Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Advokatspalten: Vad ska vi tänka på när vi har fått ärva en fastighet?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Advokatspalten: Vad ska vi tänka på när vi har fått ärva en fastighet?

2016-11-10

Vi har precis fått veta att vi ska ärva en fastighet som är belägen i Marbella. Vad behöver vi tänka på? Ska vi betala någon skatt? Vi är inte bosatta i Spanien och har enbart gemensamma barn.


Skicka till en vän

Av Lars Isacsson, Advokat, Advokatfirman Isacsson

Hej och tack för frågan!

Till skillnad från vad som gäller i Sverige har vissa spanska regioner – däribland Andalusien - skatt på arv. Skatten utgår till olika procentsatser för olika arvsklasser. Arvsklasserna baseras på släktskap mellan respektive arvinge och arvlåtaren. Skatten progressiv och högsta skattesats är normalt 34 %, men skatten kan i vissa fall bli betydligt högre. Det är därför tillrådligt att räkna ut skatteeffekterna innan man accepterar att ta emot ett arv.

Arv efter en i Spanien resident person beskattas här för all kvarlåtenskap som ägs i hela världen. En Icke resident person arvsbeskattas i Spanien för egendom som finns i Spanien, t ex en fastighet. Om tillgångarna ifråga finns i Spanien – t ex en fastighet – så beskattas ni därmed för arvet även om ni inte är skattemässigt residenta i Spanien. Den tidigare spanska arvslagen behandlade icke-residenta och residenta i Spanien olika, men sedan den 1 januari 2015 behandlas residenta och icke-residenta lika.

En viktig detalj är att arvsskatten måste erläggas till skatteverket innan arvingar kan få lagfart (escritura) på den ärvda fastigheten.

Om ni avser att barnen i framtiden ska ärva de tillgångar som ni har fått i arv i Spanien bör ni överväga om ni ska avstå från arvet till förmån för någon eller några av era arvingar för att på så sätt minska skattekostnaden. I samband med detta bör ni överväga att upprätta ett spanskt testamente, som registreras i det spanska testamentsregistret. Detta underlättar ett framtida arvskifte efter er. En annan poäng är att det är sedan i fjol möjligt att i ett testamente välja mellan hemvistlandets och medborgarskapslandets lag, vilket bl a har betydelse för laglott m m. Detta kräver en analys av effekterna i respektive fall. Valet gäller enbart arvsordningen, d v s det går inte att i testamente välja bort spansk arvsskatt.

I samband med detta bör ni överväga möjligheten att i levande livet fördela egendom mellan makar genom äktenskapsförord, vilket kan vara lämpligt ur arvsskattesynpunkt.

Arvsskatteplanering – inte minst när den har internationella inslag - kräver hjälp av en specialist och ni bör därför kontakta en advokat med kunskaper inom detta rättsområde för att få bästa möjliga utfall utifrån er situation.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255