Tillsammans med Wroclaw i sydvästra Polen är nordspanska San Sebastián Europas kulturhuvudstäder 2016. Du behöver knappast be om ursäkt för att besöka den charmiga staden. Här händer mycket under året med evenemang, föreläsningar, utställningar och konserter med inriktning på kunskap, teknologi, medborgardeltagande och matlagning. Av Ola Josefsson

Som svensk knottrar sig huden lite extra i San Sebastían. Så var det för mig när jag senast besökte den vackra staden med den gyllengula snäckformade stranden vid Biscayabukten. Det var ju hit världsstjärnan, sopranen Christina Nilsson (1843-1921), emigrerade. Christina Nilsson föddes i en röd liten stuga 1843 och blev grevinnan Christina de Casa Miranda när hon gifte sig med den spanske greven Angel Miranda och flyttade till San Sebastían.

Svenska Magasinet berättade i oktobernumret 2004 historien om Christina, en av de främsta sopranerna i operavärlden. Som Stina på Backen blev hon känd när hon sjöng och spelade fiol på marknader, lekstugor och gästgivargårdar. Efter att hon som 14-åring ”upptäckts” på Ljungby marknad fortsatte karriären spikrakt uppåt och hon blev världsartist.
1885 skulle Christina visa sig i Stockholm. 50.000 människor hade samlats utanför Grand Hotel där hon bodde. Det var hysteri och panik och vid tillfället avled 20 personer. Somliga drunknade, andra trampades ihjäl. Hon gjorde allt för att hjälpa de efterlevande och lindra deras sorg.

Christina Nilsson blev en av de främsta sopranerna i operavärlden och gjorde en lysande karriär i Europa och USA. Christina var först gift med den franske bankmannen Auguste Rozaud, men blev änka 1882. Fem år senare gifte hon sig med Angel Ramón Maria Vallejo y Miranda som var greve av huset Casa Miranda. Som grevinnan de Casa Miranda bodde hon i San Sebastían.

Annons

Om Christina Nilssons år i San Sebastían uppmärksammas under året vet jag inte. Det är fyra teman som genomsyrar kulturhuvudstadsåret i denna vackra sommarstad; fred, liv, röster och konversation. Förutom konsten som lever på gatorna och det kulturella utbudet njuter vi av pintxos i de gamla kvarteren där vi hittar tapasbarer som La Espiga, San Marcial, Zeruko, La Bodeguilla, El Senra och Bergara.

Genom dialog har den här staden i norra Spanien en utmärkt samexistens med resten av Europa. En gång i tiden reste de spanska kungligheterna från det stekheta inlandet för att få svalka i sitt eget palats Palacio de Miramar. Även Franco lät flytta sin regering hit under sommaren.
Den gyllengula stranden La Concha, cirka 1.350 meter lång och 40 meter bred, ligger mitt i stan som en vacker snäcka mellan fiskehamnen och bergskullen pico del Loro. Stranden är en av de mest fotograferade och kända platserna i Spanien. På sommaren finns mängder av vattensporter att utöva.
De flesta väljer att sitta på någon av de trevliga terrasserna med blicken ut mot havet och ön Santa Clara och bergstopparna Urgull och Igeldo som vaktar inloppet.

Det sägs att maten är bästa sättet att lära känna en stad. När du är i San Sebastían låt magen visa vägen. Maten lär dig mer om livet i staden än vad alla sevärdheter gör. Ty här i San Sebastían ligger några av Spaniens främsta restauranger och vissa år har platsen fler Michelin-stjärnor än någon annan stad. Här finns ständigt nyskapande klassiska restauranger som Arzak, Akelarre och Berasategui.

Matkonsten och glädjen över mat och dryck är enastående här i Nordspanien med närheten till Frankrike. Det bästa av två världar har förenats i matkulturen. Med fräscha närodlade råvaror kan det inte gå fel oavsett om det gäller fisk, kött, svamp, mejeriprodukter eller grönsaker.
I San Sebastían stiftades 1 januari 1900 första gastronomiska sällskapet där männen kunde laga mat för sig själva i egna lokaler med egen vinkällare. Numera finns mängder av matföreningar för amatörkockar och proffs, alla vänner av det goda köket. Även kvinnor är välkomna. Matgränderna hittar du vid foten av Monte Urgull mellan hamnen och Río Urumeas mynning.

Fotnot. Christina Nilsson föddes den 20 augusti 1843 på den lilla gården Snugge söder om Växjö. Hon avled på Växjös stadshotell 21 november 1921 och vilar nu i ett mausoleum på Tegnérkyrkogården i Växjö.

Fakta/San Sebastián
När du är i San Sebastían vimlar det av olika namn. Glöm regionen Baskien som på spanska heter País Vasco medan provinsen heter Gipuzkoa. Och San Sebastían på baskiska blir Donostia.
Här finns historisk kultur i form av sevärda klostret San Telmo från 1500-talet med målningar av spanska mästare. Missa inte Fiestas Eúskaras runt den 15 augusti med roddregattan.
En liten anekdot i sammanhanget: Här finns en Rotaryklubb som den 5 januari 2016 firade 90 år. Det blev den tredje Rotaryklubben i Spanien efter Madrid och Barcelona och grundades av fyra män. En av dessa var Juan Olof Ohlsson Gascue som var Sveriges konsul i San Sebastían. Han avled den 22 november 2005.
Från Málaga kan du resa höghastighetståget till Madrid och vidare mot San Sebastían med Renfe. Eller flyga inrikes med Vueling via Barcelona från 70 euro. Två nätter på hotell kostar mellan 90 till 169 euro med guidad tur om du har San Sebastián Card.

Läs mer på: sansebastianturismo.com