Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Britten kåserar: En vanlig månda' i Monda

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Britten kåserar: En vanlig månda' i Monda

2017-03-13

Hej på er alla läsare av denna förträffliga tidning. Jag heter Britten och är 77 år på det 78:nde. För 16 år sedan flyttade jag hit till mitt paradis på jorden. Före det bodde jag 10 år i Nueva Andalucia och jag har ett förflutet på Gran Canaria på 70-talet. Men det är här i lilla byn Monda jag känner mig mest hemma. Och det är inget händelsefattigt och stillastående liv precis.


Skicka till en vän

Av Britten Emme, tlf 625 296 569

En morgon i januari kunde jag bygga en snögubbe med den decimeter höga kramsnö som låg på mitt biltak. Det var 22 år sedan Monda upplevt något liknande. Jag trodde mig vara helt insnöad men den ljuvliga solen såg till att snön försvann innan jag satte mig i bilen och körde upp för backen vid mitt hus.

Från min terrass har jag en härlig utsikt över byn, just den dagen med snöklädda bergstoppar bakom det pampiga Castillo de Monda. Ett par veckor senare vajade den finska flaggan från slottets torn, vad var nu detta? Ett finskt TV-bolag hade hyrt slottet för att spela in ett populärt musikprogram. Nere i byn förväntades en finsk invasion men nej, de höll sig lugna och fina uppe på vårt slott.

Vad händer i övrigt en vanlig måndag?
Först stiger solen upp, sedan stiger jag upp.
Innan vi två stigit upp har tusentals spanjorer vaknat och reser i bilar från Coín och inlandet ner till Marbella och kusten för att påbörja sin arbetsdag. Även detta ser jag från min terrass om jag får för mig att stiga upp före solen. Pärlbandet av alla billyktor är ett vackert skådespel. Byns bagare har redan startat sina ugnar för att förse oss med varma ba - guetter. Och vår lilla postfröken är också tidigt på plats. Det är tur att hon är liten för postkontoret har en yta som halva mitt badrum. Detta är sant för mitt badrum är gigantiskt. Om vi är två besökare får vi plats innanför den tråkiga plåtdörren, övriga får bilda kö utanför. Vår förtjusande läkare på vårdcentralen öppnar sin dörr tidigt, hon är mån om vår hälsa och trygghet. Hon förser oss med recept så att vi kan hämta ut de mediciner som skall hålla oss vid liv. Hur länge ska spanska staten orka med den generösa tilldelningen av gratis mediciner undrar man.

Min dag börjar på terrassen med lite frukost och en god bok för att bli uppvärmd av solen efter den kyliga nat - ten. Men det dröjer inte länge förrän jag längtar till min ateljé en trappa ner. Det brukar bli 4 timmar med min trofasta vän symaskinen, speciellt just nu eftersom jag planerar en modevisning i slutet av mars. Så gott som dagligen tar jag en paus på favo-restaurangen mitt i byn med en ta - pas och ett glas vitt. Enformigt? Inte alls!

Här finns runt 10 goda tapas att välja på. Och vid ett bord belyst av solen har jag full kontroll över vad som händer runt omkring. Först spanar jag in gubbmaffian, en synnerligen tråkig samling. Aldrig försö - ker de flörta med mig trots att jag försökt piffa upp mig med ärtig klädsel och en glad min. Vi är helt enkelt inte varandras typ. Det yngre gardet är mer på alerten, som i egenskap av hantverkare hjälpt mig i huset eller med lilla bilen, de är gentila. Inte sällan blir jag serverad ett extra glas vin med hälsning från baren där de umgås högljutt med varandra. Vi uppskattar varandra med ömsesidig glädje och respekt.

 
Svenska Magasinet i Spanien

När jag sitter här vid mitt bord och njuter, noterar jag att de flesta parkerar sina bilar olagligt lite här och där (så även jag ibland). Och när en maffig buss ska ta sig fram, hänger det upp sig. Men det är alltid någon som vet vems bil som står i vägen. Vederbörande hör en vissling, störtar ut och trafik prop - pen löser sig. Ett leende och vinkelivink. Tack tack.

När mandelträden blommar i januari/ februari, vilken blomsterprakt, lockas många turister hit från kusten. Jag ser dem alla från mitt bord då jag äter tapas och dricker vin. Många lockas att stanna till där jag sitter och det knyts kontakter mellan borden på ett naturligt och lättsamt sätt. Då och då leder det till att jag bjuder hem på en kopp kaffe. Klädprovning i ateljén är alltid intressant för de flesta kvinnor medan männen föredrar att sitta på övre terrassen och filosofera om livet.

Många frågar mig hur det kommer sig att man flyttar från kusten upp till bergen. Förnöjsamhet kopplat med ro i själen är ett argument. Och det tar inte mer än 12 min från La Cañada-rondellen till Monda. Kom och se för er själva.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255