Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hej läsare: Stulen plånbok

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hej läsare: Stulen plånbok

2016-06-09

SPANSKA LIVSERFARENHETER RADAR UPP SIG. Efter senaste redaktionsmötet på kontoret i Funkan, ”Fuengirola”, var ett besök på favorit shoppingcentrat Miramar inplanerad.


Skicka till en vän

Av Anders Rosell, Chefredaktör & formgivare

Av någon anledning tycks det här huset ha skor som går av sig själva, då det ena paret efter det andra tycks försvinna. Om det är hundarna som bär ut dem i trädgården och gömmer dem eller om det är vi som är slarviga och inte sätter tillbaka dem där de hör hemma tänker jag låta vara osagt. Det är förmodligen en kombination av båda.

Miramar var som vanligt ”busy” när jag stegade iväg till internationella skokedjan Deichmann för att par nya tunna sommarskor. Fixat på ett kick, jag betalade och hade samtidigt en obehaglig känsla att någon stod väldigt nära mig, men tänkte inte mer på det. Vidare till favoritklädbutiken Bershka och engelska lågpriskedjan Primark. Värmen har stigit påtagligt de senaste veckorna och behovet av nya svala sommarlinnén har infunnit sig! Inga problem att hitta sådana på Primark....men vart hade min plånbok tagit vägen? Hade jag tappat den eller var den obehagliga känslan jag tidigare haft varit en närgången ficktjuv?

Högerfickan var tom. I plånboken fanns inte mycket kontanter, men dock svenska och spanska bankkort, spanskt sjukvårdskort, gymkort, det gröna residensiakortet samt icke minst mitt svenska körkort. Å NEJ!

Ingen av den hjälpsamma butikspersonalen hade sett någon tappad plånbok eller fått den inlämnad. Typiskt.

Det var bara att snabbt styra kosan hemåt  – trots brist på körkort – för att spärra kort och polisanmäla det hela. Polisanmälan, när sådant här händer, ska alltid göras till Guardia Civil på lokalorten. Blanketten ska stämplas och skrivas under – spanjorer älskar trähaltiga pappersintyg med diverse stämplar på. Intyget måste du sedan ha med dig i bilen om du av någon händelse skulle bli stoppad.

Det spanska bankkortet spärrade jag själv via min internetbank, där jag också kunde beställa ett nytt online. Värre var det dock med mitt svenska bankkort via Entercard i Sverige, vars rutiner är så man lätt kan koka i värmen. De skickar minsann inte ut något nytt kort utomlands, det måste avhämtas personligen på EN bank. Inte ens en fullmakt räcker för att någon ska kunna hämta ut det åt dig. Som boende i utlandet är du inte betrodd som svensk.

Min hjälpsamma spanska bankkontakt informerade mig dock att förlust av plånbok etc. täcks av min hemförsäkring. Lite tur i oturen, trots allt, då vår lokala Jestor redan kontaktats för att hjälpa till att fixa ett nytt spanskt körkort (ny svensk lag säger att emigrerad inte längre kan få svenskt kökort utan måste ha ett i landet där man befinner sig) samt ett residensiakort. Kostnaden att få detta ordnat av en Jestor ligger runt 100 Euro för residensiakortet och 150 Euro för körkortet. Bra att veta när olyckan är framme - så håll i plånboken!


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255