Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hej Läsare: Spanska elbolag – en flashback!

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Spanska elbolag – en flashback!

2017-07-09

ATT HA MED ELBOLAG ATT GÖRA, oavsett om man bor i Sverige eller Spanien, kan vara en utmaning och tämligen tålamodsprövande. Som nybliven husägare i Sverige och under Sydkrafts tid som eldistributör lärde man sig en faslig massa.


Skicka till en vän

Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

En av dessa lärdomar var att aldrig lita på elbolag och att noga kolla dina räkningar – även om du inte begriper ett dugg om vad som står på dem. Tiderna förändrades som väl var och via automatisk direktrapportering till elbolaget så blev helst plötsligt räkningarna rimliga och till och med fakturorna begripliga. Och det var också värt att göra prisjämförelser då det kunde variera mycket i pris mellan bolagen.

Då bosatt i södra Sverige blev ett byte till Norsk Hydro en välsignelse i tillvaron och man kunde sova gott om natten med vetskapen om att uppvärmingen av huset skulle vara stabilt utan upphetsande överraskningar när fakturan damp ned i postlådan i slutet av varje månad.

Spanska Endesa ska nog inte beskyllas för att vara lika bedrövlig som Sydkraft en gång var, men man kan inte annat än undra ”Vad är det jag betalar för och hur kan det kosta så här mycket?”.

Om man som vi har uppvärmning av vatten och spis med gas, kan dessa kostnader skalas bort från hushållselen. Poolpumpen är tidsinställd  och körs endast nattetid då eltaxan är som billigast. Vintertid sköts uppvärmingen i mesta möjliga mån av gasolelement. Lampor hålls bara tända där de då just används. Sommartid används takfläktar för att undvika luftkonditionering och så vidare.

Vi tänker verkligen energisnålt, men inte hjälper det. Nej, det får bli ändring på detta, tyckte sambon och jag. Vi lägger helt onödiga pengar på elkostnader som är oförsvarbara.

En god vän tipsade om skotskägda Iberdrola – värt en prisjämförelse och lätta att ha med att göra var rekommendationen. Alla telefonoperatörer talar engelska, om man nu inte skulle vara så bra på spanska. Så fick det bli. Kontakter togs, jämförelser visade sig vara hälften så dyra som Endesa.

Kontrakt har skrivits och nu ser vi med spänning fram emot att få de nya räkningarna med förhoppningen om att spara en slant. Att det här landet inte drivs mer på solenergi förblir dock en gåta.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255