Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Rapport från vinodlingen: 2016 kan bli bästa årgången någonsin

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Rapport från vinodlingen: 2016 kan bli bästa årgången någonsin

2016-12-13

41 miljoner hektoliter vin blev resultatet i Spanien 2016. Det är något lägre jämfört med året innan. Årgång 2016 förväntas bli mycket bra. Om vinet utvecklas rätt kan det bli tal om en milstolpe i historien. Under 2015 var Spanien det land i världen som exporterade mest vin. Spanska viner är generellt fem gånger billigare än franska viner.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Spanska viner beskrivs som fynd i vinvärlden. Mycket vin för mindre pengar jämfört med om du köper franska viner. Och 2016 kan komma att gå till historien som en av de bästa årgångarna.

När jag besökte La Rioja och Ribera del Duero under skörden hösten 2016 var de flesta producenter överrens. Det som skiljde i omdömet var om det blir mycket bra eller excellent, högsta betyg. Flera producenter i La Rioja och Ribera del Duero talar om årgång 2016 som en historisk milstolpe.

I Ribera del Duero skördades under hösten 123 miljoner kilo druvor vilket är rekord. Druvorna höll mycket hög kvalité. Det gör att producenter förväntar att vinet utvecklas på ett mycket positivt sätt som under åren 2009 till 2011 samt 2015 som benämndes som mycket bra år. 2016 förväntas bli ännu bättre.

La Rioja hamnar inte på efterkälken. Över 450 miljoner kilo druvor skördades vilket är tio miljoner kilo mer än 2015 som gav 320 miljoner liter vin. Frånvaron av skadeinsekter och sjukdomar gör att producenterna i La Rioja tror på en mycket bra årgång 2016.
I La Rioja finns det en gräns för hur mycket druvor som får skördas. Miljoner kilo druvor kastades nämligen i höstas eftersom vinskörden överskred den högst tillåtna mängden som anges i reglerna. Allt för att säkerställa en kvalitetsprodukt.

Vinskörden 2016 startade i södra delen av Spanien redan i augusti och avslutades i norra delen av landet i slutet av oktober. Nedre halvan av Spanien kännetecknas rent generellt av massproduktion som exempelvis La Mancha. Generalisera är farligt, det finns flera bra vinproducenter även i södra delen av landet. Det är dock ett faktum att norrut ökar kvalitén och vinnäringen skyddas av ursprungsbeteckningar, högre krav och regler.

På grund av väderförhållanden så inleddes vinskörden tre veckor senare 2016 jämfört med året innan. Extrem värme som dröjde sig kvar långt in på hösten och regnfattig vinter upplevde flera delar av Spanien.
2015 hamnade vinskörden på 42,2 miljoner hektoliter. 2016 förväntades en liten nedgång vilket gör att produktionen ligger på genomsnittet sett till de senaste fem åren. Kvalitén förväntas bli hög.

2013 var rekordår i Spanien sett till produktion på 53,5 miljoner hektoliter vin berättar Joaquín Vizcaíno vid livsmedelsorganisationen COAG. 2015 var Italien världsetta med 51,5 miljoner hektoliter vin. Frankrike placerade sig före Spanien med 47,2 miljoner hektoliter vin.
Italien, Frankrike och Spanien står för 80 procent av vinvärldens samlade produktion. Det är inte bara Spanien som fick se en minskning i produktionen 2016. Inom EU förväntades vinproduktionen minska med mellan 4 och 5 procent 2016.

På södra halvklotet orsakade regnoväder och frost stora skador på den senaste vinskörden. Här talas det om en nedgång på omkring 15 procent vilket är den sämsta siffran på nära två decennier.


 
Svenska Magasinet i Spanien
Här är det Sara Nájera Romeo vid Bodegas Corral i Logroño som visar grunderna i att lära känna vinet. Titta...

Här är det Sara Nájera Romeo vid Bodegas Corral i Logroño som visar grunderna i att lära känna vinet. Titta...

Dofta...

Dofta...

Smaka...

Smaka...

Priset för ett franskt ekfat (utan vin!) kan ligga på mellan 600 till 900 euro. Amerikanska ekfat är billigare och kostar mellan 400 till 500 euro stycket. I Östeuropa produceras ekfat för 200 euro.
Den franska eken har tätare porer och släpper ifrån sig mindre smaker. Vin som lagrats på amerikansk ek får en något sötare karaktär som påminner om vanilj, kakao, kaffe, tobak och blommor. Viner på fransk fat får en mer elegantare struktur med kännetecken som örter, kryddor (som peppar).

Priset för ett franskt ekfat (utan vin!) kan ligga på mellan 600 till 900 euro. Amerikanska ekfat är billigare och kostar mellan 400 till 500 euro stycket. I Östeuropa produceras ekfat för 200 euro. Den franska eken har tätare porer och släpper ifrån sig mindre smaker. Vin som lagrats på amerikansk ek får en något sötare karaktär som påminner om vanilj, kakao, kaffe, tobak och blommor. Viner på fransk fat får en mer elegantare struktur med kännetecken som örter, kryddor (som peppar).


Konkurrensen i vinvärlden är tuff. Ett bakslag på södra halvklotet kan ge fördelar på norra halvklotet. Och viceversa. I Spanien är producenterna optimistiska. En god skörd och toppkvalité innebär framgångar. På medellång sikt brukar förhållandet mellan södra och norra halvklotet jämna ut sig.

När efterfrågan av spanska viner ökar minskar också lagren vilket gör att producenter kan öka priset något. Det finns vinproducenter i Spanien som brottas med låga priser som knappast täcker produktionskostnader. Vissa odlare har kunnat öka sitt uttag från 20 céntimos till 25 céntimos per liter.

För Spanien är det ett handikapp. 2015 var Spanien världsledande när det gäller försäljning av vin till utlandet. Spanien exporterade 24 miljoner hektoliter vin följt av Italien med 20 miljoner hektoliter. Frankrike kom på tredje plats med 14 miljoner hektoliter vin.
Spanien tjänar betydligt mindre per liter jämfört med Italien och Frankrike. Genomsnittspriset per liter vin från Spanien till utlandet ligger på 1,14 euro. Det är tre gånger mindre jämfört med genomsnittspriset på italienska viner som går på export till utlandet eller fem gånger mindre jämfört med franska viner. Spanska viner är billiga trots att de håller mycket hög kvalité.

Även i Spanien är det stora variationer till pris och kvalité. Norra halvan av landet med ursprungsmärkningar som Rioja, Ribera del Duero och Ribeiro håller högre priser jämfört med södra delen av landet som La Mancha. Här produceras bulkviner som säljs i huvudsak till mångas överraskning till vinlandet Frankrike.

Hur är vinkonsumtionen i Spanien? Faktum är att spanjorerna dricker mer kvalitetsviner. Konsumtionen av ursprungsmärkta viner ökar med 4,8 procent. När det gäller övriga viner minskar konsumtionen med 4,4 procent enligt vinorganisationen OEMV (Observatorio Español del Mercado del Vino).

Utländska investerare på jakt efter spanska vingårdar
Utländska investerare har ögonen på spanska vingårdar, har vi kunnat läsa i spanska medier de senaste månaderna. Ryssar, kineser, libaneser eller multinationella företag följer med stort intresse utvecklingen i Spanien.
Många är på jakt efter att fynda. Nyligen slutfördes försäljningen av aktiemajoriteten i Rioja-firman Marqués del Atrio som nu har hamnat i händerna på kineser.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255