Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien Årets vinland vid Vinexpo i Bordeaux

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien Årets vinland vid Vinexpo i Bordeaux

2017-03-13

Har du besökt en vinmässa eller vinexpo? Det är en mycket trevlig upplevelse. Här finns allt samlat. Viner, synintryck, dofter, smaker och otaliga experter samt producenter. Det knyts kontakter. Och det snackas vin, vin och vin.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Här i Spanien har vi den hårt arbetande organisationen och vinklubben Verema som arrangerar vinmässor för fackfolk, journalister, inköpare, agenter och vinälskare i allmänhet. Måndagen den 3 april har Verema ett evenemang på Solkusten. Ifjol i bilmuseet i den gamla tobaksfabriken i Málaga, i år i Marbella på hotell Puente Romano som ligger vid Bulevar Príncipe Alfonso von Hohenlohe. Det är öppet mellan klockan 12 till 21.

Har du möjlighet att ta dig dit – och ta dig in – så missa inte tillfället. Det gäller er som inte är inbokade på Svenska Magasinets vinresa till Galicien. Vi som reser mot Galicien 31 mars kan se fram emot fem vindagar i El Bierzo, Ribeiro, Albariño och Toro.

När det gäller höstens vinresa har vi två trevliga nyheter. Bland annat den ansedda vinproducenten Emilio Moro i Ribera del Duero som är en av mina favoriter. Dessutom besöker vi det omtalade vindistriktet Cigales som ligger mellan Burgos och Valladolid. Hela programmet hittar ni på Svenska Magasinets webbplats.

Den som har vägarna förbi Frankrike under midsommarveckan bör göra ett stopp i Bordeaux. Här är Spanien huvudtema som Årets land när den internationella fackmässan för vin och sprit, Vinexpo, arrangeras i Bordeaux mellan den 18-21 juni. Spanien är en ledande vinproducent i världen och är därför Årets Land på Vinexpo Bordeaux 2017.
Ingenstans i världen odlas det så mycket vin som här i Spanien. Arealen vinodlingar är nästan en miljon hektar och med det utgör landet världens största vinodlingsområde. Det ger landet en tredje plats i den globala rankingen av vinexportörer.

Moderniseringen av Spaniens vinindustri har lett till ett utbud av utomordentligt prisvärda produkter. Tillsammans med en dynamisk marknadsföring har det bidragit till att ge landet en stark position på den internationella marknaden.
Vinexpo sätter spanska viner i fokus med en öppen provsmakningsdel, ett föredrag om spansk vinexport och en monter som drivs av den berömda Guía Penin guide. Här visas ett urval av landets bästa viner.

Kvällarna går också i spansk stil. Cité du Vin öppnar för en unik vinprovning söndagen den 18 juni. På måndag 19 juni slår sig Vinexpo ihop med Wine Spectator för ”A Taste of Spain”, ett nytt event om gourmetmat och vin. På denna exklusiva kväll kommer mat serveras från ett hundratal prestigefyllda spanska bodegor. Maten kommer att tillagas av tio av Spaniens mest berömda kockar, utvalda av kulinariska ordförandena Ferran Adrià och José Andrés.

Mässan är en mötesplats för fackfolk som kommer för att utveckla sina affärer, stimulera marknaden och göra nya erfarenheter. Inköpare från världens alla hörn reser till Vinexpo för att provsmaka och beställa produkter som ställs ut av över 2.000 utställare från ett fyrtiotal länder.
 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Jag vill avsluta med några rader om vinproducenten Codorníu som enligt det erkända magasinet Forbes är Spaniens äldsta företag. Företaget går tillbaka till 1551 och grundades av Jaume Codorníu.
1659 gifte sig Anna Codorníu med Miquel Raventós. Anna var en ättling till Jaume. Med giftermålet mellan två vinproducenter fick företaget en enorm utveckling som har fortsatt.
Enligt finanstidskriften Forbes har ”Codorníu-gruppen en god ekonomi och fortsätter att växa”. Codorníu Reventós har i dagsläget 3.000 hektar vinodlingar. Företagsledningen sida känner en enorm stolthet över Forbes erkännande.
”Codorníu har nästan under 500 år försökt att hålla hög kvalitet och vara nyskapande inom cava och vin. Det är skälet till att vi har egna vingårdar och göra nyinvesteringar så att vi kan utvecklas” säger Javier Pagès, direktör vid Codorníu Reventós.
Se där! Vin och historia i en härlig blandning.

I nästa nummer ska jag ta upp en fråga jag ofta får. Vin sett ur ett hälsoperspektiv. Det skrivs en hel del om detta och det länkas gärna om ämnet på sociala medier inte minst av utlandssvenskar bosatta i vinländer. Och ni som tror på monopolet och Systembolagets eviga välsignelser, ni kan hoppa över den artikeln…

Månadens vintips
Nyligen träffades Spaniens vinjournalister i föreningen AEPEV (Asociación Española de Periodistas y Escritores del Vino) för att välja bästa viner 2016. Det som blev årets bästa rödvin är ett som jag tidigare har rekommenderat. Habla del Silencio från bodegan Habla i Extremadura.
Vi förknippar inte Extremadura med vinframställning. Men faktum är att bodegan Habla i Trujillo som startade sin verksamhet år 2000 framställer mycket omtyckta viner. Deras Habla del Silencio har blivit ett av Spaniens mest omtalade viner.
Syrah, Cabernet Sauvignon och Tempranillo ligger till grund för detta underbara vin som legat sex månader på fransk ek. Körsbärsfärg med lila kanter. Doft av mörka bär som svarta vinbär och körsbär balanserat med mineraler och kryddor, moca och rosmarin. Smaken är fräsch, fruktigt med en aning av söta tanniner och en mycket behaglig eftersmak. Mycket prisvärt. Cirka 9 euro.

Några andra prisbelönta viner att leta efter:
Rött
Finca Herrera Garnacha 2015 (Bodega Finca herrera) från Cigales.
Bobos Finca Casa La Borracha 2014 (Bodegas Hispanosuizas) från Utiel-Requena.
Vitt
Vindel Martín Códax 2013 (Bodega Martín Códax) från Rías Baixas.
 
Habla del Silencio från bodegan Habla i Extremadura

Habla del Silencio från bodegan Habla i Extremadura


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255