Vid den senaste kultur- och vinresan till La Rioja och Ribera del Duero i oktober som Svenska Magasinet arrangerade i samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling frågade vi några av resenärerna vilka vinvanor de har. Spanien är ett av världens främsta vinländer och med integrationen följer vinet med. Av Ola Josefsson

Caj Söderberg och Yvonne Bergman, Nerja
Vi dricker vin dagligen när vi äter förutom när vi arbetar. I Nerja handlar vi på Supermercado Iranzo som har en välsorterad vinavdelning. Våra favoriter är viner från Ribera del Duero även om vi inte har något speciellt favoritvin. Protos är alltid ett säkert vin. När vi är i Spanien blir det i regel spanska viner. I Sverige köper vi italienskt.

Per Stenberg, Benalmádena
Husets vin är Pata Negra som vi köper i fyrpack på Mercadona. Om det blir dessertvin väljer vi Málagavinet pajarete. Ribera del Duero är bra viner och vi provar gärna lite olika viner när man får tips från vänner eller hyresvärden. Vi dricker inte vin varje dag. Föredrar vin till god mat. Det är intressant att vara med på en vinresa då man lär sig en hel del. Har tidigare varit med på vinresor från Sverige till Tyskland, Frankrike och Italien.

Margit och Tage Skoog, Fuengirola
Vi dricker vin två gånger i veckan, fredagar och lördagar. Vi föredrar att hålla det där. Hittills har det blivit mest Rioja då vi gillar ekkaraktären och vi provar oss fram. Vi tycker att det liknar fransk Bordeaux. Vi gillar inte italienska, de är för lätta. När det gäller vita är franska Alsace på riesling bäst. Portugisiska vino verde från Cagal Garcia är suveränt till räkor.

Annons

Lena och Björn Jonsson, Nerja
Vi dricker vin oftare här i Spanien än i Sverige. Det blir till maten och Pata Negra är lite av husets vin, och till ett bra pris. Vi har upptäckt att i provinsen Cádiz produceras flera spännande och intressanta viner. Det vita Barbadillo från Cádiz är ett bra matvin till fisk och skaldjur. På El Corte Ingles finns många bra viner på åtta, nio euro. Vi har varit på vinresa tidigare i Alsace och Champagne. Det är svårt att själv göra en vinresa. Det är både prisvärt och ger mycket att följa med på en organiserad vinresa.

David Moreno och Ola Josefsson
Bodegas David Moreno och den 68-årige vinmakaren med samma namn. När Svenska Magasinet i oktober besökte producenten som har många svenska kunder pågick vinskörden av Tempranillo. David hälsar till alla svenskar och tillägger att årgång 2016 blir ”mycket bra!”

Louise och Bengt Mårtensson, Benalmádena
Det blir vin på fredag och lördag och vi gillar att prova oss fram även viner från Ribera del Duero är bland favoriterna. Vi gillar att leta på hyllor och prova vin. El Corte Ingles och Carrefour har bra utbud. Som pensionär har livsstilen förändrats en del vilket gör att det gärna blir ett gott glas vin till maten.

Irené och Christer Holmberg, Estepona
Det blir väl vin fyra gånger i veckan. Mest från Ribera del Duero och La Rioja. Protos och Faustino är några favoriter även om vi gillar att prova nya saker. Vi tycker att Lidl många gånger har bra erbjudanden. Detta är vår första vinresa, det är en nyttig lektion. Kul att lära sig mer. Vi har tidigare bara gjort egna besök som till Enkvist utanför Ronda.

Marianne och Lars Hjalmarsson, Almuñécar
Vi dricker vin till maten flera gånger i veckan. Vi är allsmakare och provar vin beroende på var vi är. I Spanien blir det spanskt, i Frankrike franskt och i Sverige italienskt. Vi är delägare i en vingård i Frankrike. Detta är vår första vinresa i Spanien. Bland röda i Spanien håller vi Ribera del Duero främst. Bland vita har vi Marques de Arienzo från Rueda som favorit. Vid Ronda produceras numera bra viner som vi fortsätter att testa.