Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mötet mellan människor viktigt hos Rotary

Annons - Svenska magasinet
Presidenten Claes-Åke Janson och Hans Alseryd

Presidenten Claes-Åke Janson och Hans Alseryd

Mötet mellan människor viktigt hos Rotary

2017-03-09

De nordiska rotarianerna på kusten arrangerar Intercitymöten för ett hundratal medlemmar i Rotaryklubbar från Danmark, Finland, Norge och Sverige. 2014 firade Föreningen Nordiska Rotarianer 10 år. ”Det viktigaste för oss är mötet mellan människor. Vi har alla något att dela med oss med”.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

- Nordiska Rotarianer är en förening för Rotarianer i förskingringen som träffas var fjortonde dag, under våren och hösten, på Magna Cafe i Marbella. Här har vi möten med trevliga föredrag och gemenskap. Vi delar ut stipendier till våra nordiska skolar och bedriver välgörenhet till behövande. Alla rotarianer från Norden som besöker kusten är hjärtligt välkomna, säger Claes-Åke Janson, President 2016-2017.

Det började 2004. Sergy Andersson från Växjö som vid tillfället var bosatt på Solkusten tog initiativet till att starta Nordiska Rotarianer. Flera försök hade gjorts tidigare. Den 3 november 2004 hölls första mötet med 16 rotarianer på plats.
Upplägget är detsamma sedan starten. Peter Gavrell förklarar att en av Rotarys grundidéer är mötet mellan människor med olika yrkesbakgrund.
- Det var därför naturligt att Rotarianer som bodde kortare eller längre tid på Costa del Sol sökte en form för att mötas även om de var långt ifrån sina hemmaklubbar i Sverige. Vi Rotarianer kallar detta för Intercitymöte där medlemmar från olika klubbar i hemlandet träffas, berikas av ett intressant föredrag och äter en god bit mat. Föreningen Nordiska Rotarianer bildades för att organisera mötesverksamheten i god Rotaryanda. Vi är ett hundratal medlemmar.

Under årens lopp har flera kända personer närvarat. När skeppet Ostindiefararen Götheborg anlände till Cadiz hösten 2006 var den svenske ambassadören i Spanien, Anders Rönnqvist, på plats. Sergy Andersson lyckades ta sig fram till ambassadören för att hälsa honom välkommen till Solkusten.
- Jag trodde att han hade glömt bort inbjudan men ett år senare fick vi ett samtal från Svenska ambassaden i Madrid. Beskedet var att ambassadören gärna kom till Magna Café för att hålla ett föredrag på vår klubb, har hedersmedlemmen Sergy Andersson tidigare berättat.
- Det blev festlig tillställning. Restaurangen var fylld av rotarianer, journalister och tv-folk. Besöket blev mycket uppmärksammat i de spanska medierna, minns Sergy.
- Föreningen samlar in medel dels till stipendier till elever i svenska, norska och finska skolan. Rektorerna i respektive skola utser den elev som under skolåret gjort den bästa förbättringen av sina skolresultat. Kalla det för årets rookie, säger Lars Biörck.

För eleverna har detta blivit en extra morot och något att glädjas över. Eller som Linda Holming, stipendiat vid Svenska Skolan i Fuengirola, skrev:
”Tacka för det fina stipendium jag fick. Det var en stor överraskning för mig och jag blev mycket, glad, stolt, hedrad av en så fin gåva från en så fin organisation”.
- Insamlingar görs även till Rotarys projekt i La Línea de la Concepción, nära Gibraltar, där vi gemensamt hjälper arbetslösa. Då och då samlar vi även in medel till andra önskvärda ändamål, berättar Ingvar Lindén.
 
Fr v Ingvar o Kerstin Linden, Catrina o Sigvard Christiansson, Torkel o Kerstin Allgulin

Fr v Ingvar o Kerstin Linden, Catrina o Sigvard Christiansson, Torkel o Kerstin Allgulin

Svenska Magasinet i Spanien
Rektor och stipendiater

Rektor och stipendiater


Föredragen vid intercitymötena varierar ämnesvis. Det kan handla om aktuella lagändringar i Spanien, inte minst inom skatteområdet, vad som händer i det spanska samhället, människor som gjort spännande saker i livet och mycket annat ur livet som är tankeväckande.
- Men kanske viktigast av allt, mötet mellan människor. Vi har alla något att dela med oss med. Inom Rotary har vi något som kallas Egoföredrag där en medlem under ett kortare pass berättar om sig själv, berättar Peter Gavrell.

- På så sätt lär alla medlemmar känna varann och upptäcker vad mycket gemensamt vi har. Här på Costa del Sol är vi en liten grupp med många gemensamma frågeställningar i ett land som vi är gäster i under kortare eller längre tid. Här finns en erfarenhetsbank som kan utnyttjas när man kör fast i byråkratin, inte förstår språket eller kanske inte vet vad man skall göra.

Till Rotarys intercitymöten i Marbella kommer besökare från flera nordiska länder.
- Att vara Rotarian innebär att du alltid är välkommen till ett intressant möte med engagerade människor varhelst i världen du befinner dig, tillägger Ingvar Lindén, f. d. president.

Läs mer här:

För anmälan: [email protected]

Hallo alle norske Rotarianere på Solkysten
Viste du at vi har en veldig hyggelig Nordisk Rotary Intercity klubb på Solkysten? Hver 14.dag i høst/vår semesteret møtes vi til hyggelig til hyggelig lunsj og interessante foredrag på restaurant. «Magna Cafe» i Marbella. Kom en tur og hils på oss. Du vil ikke angre på det! Info om sted og tid, påmelding etc. finner du på denne siden.  Velkommen!  
Med hilsen Audun Bell (Tidl. President)
 
Fr v Monica Nilsson, Olle Ljungfeldt, Elsy Sköld

Fr v Monica Nilsson, Olle Ljungfeldt, Elsy Sköld


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255