Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Rapport från Köpa Hus Utomlands: ”Köpa bostad i Spanien en folkrörelse”

Annons - Svenska magasinet
Tre av fyra Spanienseminarier var fullsatta.

Tre av fyra Spanienseminarier var fullsatta.

Rapport från Köpa Hus Utomlands: ”Köpa bostad i Spanien en folkrörelse”

2016-12-13

Spanien är glödhett bland svenskar. Inte bara som turistland även när det gäller att köpa bostad utomlands. När turismen till Spanien växer så ökar den svenska köpmarknaden i Spanien. Snö, regn, snöblandat regn, snålblåst och mörker då längtar svenskar bort mer än någonsin.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I oktober rapporterade Svenska Magasinet att svenskarna ligger i topp när det gäller bostadsköp av utlänningar i Spanien. I förhållande till antalet invånare. När det gäller antalet bostadsköp ligger britterna fortsatt i topp. Och lär så göra. Den första chocken efter Brexit-omröstningen har lagt sig. De brittiska köparna är tillbaka.
- Den svenska och norska marknaden för bostadsköp i Spanien är mycket stark. Brexit-omröstningen skrämde en del, som börjar komma tillbaka, säger Clive Saxby vid Marbella Dream Living.
- Efter sex tuffa år är det bra fart igen. Vi ser fler byggkranar utmed kusten. Ofärdiga projekt slutförs och nybyggnationen börjar komma igång. Och vem vill inte vara i Spanien, det är ju 20 grader varmare i Spanien än här i Göteborg…

Att intresset för Spanien ökar bland svenskar står helt klart. Oavsett om det är mäklare på Balearerna, Costa Blanca eller Costa del Sol ger samma besked. Bara i Spanien köptes lika många bostäder under första kvartalet 2016 som under två hela krisår av svenskar.
Ett bostadsköp i Spanien lockar på många sätt. Förutom att det är en investering att njuta av bidrar det till upplevelsen av en ny kultur. 

Tre av fyra Spanienseminarier vid utställningen i Göteborg var knökfulla. Folk kom inte in. Omkring 300 personer betydde fullsatt vid varje tillfälle..
Bo Wennertorp från Global Accouting & Auditing S.L. från Marbella föreläste och svarade på frågor kring start av företag och skatter medan Anita Kongsvold från Nordic Lawyers upplyste om spanska lagar och säkra bostadsköp.
- Spanien är helt dominerande. Spanien är svenskarnas favoritdröm om att få bo utomlands. Och det är fullsatt varje gång, säger Bo Wennertorp till Svenska Magasinets utsände innan det var dags för seminarium nummer fyra som nästan blev fullsatt.
Bo Wennertorp har varit med på mässorna sedan starten 2003. Han svarar på frågor som vem ska stå som ägare, vilket är bäst vid ett arvsskifte.
- Allt beror på köparens ålder. Är köparen äldre kan det vara klokt att barnen står som ägare. Andra frågor handlar om köparen ska låna i svenska kronor eller i euro. Jag rekommenderar att låna i samma valuta som man har i inkomst. De yngre har frågor kring att starta företag i Spanien. Mina flesta besökare är yngre.

Att alla som ville inte kom in på Spanienseminarierna bekymrade Björn Simonsson, VD för arrangören Fair Media.
- Idag är det en något missnöjd Simonsson, att det är så fullt att besökarna inte kommer in…, säger Björn som konstaterar att bostadsköp i utlandet numera inte är någon dröm. Det är en verklighet för allt fler.
- Det är en folkrörelse. Tidigare var det charterresan till värmen som lockade då svenskar stora delar av året lever i en kylbox. Då var det en dröm att köpa bostad i värmen. Nu blir drömmen sann för allt fler.
- Ett bostadsköp i Spanien har blivit en folkrörelse och en investering att njuta av. I stället för sommarstugan i skärgården eller på landet är det värmen i utlandet som lockar mer än någonsin.

Och det är en förändrad verklighet många svenskar upplever. Utvecklingen är enorm, drömmen har förverkligats mycket tack vare EU:s fria rörlighet av kapital, människor, varor, tjänster och ROT-avdrag för att bygga om.
Vi ser nu en helt annan verklighet jämfört med tidigare. Det är en självklarhet att titta efter semesterbostad i solen. Nu har våra bekanta köpt och nu tänker vi köpa, säger de som Svenska Magasinet talar med.

Med den ekonomiska krisen följde några magra år för den utländska bostadsmarknaden i solen. 2009 var så gott som nattsvart då de flesta pilar pekade neråt. Det gick några år, priserna stabiliserades, det gick att fynda i Spanien återigen samtidigt som nya målgrupper tillkom. Det har bidragit till en ny uppgång.

Över fyra tusen besökare kom till Svenska Mässan i Göteborg och Köpa Hus Utomlands. Mäklarna var nöjda. Fastighetsbyrån gjorde strålande resultat redan första dagen.
- Nu blir det champagne till alla duktiga medarbetare, sa Robert Gure innan det var dags att öppna ett antal flaskor av märket Bollinger. 
Niclas Djuvfeldt, ägare till flyttfirman Djuvfeldts transport instämmer:
- Nu är det riktigt bra fart på marknaden. Och vi har betydligt fler som flyttar utomlands än de som vänder hemåt.

Petra Sjökvist, säljare vid SkandiaMäklarna i Fuengirola, bekräftar bilden.
- I första hand är det 55+ som köper. Vi ser allt fler yngre som tänker på framtiden eller att köpa en semesterbostad. Fler frågar efter utbudet av svenska skolor eller annan utbildning. Och det är lägenhet före hus som gäller.

I stället för att söka bostad i folktomma urbanisationer vintertid är det levande samhällen som gäller. Ett folktomt bostadsområde ute på vischan får stå tillbaka. Det är samhällen som lever året runt som i första hand lockar svenskar.
- Något som är avgörande just nu är att man prioriterar områden som är levande året runt och närheten till butiker, säger Petra Sjökvist.
Fuengirola (Costa del Sol) och Altea (Costa Blanca) är en sådan plats. Här är det liv och rörelse året om. Och hellre en lägenhet i Estepona, Altea, Almuñécar eller Nerja centrum än ett radhus i ett folktomt bostadsområde en bit utanför där i huvudsak spanjorer spanjorer köper för att tillbringa några augustiveckor.

Clive Saxby på Marbella Dream Living betonar också att köparen vill ha nära till allt.
- En modern lägenhet och nära till allt är favoriten. Mijas Costa, La Cala de Mijas, Estepona, Sotogrande, Torre del Mar och Málaga centrum är populära platser bland våra kunder som söker en bostad i solen.

Mats Hoglin vid Skandimäklarna i Altea menar att gångavstånd frågar alla efter.
- Förutom att det känns tryggt att bo där det finns folk så vill svenskar ha gångavstånd till folklivet. I Altea har vi ett behagligt mikroklimat, vi är skyddade norrifrån av en bergskedja. Det är en levande stad med ett rikt kulturutbud med internationella konserter.
Mats har varit bosatt i Altea i många år och känner området väl. Mäklarfirman har inhemsk personal som känner området vilket gör att de får in bra objekt. Mats har egen olivodling och producerar olja. På fincan växer passionsfrukt, mango, avokado, sockerrör och papaya.

På Costa del Sol finns det också ett stort intresse för bostadsköp utmed sträckan Málaga till Fuengirola. Och det är pendeltåget som drar. Utmärkta flygförbindelser till Málaga i kombination med pendeltågslinjen C-1 mellan provinshuvudstaden och Fuengirola känns smidigt.

Finns det då inga mörka moln på himlen? Det skulle i så fall vara den svaga svenska kronan.
- Kronan borde vara starkare. Det är en inhemsk skapelse för att bidra till inflation. Hade vi inte haft riksbanken så skulle vi haft en starkare krona, säger Björn Simonsson.
Amorteringskravet inverkar. Folk måste ha råd att betala, samtidigt måste det finnas möjligheter att finansiera ett bostadsköp. Alla har inte en miljon kronor i madrassen.

 
”Ett bostadsköp i Spanien har blivit en folkrörelse och en investering att njuta av” säger Björn Simonsson, VD vid Fair Media.

”Ett bostadsköp i Spanien har blivit en folkrörelse och en investering att njuta av” säger Björn Simonsson, VD vid Fair Media.

”Spanien är svenskarnas favoritdröm om att få bo utomlands” säger Bo Wennertorp från Marbella som medverkar vid Spanienseminarium.

”Spanien är svenskarnas favoritdröm om att få bo utomlands” säger Bo Wennertorp från Marbella som medverkar vid Spanienseminarium.

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet och systertidningen Spañien Magasinet finns med vid Köpa Hus Utomlands

Svenska Magasinet och systertidningen Spañien Magasinet finns med vid Köpa Hus Utomlands


Över 4.300 besökare kom till Köpa Hus Utomlands i Svenska Mässan i Göteborg andra helgen i november 2016. En majoritet av besökarna var 55+ även om de yngre blir allt fler. Arrangören Fair Media har anpassat sig och nu finns Kids Corner och barnpassning inne på utställningsområdet.

2017 väntar nya utställningar av Köpa Hus Utomlands. I Stockholm flyttar utställningen från Kistamässan där den var senast till Stockholmsmässan i Älvsjö den18-19 februari. Köpa Hus Utomlands i Stockholm är Nordens största bostadsmässa för utlandet.
Sedan följer Göteborg 4-5 mars och Helsingfors 18-19 mars innan Fair Media gör en helt ny satsning i Östergötland.
- Vi är den enda leverantören av sådana här mässor så vi måste vara på tårna och jämföra oss med vad vi tidigare har gjort och på så sätt utvecklas. Flera av utställarna har varit med på hela resan från när vi startade och vi lyssnar på deras önskemål.
- Vad kan vi ge som man inte kan få på nätet? Här handlar det om ett personligt möte. Utställningen ska ge en upplevelse där våra besökare kan betrakta och jämföra objekt i olika länder.

För att täcka upp större städer längs E-4:an väntar den första utställningen i Linköping 1-2 april. Med E-4:an är det bekvämt att resa från Jönköping och Norrköping. Nyköping och flygplatsen Skavsta ligger inte långt ifrån. Malmö är tillbaka hösten 2017 den 21-22 oktober.
- Sedan är målet att undan för undan utveckla bostadsmässan med fler utställare som erbjuder mat och dryck från olika länder. Det ska vara smaker och dofter som höjer upplevelsen för våra besökare. Även seminarieprogrammet skulle kunna utvecklas med specialämnen som sjukvård och hälsa. 

Redan nu håller Köpa Hus Utomlands hög kvalité. En spansk välutbildad gitarrist underhåller och spelar i bakgrunden medan besökare äter en bit mat och studerar broschyrer och magasin de plockat upp.
Brett seminarieprogram, snygga montrar, varmt och ombonat. Det är pensionärspar, familjer med barn och ensamstående. Ett bostadsköp i solen är numera en folkrörelse.
 
Málaga stad lockar allt fler

Málaga stad lockar allt fler


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255