Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga advokaten: Hur upprättar vi ett testamente som inte orsakar osämja i en syskonskara?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga advokaten: Hur upprättar vi ett testamente som inte orsakar osämja i en syskonskara?

2017-04-06

Hej! Vi är lyckligt gifta sedan 30 år och har fyra barn tillsammans. Vi funderar på att upprätta ett testamente men vet inte riktigt vad vi bör göra. Vi har hört att arvskiften kan skapa osämja i en syskonskara och detta vill vi försöka undvika. Har du några tips?


Skicka till en vän

Av Lars Isacsson, Advokat, Advokatfirman Isacsson

Hej och tack för er fråga. Om ni har tillgångar i Spanien – vilket jag antar eftersom ni ställer frågan i denna tidskrift – så är det en god idé att upprätta ett testamente, åtminstone vad gäller de tillgångar som finns i Spanien.

I detta testamente kan man föreskriva att antingen medborgarskapslandets eller hemvistlandets lag ska gälla. Jag vet inte hur er situation ser ut, men jag utgår ifrån att ni har såväl medborgarskap som hemvist i Sverige men tillgångar – kanske en lägenhet? – i Spanien. Liksom i Sverige måste ett spanskt testamente uppfylla vissa formkrav för att vara giltigt. Ni bör därför söka kvalificerad hjälp med att upprätta detta.

Jag har tyvärr sett alltför många exempel på arvskiften där mindre trevliga diskussioner och ibland regelrätta bråk har uppstått. Det kan naturligtvis finnas alla möjliga skäl till, men det är inte ovanligt förekommande att syskon har upplevt sig vara orättvist behandlade i förhållande till andra syskon och därför ska ”ta igen” detta vid arvskiftet.

Generellt tycker jag att man bör ta upp frågan om vad man vill med sin kvarlåtenskap med barnen innan man skrider till verket och upprättar ett testamente. Det är ju ingalunda säkert att barnen t ex vill deläga en fastighet i Spanien tillsammans med sina syskon. Kanske är det något av barnen som är mer intresserad än de andra av att ta över tillgångar i Spanien i utbyte mot att släppa ifrån sig annat.

En variant som jag har tillämpat i några fall är också ett auktionsförfarande mellan arvingarna där all egendom bjuds ut till försäljning bland dessa och högstbjudande får tillgången i utbyte mot att det belopp som denne har bjudit läggs till dödsboet som kontanta medel. Denna metod innebär att den som gärna vill – och kan – ta över t ex en lägenhet i Spanien får betala för detta och de andra arvingarna får ersättning genom att köpeskillingen läggs till kvarlåtenskapen. Efter auktionen återstår då dels pengar, dels tillgångar som ingen arvinge kände speciellt starkt för och kvarlåtenskapen kan då fördelas efter huvudtalet, i ert fall med en fjärdedel var till respektive barn.

Förutom skattefrågor m m finns det som sagt en hel del att fundera över i samband med testamenten och det är klokt att ta råd om hur man ska hantera sin unika situation. Hör gärna av er så bokar vi en tid för rådgivning!


 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255