid på året.

Under augusti månad är uppskattningsvis 2,67 miljoner människor på kusten. Västra Costa del Sol från Torremolinos till Manilva har 527.030 invånare. Den siffran får plussas på med ytterligare en miljon om vi räknar till besökare och turister. Under högsäsongen juli och augusti är siffran tredubbel stundtals.
Experter säger att det finns plats och att kusten ännu inte är mättad. Men de varnar för att antalet invånare och turister kan bli så högt att det inte är tal om någon hållbar utveckling.

Solkusten har tillräckligt infrastruktur för att möta efterfrågan. Sommarens invasion av turister visade det. För första gången i historien redovisade Málaga flygplats två miljoner resenärer.
Några större problem rapporterades det inte om, förutom en plötsligt uppkommen taxistrejk som varade ett par dagar. Myndigheterna betonar å andra sidan vikten av att hitta balansen och att offentliga tjänster fortsätter att fungera. De vill inte lämna dörren öppen för ”turismofobia” som drabbade Barcelona och ögruppen Balearerna.

Bra för Mijas
I Mijas by möts vi av busslaster med asiater. Mijas finns också med som destination och utflyktsmål när rederiet Royal Caribbean lägger till med sina kryssningsfartyg i Málaga hamn. 

Vi konstaterar att det går bra för Mijas. Vid årets slut beräknar kommunen ha ett överskott på 29 miljoner euro vilket innebär skattelättnader för 2018 på uppskattningsvis fem miljoner euro som i stället hamnar i befolkningens fickor. Bland annat kommer fastighetsskatten IBI (Impuesto sobre Bienes e Inmuebles) att minska med fem procent från 0, 508 procent till 0, 4826 procent. Enligt minimigränsen i Spanien som regleras genom ”Ley Reguladora de Haciendas Locales” får fastighetsskatten ligga på mellan 0,4 procent till 1,10 procent. 
Även plusvalía vid husförsäljning (22 procent) samt bilskatt sänks också av Ciudadanos och PSOE som styr i kommunen. Plusvalía är en extra kapitalvinstskatt vid en försäljning.

Mijas kommun vill även främja och uppmuntra användningen av energieffektiva och miljövänliga motorfordon. Det betyder att invånare med miljövänliga motorfordon som el- eller hybridbilar får mellan 75 till 50 procent i rabatt när det gäller bilskatt.
Ytterligare ”ansvarsfulla” skattesänkningar inom andra områden är att vänta. ”Alla invånare ska dra nytta av kommunens goda ekonomi” säger finansborgarrådet Mari Carmen González (PSOE) i en kommentar.

Koalition mittenhögerpartiet Ciudadanos och socialdemokratiska PSOE styr i Mijas sedan den 12 september ifjol. Samarbetet mellan Juan Carlos Maldonado (C’s) och Fuensanta Lima (PSOE) har fungerat bra hittills. 50 procent av det åtgärdsprogram i Mijas som Ciudadanos och PSOE utarbetade har genomförts efter ett år.
Att kommunen har en bra ekonomi tillfaller även den förra kommunledningen med högerpartiet Partido Popular som under mandatperioden genomförde en omfattande skuldsanering.
Trots Brexit investerar brittiska intressen för 125 miljoner euro i Horizon Golf i Mijas kommun. 600 lägenheter och villor ska byggas de närmaste tio åren av brittiska Taylor Wimpey Plc tack vare ett samarbete med irländska FBD Hotels and Resorts som har La Cala Golf Resort. Med övriga investeringar rör det sig om 200 miljoner euro.

Mijas har i nuläget över 11.000 brittiska residenta invånare. Det var också här ”Brexpats in Spain” föddes, sammanslutningen som skulle försvara britternas intressen i Spanien. Utlänningsavdelningen i Mijas har kampanjat för att få folk att mantalsskriva sig. 238 nya britter blev inskrivna första kvartalet i år, en siffra som väntas bli 1.000 innan året är slut. Kommunen väntas ha 12.600 britter vid årets slut, en ökning alltså trots Brexit.
 
Den skarpa kurvan vid La Cala de Mijas är omtalad. Ibland händer det att lastbilar välter.

Den skarpa kurvan vid La Cala de Mijas är omtalad. Ibland händer det att lastbilar välter.

Badviken vid La Cala de Mijas

Badviken vid La Cala de Mijas

Börja dagen med en powerwalk längs La Senda Litoral vid Calahonda

Börja dagen med en powerwalk längs La Senda Litoral vid Calahonda

Parque Butibamba ligger vid calle Cártama i La Cala de Mijas

Parque Butibamba ligger vid calle Cártama i La Cala de Mijas

Torre de la Bateria de Cala del Moral byggdes 1773 efter berslut från kung Carlos III. Det kostar en euro att gå upp. I tornet finns en intressant utställning kring de olika torn som vaktade Spaniens södra kust mot sjörövare och pirater.

Torre de la Bateria de Cala del Moral byggdes 1773 efter berslut från kung Carlos III. Det kostar en euro att gå upp. I tornet finns en intressant utställning kring de olika torn som vaktade Spaniens södra kust mot sjörövare och pirater.

Fabiola de Mora y Aragón från Spanien blev drottning i Belgien. Hon avled 2014. Många gator i Spanien är uppkallade efter henne. Bland annat i La Cala de Mijas.

Fabiola de Mora y Aragón från Spanien blev drottning i Belgien. Hon avled 2014. Många gator i Spanien är uppkallade efter henne. Bland annat i La Cala de Mijas.

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Välmående kommun
Christofer Fogelberg, svensktalande spansk mäklare med kontor i Calahonda i Mijas Costa, bekräftar bilden av Mijas som en välmående kommun. Han driver fastighetsmäklarföretaget StartGroup.
- Nybyggandet har kommit igång och med det drar kommunen in licensavgifter. Inflyttningen till kommunen är stor.
Under sommaren 2017 var trycket extra hårt på Solkusten med tanke på alla turister. Infrastrukturen höll och några större bekymmer eller problem uppkom inte.
- Det är ju en av Spaniens till ytan största kommuner. Det finns plats, läget mitt på Costa del Sol är bra liksom infrastruktur. Det var värre på 1980- och 1990-talet när vattnet ibland stängdes av. Något sådant förekommer inte nu.

Calahonda i Mijas Costa är tillsammans med Nueva Andalucia i Marbella kustens största urbana stadsdelar. Det är välskött och prydligt. Boende- eller gruppföreningar är delaktiga i beslut som säkerhet och skötsel. Spanjorer, britter, norrmän, svenskar och folk från Beneluxländerna är i majoritet bland befolkningen.
- Alla bostadsägare har möjlighet att delta i beslut som gäller för Calahonda. Vi har egna säkerhetsvakter som åker omkring dygnet runt. En gammal konflikt med Mijas kommun om vägbelysningen har lösts. God ekonomi, välskött och tryggt kännetecknar Calahonda, säger Christofer Fogelberg som själv bor i området.

Bostadspriserna ligger från 146.000 euro, lägenhet med två sovrum, upp till 500.000 euro, fristående villor. La Cala de Mijas är ett område som det händer mycket intressant i när det gäller nybyggnation. Jardinana är en intressant bostadskomplex som byggs nära centrum. Totalt blir det cirka 180 enheter i två faser med priser från 330.000 euro. Till stranden är det mellan 600 till 800 meter.

Mijas får sin tredje hundpark meddelade kommunen i september. Sedan tidigare finns rastgårdar i Calahonda och Las Lagunas och den tredje kommer att ställas i ordning i La Cala de Mijas, granne till feriaområdet vid avenida Mare Nostrum.

Urbanisation eller befolkad enhet EUC
Kommuner med flest urbanisationer är Marbella och Mijas. Totalt har de två kommunerna nära 500 registrerade urbanisationer. Antalet har ökat stort sedan 2000-talets början vilket gör att trycket på infrastruktur är gigantiskt. Renhållning, vägnät, belysning, vatten och avlopp ska fungera.
Bland Solkustens största urbana stadsdelar hittar vi Cerrado de Calderón i östra utkanten av Málaga. Här bor det cirka 9.000 invånare. Añoreta (Rincón de la Victoria), Torrequebrada (Benalmádena), Calahonda (Mijas) och Nueva Andalucia (Marbella) är urbana stadsdelar.

Kanske vi ibland använder uttrycket urbanisation på ett felaktigt sätt. Urbanisation används titt som tätt som ett bredare begrepp som omfattar både entidad urbanística de conservación, macro-comunidades och comunidad de propietarios.
Rent generell säger även kommuner EUC:s för ”urbanizaciones” i dagligt tal när det egentligen handlar om befolkad enhet (entidad urbanística de conservación) där det offentliga rummet behållits. Urbanisation är ett gemensamägt område eller samfällighet, ägarförening (comunidad de propietarios). Det är ett exklusivt område med trädgård eller parkanläggning som inte kan användas offentligt av en utomstående part.

Mijas beskrivs i en artikel i Diario SUR som en föregångskommun. De har inlett en granskning för att verifiera vad som är vad. Marbella och borgmästaren Ángeles Muñoz sjösatte 2014 en plan med målet att godkänna 300 urbanisationer. När stadsplanen för 2010 inte fick godkänt stannade projektet upp.
Under epoken med Gil byggdes flera urbanisationer utan någon kontroll och uppfyller inte kraven när det gäller vatten och avlopp.
Estepona har i dagsläget 15 urbanisationer. På östra sidan om Málaga i Vélez Málaga och Torre del Mar råder det oklarheter i 29 fall.
Rincón de la Victoria är unika med en stor urbanisation, Añoreta, som byggdes för 30 år sedan och har 3.000 invånare. Nerja har cirka 20 urbanisationer.

Svenske Holmdahl fick gata uppkallade efter sig
För 40 år sedan bestod Calahonda av pinjeskog och landsbygd. En av de första villorna som byggdes tillhörde en apotekare från Göteborg. Om du besöker Calahonda kommer du med all säkerhet att stöta på Calle Holmdahl. Det var kommunen som frågade om de fick använda Stellan & Margarethas efternamn på gatuskylten.
 
God ekonomi, välskött och tryggt kännetecknar Calahonda, säger Christofer Fogelberg vid StartGroup

God ekonomi, välskött och tryggt kännetecknar Calahonda, säger Christofer Fogelberg vid StartGroup


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255