Det är inget krav, men har fördelar. Advokaten tar normalt 1% plus moms av köpesumman i avgift och då ingår en oberoende kontroll av fastighetens dokumentation, att söka NIE nummer (skatte ID för icke residenta), att öppna bankkonto, el- och vattenkontrakt. Mäklaren ska dock alltid göra en kvalitetskontroll av fastigheten oavsett och måste enligt andalusisk lag kontrollera alla dokument innan bostaden läggs ut till försäljning. Tyvärr brister många i det och då är det bra att ha en advokat. Både advokat och mäklare bör ha en giltig ansvarsförsäkring – fråga om det.
4. Hur lång tid tar det innan jag kan flytta in?
Detta är en överenskommelse som mäklaren gör mellan köpare och säljare och det finns inget skrivet i sten. Normalt tar det cirka fyra veckor och sex till åtta veckor om ett spanskt banklån erfordras.
5. Ska jag ta ett lån i Sverige eller Spanien?
Köpare från EU (och ESS) land kan normalt få upp till 70% i lån i Spanien med bostaden som säkerhet. För bankåtertag kan man ibland få högre belåning. Det finns lån med både rörlig och fast ränta. Skillnaden är att uppstartningsavgifterna är högre i Spanien än i Sverige. Lagfart, notarie, register, värdering, AJD skatt och ofta en öppningsavgift gör att det tillkommer mellan 2,8-3% av lånesumman i avgifter och skatter.
Banker i andra länder, kan ofta erbjuda alternativ om man har fast egendom i sitt hemland att sätta som säkerhet. Etablerade mäklare erbjuder bra lån från lokala banker och hjälper till med översättning av alla dokument.
Om artikelförfattaren:
Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 217 och LOPD. Mer info www.startgroup.com