Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mitt liv på Solkusten

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mitt liv på Solkusten

2016-09-12

Att få äran att skriv lite om mitt liv är både hedrande och lite läskigt. Här vill jag berätta lite om min resa i livet de senaste åren.


Skicka till en vän

Av Rickard Deler
e-post: [email protected] 


För dryga 10 år sen besökte vi Spanien, tyckte det var ett underbart land och att det låg  relativt nära Sverige när man reser med barn. Vi besökte Spanien regelbundet efter första besöket och för ca 7 år sedan köpte vi ett hus som var minst sagt i renoveringsbehov.

Jag reste mellan Sverige och Spanien varje månad för att få allt som vi ville och förstod under resan att det fungerar inte riktigt som i Sverige. Jag är i byggbranchen själv så jag vet hur saker ska göras och vi var inte alltid överens med den spanska byggaren, hehe. Vad jag lärt mig under dessa år, är att jag inte är i Sverige, jag är i Spanien.

Jag kan inte bli arg så fort dom gör på sitt sätt. Det gäller att anpassa sig till det landet man är i och försöka hitta en medelväg där alla blir nöjda. Tror detta är ett stort problem för många. Jag känner många som bygger om. Dom lägger enorm energi på att va arga på det spanska systemet. Har vi valt att ha bostad här så får vi anpassa oss och lära oss hur dom tänker och arbetar. Kanske försöka lära dom lite av vad vi kan så saker går lättare för dom, många gånger är dom glada för nya idéer.

Min dröm var att en dag få bo här större delen av året. Jag gick konstant o va arg på det svenska klimatet. Varför bo i Sverige när jag har möjlighet att bo här med sol 320 dagar/år ? Jag skilde mig för drygt 2 år sen o då blev det stora förändringar i mitt liv. Jag började åka hit oftare, spelade golf, träffade vänner och drack mängder med vin för dels är det lite av en levnadsätt här nere  o det var ett ”bra” sätt att komma ifrån.

En morgon för 1,5 år sedan, vaknade jag i mitt hus i Spanien o tänkte nä fan jag ska prova att bo här och starta lite affärer. Börja att köpa o renovera fastigheter, det jag gjort i 30 år i Sverige. Men det fanns en oro i mina tankar. Alkoholen! Så jag sa till mig själv prova att inte dricka under sommaren o se om jag tycker det är tråkigt att vara här. För är det så, då kan jag inte bo här. Det var det bästa jag gjort. Jag träffade massor med människor som lever nyttiga liv,  jobbar o tränar och lever ”vanliga liv”. Nu har det gått 1,5 år o fortfarande inte en droppe alkohol.

Att vara 100% närvarande o ta kloka beslut hela tiden (haha nästan) är helt underbart. Många säger till mig att dom är rädda för att köpa i Spanien för att det kan bli mycket party. Jag vill verkligen säga att det ska man ha respekt för och att det är klart att det är många som dricker för mycket o tycker att va fan ett glas vin kan man unna sig. men det stannar sällan med ett glas vin(egen erfarenhet).

Jag kommer inte ägna tid åt att försöka säga hur duktig jag är som inte dricker eller försöka få andra att dricka mindre men det finns ett betydligt större utbud här än att dricka vin på golfbanor, party i hamnen mm. Och det är inget fel på golfbanor tvärtom, är själv medlem på Los Naranjos som jag fullständigt älskar. Nu bor jag här stor del av året och driver mina bolag både i Sverige o här med stor framgång.

Träffar många nya vänner o min äldsta son börjar skolan här till hösten så det kommer bli minst sagt spännande tid framöver. Vill också skriva lite om att köpa bostad här. Många säger att du ska tänka på både det ena o det andra och jag tror det skrämmer många. Jag är övertygad om att om man sätter sig ner o läser på vad som gäller här, så är det inga problem och sluta jämföra med Sverige. Du är inte i Sverige.

Se till att ha ordning på allt som gäller här med deklarationer, skatter, avgifter mm då slipper du bli irriterad över systemet som faktisk är deras. (Jag kan också bli arg ibland, hehe, men då får jag andas lite djupare o tänka på det jag just skrev.)  Om du/ni har möjligheten att leva här så är det något jag verkligen kan rekommendera. Det finns så fantastiskt mycket att göra o att leva största delen av dagen utomhus gör att man går o lägger sig med ett leende nästan varje kväll.

Mina råd till er som har planer på bostad på Solkusten.
1, Ha respekt för alkoholen
2, Läs massor om att köpa bostad i Spanien innan ni köper
3, Fråga vänner som bor här om rekommendation på advokat som kan hjälpa till. Finns flera väldigt duktiga här.
4, Vid ombyggnad ta alltid flera referenser innan du börjar renovera o skriv kontrakt med byggaren (advokaten hjälper till)
5, Börja morgonen med en promenad och njut att att vara på Europas bästa ställe
6, Se till att barnen o ni själva upplever alla aktiviteter som finns här.
7, Om du/ni har trist nån dag hör av er till mig så ska jag ändra på det:)

Tack för att ni tog er tid att läsa om delar i mitt liv, lev väl o va rädda om er. Det går att leva drömmen :)
Kram
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255