Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Varför är det viktigt med D-vitamin?

Annons - Svenska magasinet
Dr. María Toro och Dr. Yolanda Sánchez, läkare i allmän medicin på Vithas Xanit Kliniken i Fuengirola

Dr. María Toro och Dr. Yolanda Sánchez, läkare i allmän medicin på Vithas Xanit Kliniken i Fuengirola

Varför är det viktigt med D-vitamin?

2017-03-09

D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett. D-vitamin bildas i huden med hjälp av ultraviolett B (UVB)-ljus. Förutom från solljus, får vi i oss mindre mängder D-vitamin via kosten, främst från fet fisk, vitamin berikade mejeriprodukter eller D-vitamintillskott.


Skicka till en vän

Av Vithas Xanit International ​Hospital

En orsak till D-vitaminbrist kan vara en minskad produktion i huden exempelvis p g a årstid och latitud. Ingen syntes sker mellan november-februari på latitud norr om 35° N, d v s i breddgradsnivå med Kreta.

Som riskgrupper för att få D-vitaminbrist kan vi hitta de som sällan vistas ute i solen, de som har mörk hudpigmentering, personer med fettmalabsorption, överviktiga eller de som opererats med gastrisk bypass, veganer och andra som inte äter fisk eller mjölkprodukter samt ammade barn som inte får D-vitamintillskott.

Varför är det viktigt med D-vitamin? 
D-vitaminbrist hos vuxna kan producera benuppmjukning, osteomalaci med skelettvärk, muskelsvaghet, muskelömhet, frakturer, diffusa smärttillstånd, gångsvårigheter, parestesier, kramp, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet.

När det gäller depression, så löper kvinnor med låga nivåer av D-vitamin, dubbelt så stor risk att drabbas av depression jämfört andra, enligt en studie i “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”. 
D-vitamin är också viktigt för hjärthälsan och bidrar bland annat till att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer. Om du inte får i dig tillräckligt så kan blodtrycket höjas.

Solning och D-vitamin 
En person med hudtyp III som exponerar ansikte, armar och händer för solljus i 15 min under en dag (kl 10.00-15.00) i april-september syntetiserar ca 1 000 IE vitamin D3. Kortare tider krävs för hudtyp I-II, längre för hudtyp IV-VI. Syntes av D-vitamin i huden sker inte under vintern i Sverige, p g a minimal UVB-strålning vid denna årstid på våra breddgrader.

Om du tror att du kan drabbas av D-vitaminbrist är det viktigt att du pratar med din läkare om din kost, livsstil och riskfaktorer. Det bästa sättet att ta reda på om du har D-vitaminbrist är att göra ett blodprov.

Om du blir diagnostiserad med D-vitaminbrist, kommer din läkare troligtvis att skriva ut D-vitamintillskott som finns i olika preparat på apoteket.

Dr. María Toro jobbar som distriktsläkare på Vithas Xanit kliniken i Fuengirola samt som ambulansläkare på 061 i Malaga. Arbetar också periodvis som distriktsläkare på Kungshälsan vårdcentralen i Huskvarna.

Dr. Yolanda Sánchez jobbar som distriktsläkare på Vithas Xanit kliniken i Fuengirola samt som ambulansläkare på 061 i Malaga. Arbetar som hyrläkare på olika vårdcentralerna i hela Sverige. Referenser: www.internetmedicin.se, www.praktiskmedicin.se 
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255