Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Barcelona och Málaga – två ansikten av ett gemensamt Spanien

Annons - Svenska magasinet
Málaga eller...

Málaga eller...

Barcelona och Málaga – två ansikten av ett gemensamt Spanien

2006-05-25

”Andalusier är lata och ineffektiva”. ”Katalaner är snåla och egoistiska”. Eller kanske, ”Andalusier är öppenhjärtade och okomplicerade” och ”Katalaner är arbetsamma och moderna”


Skicka till en vän

Av Pia Jonasson

Åsikterna om Kataloniens huvudstad Barcelona och Andalusiens huvudstad Málaga är många, och de går oftast brett isär. Det är antingen ris eller ros som gäller och man bör vara entydig med sitt tyckande. Har man som jag, halva hjärtat i Barcelona och halva hjärtat i Málaga, så upplevs man som lätt sinnesförvirrad.
Min första tid i Spanien tillbringade jag i Barcelona, och att sedan komma till Costa del Sol var en stor upplevelse. Mellan de vitkalkade husen skymtade ett safirblått Medelhav och jag tänkte förundrat; ”Nu är jag ju verkligen i Spanien”. Det var nästan som min barndoms föreställningar om det sydliga landet plötsligt tog form framför ögonen.

Barcelona och Málaga. Den ena staden i norr, den andra i söder. Den första är kosmopolitisk, pulserande, myllrande och kreativ. Den andra är genuin och traditionell, som ett evigt solsken över historiens kraftiga trädgrenar.

Barcelona har en konstnärssjäl. Den släpper dig fri och där finns inga dömande blickar. Du får vara och se ut hur du vill, men ju extremare du är desto bättre. På den kända gatan Las Ramblas finns inga tabun – där slåss clowner, konstnärer, transvestiter och musiker om tid, pengar och uppmärksamhet. Barcelona sjuder av liv. Staden är öppen för det nya - men samtidigt rastlös i sitt identitetssökande. Vem är en Barcelonabo? Han är allt, men samtidigt lika flyktig som ett frö i vinden. Lika formlös och svårgripbar som någon av Gaudis drömlika skapelser.

Málaga har en annan rytm. Här går hjulen långsammare och förändringar sker inte över en natt. I Málaga hittar du det som världen kallar spanskt; Andalusisk flamenco, olivträd och det söta, röda vinet. En Málagabo vet vem han är och han behöver inte söka efter sig själv. Efter en lång historia, med olika folkslag och kulturer inblandade, har han landat i en andalusisk kultur vilken han trivs med. Då Barcelonabon springer mot nya upplevelser sätter sig Málagabon i solen och drar ner hatten för ögonen en stund.

Var stad har sin charm, sin själ och sin stämning. Jag anser att det ena inte behöver utesluta det andra. När folk frågar vilken av städerna jag tycker om mest, då brukar jag helt enkelt svara: ”Måste man välja?”


FAKTA OM STÄDERNA
MALAGA

Region: Andalusien 
Officiellt språk: Kastilianska
Befolkningsmängd: 542,000   
Areal: 394 km²
Museum: Picasso
Sevärdhet: Gibralfaro
Strand: Ja


BARCELONA

Region: Katalonien
Officiellt språk: Katalanska
Befolkningsmängd: 1 500,000
Areal: 504,782 km²
Museum: Salvador Dali
Sevärdhet: La Sagrada Familia
Strand: Ja...Barcelona?

...Barcelona?


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255