Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Gratis inträde för alla EU-medborgare: Arkeologi och konst i Málagas nya museum

Svenska Magasinet i Spanien

Gratis inträde för alla EU-medborgare: Arkeologi och konst i Málagas nya museum

2017-01-10

Under högtidliga former invigdes i december Málagas museum i Aduana-palatset som en gång i tiden var tullhus. Svenskar och EU-medborgare går in gratis. Museet håller öppet från klockan 9 till klockan 20.30. Det är stängt på måndagar och efter klockan 15.30 på söndagar.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Aduana-palatset i centrala Málaga har gamla anor. Redan 1787 beslutade kung Carlos III att tullmyndigheterna i Málaga skulle få en ny byggnad. Här har tidigare legat en tobaksfabrik och på 1800-talet var civilregeringen stationerad på platsen liksom andra offentliga administrationer.
Den 26 april 1922 brandhärjades byggnaden och inte mindre än 28 personer omkom. Den har senare renoverats åtskilliga gånger och tillhör numera en av stadens pampigaste och vackraste byggnader.

För alla EU-medborgare gäller gratis inträde till Málagas nya museum som kan beskrivas som ett stadsmuseum eller provinsmuseum i tre våningar. Totalt har museet tillgång till 17.500 konstverk som ingår i katalogen över konstföremål som museet har tillgång till. Det gäller arkeologiska föremål till 1900-talskonst. Från det feniciska Malaka, skulpturer av marmor från Mijasbergen till nutidskonst.
Två tusen arkeologiska föremål visas vid den permanenta utställningen plus 200 konstverk av Bernardo Ferrándiz, Antonio Muñoz Degrain, José Nogales, Enrique Simonet, José Moreno Villa och fram till 80-talskonstnärer som Gabriel Padilla, Carlos Durán och Diego Santos. Deras konst visas i utställningen Bellas Artes.

Här hänger Enrique Simonets ”Hjärtats anatomi” också känd som ”Hon hade ett hjärta!” och ”Obduktion” från 1890. Den målades i Rom där Madridsonen studerade konst. Målningen gav honom internationellt erkännande och han fick flera priser.

Aldrig tidigare har så mycket Málagakonst kunnat visas under ett tak som efter att Museo de Málaga stod klart och invigdes 12 december i det gamla tullhuset La Aduana. 300 inbjudna gäster var på plats däribland Andalusiens president Susana Díaz. Den var på dagen nitton år efter att beslutet togs om ett provinsmuseum.
Lägg till Picassomuseet (2203), CAC (2003), Carmen Thyssen (2011) och filialerna Centro Georges Pompidou (2015) och ryska statskonsten från Sankt Petersburg (2015) kan vi bara konstatera att Málaga har ett gigantiskt kulturutbud. Museerna samlar två miljoner besökare om året.


 
I Málagas senaste museum hänger Enrique Simonets ”Hjärtats anatomi”

I Málagas senaste museum hänger Enrique Simonets ”Hjärtats anatomi”

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Att Málagas stadsmuseum placeras i det gamla tullhuset Aduana som har en stark identitet i stadens historia ska ses både sentimentalt och symboliskt. 
Första veckan hade museet 12.640 besökare. Direktören María Morente ser det som mycket positivt. Besökarna har varit intresserade, entusiastiska och det har varit stor variation på publiken som har kommit för att se stadens arkeologi och konstföremål. 
”Det ger en härlig känsla att se att allmänheten är positivt överraskade av utbudet. Det har blivit fångade av konsten och den stora mångfalden. Publiken har varit varierad både unga som äldre har hittat hit”.

Spaniens kulturminister Íñigo Méndez de Vigo poängterar det fantastiska utbud av museer som finns i Málaga i förhållande till storleken. Han liknar Málaga vid en huvudstad i Europa när det gäller utbudet av museum.
 
Kulturministern Íñigo Méndez de Vigo och kulturrådet vid regionalregeringen Junta de Andalucía, Rosa Aguilar, lovordar stadens nya museum

Kulturministern Íñigo Méndez de Vigo och kulturrådet vid regionalregeringen Junta de Andalucía, Rosa Aguilar, lovordar stadens nya museum


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255