Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Blågult nationaldagsfirande gör comeback

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Blågult nationaldagsfirande gör comeback

2006-04-27

Nu tar Svenska skolan i Fuengirola och ett antal föräldrar saken i egna händer. Det ska bli blågult nationaldagsfirande på Costa del Sol igen


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Fuengirolaskolans vårmarknad krockade med de internationella dagarna. Och efter nästa termin så lämnar lärare och elever huvudbyggnaden på Ramón y Cajal. Så vad passar bättre än att avrunda alla år med en jättefest och samtidigt lägga firandet på Svenska Flaggans Dag den 6 juni.
-Vi är många föräldrar som tycker att det är dags att göra något kul. Vi lämnar ju snart lokalerna och vad passar bättre än en avslutningsfest med en härlig inramning på nationaldagen, säger Petronella Ekegren Franzetti, en av föräldrarna i skolans marknadskommitté och Nationaldagsgruppen.

Från 1990
Från 1990 fram till 2003 firades Svenska Flaggans Dag officiellt bland svenskkolonin på Costa del Sol. Från början kom 600 besökare men de blev allt färre under de följande åren. 2003 kom endast 140 besökare till festligheterna som var förlagda på Centro Forestal Sueco i Marbella. I år ser det ut att bli en rejäl comeback för det svenska nationaldagsfirandet på Solkusten.
Allmänheten inbjuds liksom tidigare elever, föräldrar och lärare. Från klockan 17 den 6 juni och fram till midnatt blir det ett späckat program med Peo Jönis som konferencier.
-Det blir uppträdande av elever och föräldrar, körmusik och godisregn. Dessutom kommer bananer i pyjamas, ett program som gått i tv och som kommer att göras av två tidigare elever från Svenska skolan i Fuengirola. Vi hoppas på någon större artist och det blir nationaldagstal.

Svalnade
Efter att förre honorärkonsuln Stig Öberg avgick som ordförande i nationaldagskommittén svalnade engagemanget. Den nye ordföranden avgick av personliga skäl och flera kommittémedlemmar uteblev från kommitténs möten.
Kommittén bestod av medlemmar från svenska institutioner på Costa del Sol som Svenska skolan i Fuengirola, Svenska kyrkan samt någon förening plus svenske honorärkonsuln i Málaga.
Intresset var för dåligt och det var svårt att skaffa sponsorer. Nationaldagskommittén var verksam sedan 1990 upplöstes och trots påtryckningar på Handelskammaren Costa del Sol att ta tag i firandet har ingenting hänt. Förrän nu, när ett antal föräldrar på Svenska skolan engagerar sig.

Cirkeln sluten
När Svenska Flaggans Dag firades första gången 1990 stod Svenska skolan som värd. Året efter var det i förre generalkonsuln Henry Leos trädgård i Torremolinos.
1994 hölls firandet i Parque de la Constitución i Marbella. De övriga åren hade Centro Forestal Sueco evenemanget.
Med årets firande på Svenska skolan i Fuengirola är cirkeln återigen sluten. Nationaldagsfirandet är tillbaka där det en gång i tiden började.
-Det ska bli en riktigt rolig fest. Vi hoppas på ett brett evenemang med samarbete mellan skolans kör, kyrkokören, SWE:orna och föreningarna på kusten, säger Petronella Ekegren Franzetti.


Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255