Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Polisen varnar för bedrägerier kring semesterlägenheter - så undgår du att hamna i fällan

Annons - Svenska magasinet
Inför en ny högsäsong med en turistindustri som blomstrar erbjuds hus och lägenheter till uthyrning på tusentals webbplatser. Det finns många fällor.

Inför en ny högsäsong med en turistindustri som blomstrar erbjuds hus och lägenheter till uthyrning på tusentals webbplatser. Det finns många fällor.

Polisen varnar för bedrägerier kring semesterlägenheter - så undgår du att hamna i fällan

2017-05-09

Det danska paret hittade sin drömlägenhet att hyra. De skulle betala bokningsavgift och första hyran i förskott totalt 840 euro. Men bostaden som var utlagd på nätet var en fälla.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Bedrägerier med semesterlägenheter ökar enligt spansk polis som uppmanar turister och besökare att vara uppmärksamma när de söker bostad att hyra. Svenska Magasinet har vid upprepade tillfällen sedan tidningen startade 1990 varnat för bedragare som erbjuder påstådda semesterlägenheter till uthyrning.
Med nätets ankomst har det blivit en lukrativ marknad för kriminella. På otaliga webbplatser erbjuds billiga semesterlägenheter i drömläge.

Ett av fallen som vi berättat om handlade om en svensk bedragare som annonserade om lägenhet med strålande utsikt på strandpromenaden i Los Boliches i Fuengirola. Ett danskt par i 60-årsåldern nappade och ombads att göra en förhandsinbetalning på 840 euro. Därefter kom beskedet att på grund av skilsmässa kunde de inte få lägenheten. Och pengarna de betalade in har de inte sett röken av.
Paret från Danmark brukar besöka Sverige varje sommar. Nu ville de ha två månader på den spanska Solkusten och sökte boende på webbplatsen blocket.se. På strandpromenaden i Fuengirola hittade vi bostaden, har den danske mannen berättat för Svenska Magasinet.

Mannen kontaktade ”ägaren” själv via den utsatta e-postadressen i annonsen.
- Personen uppgav att han hade en firmaadress på calle Campos Turno i Marbella och jag fick även hans spanska mobilnummer. Vi hade kontakt per e-post fram och tillbaka. Vi kom överens om att jag skulle sända en första delbetalning på 390 euro så skulle han hålla lägenheten åt mig. Senare skickade jag in den första betalningen på 450 euro. Vi skulle hyra lägenheten under två månader för 1.040 euro.

Tio dagar innan det danska paret skulle resa fick de en e-post från ”hyresvärden” att kontraktet upphör på grund av skilsmässa. ”Hyresvärden” skrev att han ville hjälpa paret och hitta en annan lägenhet.
Två dagar senare kom nästa e-post där personen meddelade att han inte hade funnit någon. Efter ytterligare två dagar uppgav ”hyresvärden” att denne hade fått hjärtproblem, låg på sjukhus, och att frun skulle skicka tillbaka pengarna.

Sedan dess har det danska paret inte hört av bedragaren. Personen svarade varken på e-post eller telefon. Och några pengar har inte kommit.
En polisanmälan gjordes. Men faktum är att det är svårt att komma åt denna typ av bedrägeri.

Flera Spaniensvenskar som kontaktat Svenska Magasinet har liknande erfarenheter. 
”Det är samma man/par som vi råkade utför, exakt samma tillvägagångssätt. Skilsmässa, annan lägenhet och till slut sjukhusvistelse på grund av hjärtproblem. Vi har också gjort en polisanmälan” skriver en svensk kvinna.
”Hittade just bilderna han skickade till mig via e-post och det är samma balkongbild. Ska också göra en polisanmälan” meddelar ytterligare en svensk.
”Vad jag hört så är det många under årens lopp som gjort samma erfarenhet, skojare finns över allt”.

En svensk som bott 28 år på Costa del Sol känner igen beteendet, det är inget nytt och kommer med ett tips: Be uthyraren om någon referens i området. Om de äger lägenheten som de uppger, be att få telefonnummer till någon granne eller till någon annan svensk i området som ni kan ringa och kontrollera med. Kan de inte bistå med detta så glöm allt. Det blir billigare för dig.

Inför en ny högsäsong med en turistindustri som blomstrar erbjuds hus och lägenheter till uthyrning på tusentals webbplatser som blocket.se, Fotocasa, Idealista, milanuncios, enalquiler bland annat.
Bostäderna illustreras med attraktiva foton och till mycket konkurrenskraftiga priser. Är det som erbjuds tillräckligt trovärdigt för att vara sant?
Det nya är att bedragare har börjat utge sig för att använda sig av förmedlingstjänsten Airbnb som vanligtvis är ett säkert och kanske den mest betrodda mellanhanden i världen vid att hyra. Det anses som ett säkert sätt där uthyrare och hyresgäst uppfyller sina skyldigheter.

På bara några år har lägenhetsuthyrningar till turister via förmedlingstjänsten Airbnb blivit ett världsfenomen. Men även med uthyrningssajten Airbnb kan det gå fel visar en färsk händelse med ett par från Tyskland som hade hyrt en bostad på Mallorca.
”Airbnb har börjat användas som ett lockbete eller krok för att något ska vara säkert” säger en polischef i Málaga som arbetar vid tekniska roteln.
Bedragare har börjat använda sig av falska e-postadresser som [email protected] eller [email protected], enligt spansk polis.
Från det ögonblicket när offret får ett meddelande via en sådan e-postadress så tror personen att betalningen sker via uthyrningssajten Airbnb. Men i verkligheten handlar det om falska e-postkonton som används.

Polisen säger att bedragarna skapar dessa konton på servrar i Östeuropa eller Afrika och de är hopplösa att spåra. Bedragarna har lärt sig att täcka över spåren. Kontakten mellan bedragare och offer sker hela tiden via e-post. Via e-post får offret besked om vilket konto pengar ska överföras.
Det handlar om e-postmeddelanden som tycks komma från Airbnb för att användas för reservationer av semesterlägenheter och att föra över pengar till konton som i verkligheten har öppnats med falska ID-handlingar.
Eller så använder bedragarna en ”mula” vilket är en person som tar på sig uppgiften att vara mellanhand och ta emot pengar och skicka dessa vidare tilll ett annat konto genom Western Union eller MoneyGram. ”Mulan” får som utbyte en provision på tio procent.
 
Bedrägerier med semesterlägenheter ökar enligt spansk polis som uppmanar turister och besökare att vara uppmärksamma när de söker bostad att hyra.

Bedrägerier med semesterlägenheter ökar enligt spansk polis som uppmanar turister och besökare att vara uppmärksamma när de söker bostad att hyra.

Svenska Magasinet i Spanien

Så här kan du skydda dig

Annonser
Kontrollera uppgifter du får från hyresvärden när det gäller bostaden. Undersök vem som äger eller erbjuder den till uthyrning.

Bilder
Kontrollera bilderna i webbannonsen för att se om de finns med i andra annonser eller har plockats från andra hemsidor.

Telefon
Försök att alltid prata direkt med annonsören på telefon i stället för via e-post och WhatsApp.

Ägaren
Be en anhörig eller en vän på kusten att besöka ägaren.

Pris
Misstänk alla annonser med alltför låga priser som verkar lockande.

Dokumentation
Skicka aldrig kopior på ID-kort eller pass eftersom bedragaren kan använda detta som underlag för att stjäla din identitet och lura andra.

Webbplatser
Använd bara webbplatser med hög säkerhet som använder säkra betalningssätt.
Källa: Spansk nationalpolis

Tips från Airbnb
Betalning

Airbnb ber aldrig någon att skicka pengar genom Western Union. Alla betalningar görs via konton som användare har på Airbnb. Du loggar in med din e-postadress och lösenord.
Kontakter
Kommunicera aldrig med andra användare utanför förmedlingssystemet Airbnb. Då utsätter du dig för fara genom att uppge personuppgifter som bedragare kan använda sig av. Dela aldrig bankinformation med en tredje part.
Phishing
Svara aldrig med att skicka bankuppgifter eller kontonummer via e-postadresser även om de tycks komma från Airbnb. Du måste vara medveten om att bedragare använder sig av phishing för att knycka lösenord och koder. Lämna aldrig ut personlig information via e-post eller SMS, textmeddelande.
Hjälp för kunder hos Airbnb
+34 911 234 567

Provbo på kusten
Är du på jakt efter att köpa bostad på kusten? Många väljer att först hyra för att provbo på kusten. Hyresmarknaden är på väg att explodera i provinsen Málaga. Efterfrågan driver upp priserna och vilket gör att Málaga hamnar bland de tio dyraste provinserna i Spanien.
Enligt en analys från FIM (Fichero de Inquilinos Morosos) ligger genomsnittshyran på en bostad med fyra sovrum i provinsen Málaga på 928 euro. En bostad med ett sovrum ligger i genomsnitt på 485 euro.
Provinsen Granada med Costa Tropical är genomsnittet för en hyresbostad med fyra sovrum 665 euro. En bostad med ett sovrum att hyra kostar i genomsnitt 407 euro.
Prisexemplen är genomsnitt utan att ta hänsyn till skillnader mellan olika områden. Undersökningen bygger på bostäder till hyrning via webbplatser som Fotocasa och Idealista.
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255