Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hallå där...

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hallå där...

2006-05-25

...Olle Montelius, kyrkoherde, reseledare och Argentinaälskare…


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Du har under flera år organiserat resor för Spaniensvenskar till Argentina, hur började det?
-Jag hade kontakt med flera skandinaviska föreningar, jag ingick i deras resegrupper. Mitt syfte från början var att hjälpa till att integrera svenskar i Spanien. Bidra med information av historisk karaktär. Sedan kom Sydamerika av en ren slump, jag har varit där som sjöman. Jag reste dit själv för några år sedan för att fräscha upp mina kunskaper om landet och träffa svenskättlingar. Några vänner på Solkusten frågade om de fick följa med. Jovisst, men var och en sköter sig själv, svarade jag.
-Vi hade ett möte i kyrkan och jag berättade om Argentina och det kom mycket folk. Många hade tidigare varit med på mina rundresor i Spanien. Okey, men då åker vi till Argentina, sade jag. Hade räknat med en grupp men det blev tre grupper.

Du flyttade ned till Argentina under några månader?
-Jag flyttade ned dit under sju månader. Jag besökte 19 av landets 23 provinser. Jag blev engagerad i Argentinas tv med program och intervjuer, bland annat i Telecinco. Jag organiserade Luciafirandet i Buenos Aires vid svenska kyrkan och ambassaden, så det var en mycket omväxlande verksamhet.

Och i höst blir det rundresor i Marocko?
-Ja, Marocko ingår i delen att integrera Spaniensvenskar i de omkringliggande länderna. I höst besöker vi gamla spanska protektoratet som Tanger, Xauen, Tetuan och Asilah exempelvis. I Asilah bygger spanska företag upp urbanisationer och säljer lägenheter och hus till hyfsade priser. Semesterbostäderna går som smör i solsken, enligt vad jag har hört. Priserna ligger på 1/3-del av priset jämfört med Solkusten.

Det snackas om att du ska organisera resor till Asien?
-I samarbete med AHN så anordnar vi först och främst fyradagsresor till Marocko och senare i november/december besöker vi Thailand, Kambodja och Laos. Och sedan kommer Argentina igen. Så det är ett jäktigt liv…
-Vid varje resa har vi också ett seminarium med landets historia, politik och mycket annat. Min specialitet är ju egentligen fjärran östern där jag har varit bosatt i tio. Jag undervisade på Stockholms universitet i japansk, kinesisk, indisk idéhistoria inom filosofi och religion.

Vad ska du göra i sommar?
-Under tre månader kommer jag att vikariera som kyrkoherde i Timrå. Jag har mina rötter där och många släktingar. Jag har varit verksam tidigare i Härnösand stift. Det är lite av civilisationens centrum…
-Jag har ett stort bibliotek med över 5.000 volymer om Östasien och även ett stort sydamerikanskt bibliotek. Så det finns mycket att läsa. Från början var jag ekonom men efter mina år i Asien så tog jag en fil kand i orientaliska språk med japanska som huvudämne. Sedan blev det teologi. Känner mig lite som den evige studenten.
-Mitt liv är fyllt av aktiviteter, att upptäcka nya kontinenter är ett sjömansarv. Nyfikenheten är stor i att upptäcka vad som döljer sig bakom horisonten.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255