Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Att köpa bostad på ett korrekt sätt

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Att köpa bostad på ett korrekt sätt

2016-06-09

Det är tre saker som du måste ha varav två är absolut nödvändiga för att som utlänning i Spanien kunna köpa en fastighet.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: [email protected]
www.alamocostadelsol.com


Du behöver ett spanskt personnummer (NIE nummer), ett bankkonto i ditt namn i en valfri spansk bank. Utan dessa två saker kan du helt enkelt inte köpa en bostad i Spanien. Alla utländska medborgare måste ha detta. Det tredje är frivilligt, men enligt min mening helt nödvändigt. Det är att ha en advokat vid din sida som företräder dig under hela köpprocessen tillsammans med din mäklare. Lycka till med köpet!

Första steget - Reservationskontrakt (Contrato de Reserva)
När du hittat den perfekta bostaden och priset samt tillträdesdagen har bestämts så skriver mäklaren ett reservationsavtal och du betalar 6.000 euro till ett klientkonto hos mäklaren eller advokaten. Säljaren tar då bort fastigheten från marknaden under en reservationsperiod på ca 7 – 14 dagar och under den tiden gör din advokat de nödvändiga kontrollerna.
 
Andra steget – Advokatens kontroll
När reservationsavgiften är betald börjar din advokat kontrollera alla rättsliga aspekter angående egendomen. Advokaten inhämtar dokumentation från fastighetsregistret för att försäkra sig om att uppgifterna är korrekta samt kontrollerar fastighetens ägarförhållanden, fastighetsregistrering, skuldfrihet etc.  Om det finns brister eller oegentligheter och advokaten avråder köparen att fortsätta affären så återbetalas reservationsbeloppet till köparen.

Tredje steget - Privat köpekontrakt (Contrato de compraventa)
Efter 7 – 14 dagar när din advokat har kontrollerat och godkänt ovanstående saker om fastigheten så skriver köparens och säljarens advokat ett privat köpekontrakt som köpare och säljare undertecknar och en handpenning på 10% betalas minus de redan erlagda 6.000 euro. Denna betalning överförs av dig som köpare normalt till din advokats klientkonto som sedan betalar detta, för din räkning, till säljaren eller dennes juridiska ombud. Om fastigheten säljs möblerad eller delvis möblerad skall det ALLTID finnas en inventarieförteckning som bilaga till det privata köpekontraktet.

Fjärde steget – Lagfarten hos notarien (Escritura Publica)
Senast den dag som specificerats i det privata köpeavtalet avslutas köpet på Notariens kontor där bägge parter eller deras representanter skriver under den officiella lagfarten och den resterande köpesumman betalas då till säljaren. Endast checkar dragna på en spansk bank accepteras som betalningsmedel. Nycklarna överlämnas och köparen är nu ägare till fastigheten och kan flytta in i fastigheten. Hos notarien får köparen med sig en kopia av lagfarten (nota simple) och efter 3-6 månader kommer originalet (Escritura de compraventa) från fastighetsregistret.

Kostnader vid ett fastighetsköp
Det beror på om du köper en ny fastighet eller en begagnad. Vid köp av en bostad från en befintlig fastighetsägare så betalar man en överföringsskatt (Impuesto sobre transmisiones patrimoniales ITP) på totalt ca 11 – 13 % på försäljningspriset.  8 % i överföringsavgift till spanska staten för fastigheter upp till 400.000 euro, 9 % mellan 400 – 700.000 euro och 10 % på priser över 700.000 euro. Vidare skall du betala ca 1 % till notarien och fastighetsregistret, 1 % stämpelavgift samt ca 1 % till din advokat. Om det är en helt ny fastighet där du är den första ägaren så betalar du totalt ca 13 % fördelat på: 10 % i spansk moms (Impuesto sobre el valor añadido – IVA) + 1 % i stämpelskatt, 1 % till notarien och fastighetsregistret samt ca 1 % till din advokat.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255