Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – fullt ös på bomarknaden

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – fullt ös på bomarknaden

2016-10-10

Färska siffror visar att provinsen Málaga ligger i topp i Spanien när det gäller återhämtningen på bostadsmarknaden senaste tolv månaderna. Under det senaste året har det genomförts 15,97 bostadsaffärer per tusen invånare i provinsen Málaga som placerar sig före Alicante, Girona och ögruppen Balearerna.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det tycks som att det är fullt ös och klös på bomarknaden igen. Krisåren är glömda och nya mäklarkontor öppnar på kusten varje vecka. Har vi lärt oss något sedan tidigare?

Det har bara gått några år sedan jag träffade husköpare som trodde på guld och gröna skogar. Några bakslag existerade inte. Men bakslagen kom för det unga spanska paret som trodde på en ljus framtid. Båda hade fasta arbeten och inkomster. Det var 2005, ekonomin var glödhet i Spanien och övriga världen snurrade på.
Det spanska paret köpte två bostäder. Den ena som bostad, den andra till uthyrning. Inkomsten från hyresgästen skulle räcka att betala av lån på båda lägenheterna. Så kom krisen.

Hon blev av med jobbet. Och den där hyresgästen som skulle betala nära 800 euro i månaden flyttade. Det slutade med att det unga paret fick lämna allt för att i stället hyra en liten studie.
Under krisåren som följde 2007 läste vi dagligen om bankåtertagna bostäder. Bankernas fastighetsportfölj växte.

Nu minskar den stocken stadigt. 2015 sålde Sareb 200 objekt varav 130 var bostäder och 36 var stadstomter. Hur många bostäder och tomter i provinsen Málaga som Sareb har i sin portfölj vill de inte avslöja men i hela Andalusien rör det sig om 12.700 tillgångar enligt uppgifter till dagstidningen Diario SUR.
I provinsen Málaga har bankerna i dagsläget 2.200 bostäder och tomter till försäljning. Det gäller i synnerhet Sareb, Unicaja, Sabadell, BBVA, CaixaBank och Banco Popular.
Den bank som är störst inom fastighetsförmedling i provinsen är Unicaja. Genom dotterbolaget GIA (Gestión de Inmuebles Adquiridos) har de sedan 2011 inte mindre än elva projekt, tio i Málaga och ett i Torremolinos, totalt 400 bostäder. Fem projekt är slutförda och i skrivande stund pågår arbetet vid de övriga.
Under första halvåret i år sålde GIA 410 bostäder vilket var en ökning med 22 procent jämfört med samma period året innan.

I september kom siffror som visar att provinsen Málaga ligger i topp i Spanien när det gäller återhämtningen på bostadsmarknaden senaste tolv månaderna. Senaste året har det genomförts 15,97 bostadsaffärer per tusen invånare i provinsen Málaga som placerar sig före Alicante, Girona och ögruppen Balearerna. Det visar siffror från spanska fastighetsregistret Colegio de Registradores.
Under tolv månader genomfördes det 25.877 bostadsköp i provinsen Málaga. Siffrorna är från perioden juni 2015 till juni 2016.

Fastighetsmäklaren Jan Reebock i Fuengirola har varit med några år. Såg att han kommenterade nyheten på webben att han var med 1991 då det var ekonomisk kris. Fem år senare var det året glömt. Vad lärde sig branschen? Ingenting. Jag satt och väntade i två år på ”dippen” som var realitet 2007, skriver Jan. Nu är skygglapparna på igen. I Fuengirola har det öppnat 20 nya mäklarkontor bara i år. Full fart in i muren igen, frågar sig Jan.

Byggbranschen ser positivt på utvecklingen men har varit försiktiga mycket på grund av det politiska dödläget i Spanien och Brexit. Osäkerhet påverkar i regel ekonomin och gör att personer väntar med att köpa. Här ser vi att Spanien går emot gängse regler. Ekonomin växer och det säljs bostäder som aldrig förr sedan 2007.

Hur många lägenheter, villor och radhus finns i ”lager” på kusten? Det finns inget entydigt svar. Enligt Utvecklingsdepartementet Ministerio de Fomento senaste rapport daterad 31 december 2015 fanns det 11.000. Flertalet bedömare anser siffran är i överkant då även halvfärdiga bostäder ingår. En mer trolig siffra är ett par tusen.
Den som reser utmed kusten ser allt fler byggkranar. Arkitektkollegiet uppger att 120 nya bostadsområden, mer än tre tusen nya bostäder, har det börjat att projekterats för senaste två åren.

Och vilka är de flitigaste köparna just nu? I förhållande till folkmängden lär svenskarna ligga i topp. Bara i Spanien köptes lika många bostäder under första kvartalet i år som under två hela år under krisen. Av svenskar.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255