Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Frågor från läsarna som funderar på att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Frågor från läsarna som funderar på att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol

2016-04-12

Vi bor i Eskilstuna och funderar på att sälja vår lägenhet i Marbella. Vad är kostnaderna vid en försäljning? Peter & Malin


Skicka till en vänAv Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: [email protected]
www.alamocostadelsol.com


Hej Peter & Malin, du betalar en mäklarprovision som normalt är 5 % + 21 % moms. Som icke resident i Spanien innehålls a conto 3 % av köpeskillingen av myndigheten som en uppskattad kapitalvinstskatt (reavinst). Detta oavsett om det verkligen blir någon vinstskatt på försäljningen. Sedan deklareras försäljningen och den slutgiltiga skatten beräknas. Om det inte blir någon skatt ansöker ni om återbetalning av skatten och det tar ca 6 månader för skattemyndigheten att återbetala. Viktigt är att man fortfarande måste ha ett bankkonto i sitt namn i Spanien för det är till detta konto som pengarna betalas till. Det skall också eventuellt betalas en skatt som heter ”Plus-valia” och som är en skatt för värdestegringen på marken där fastigheten är belägen. Detta kan din advokat räkna ut till dig i förväg.

Hej, vad behöver jag som svensk för att köpa en fastighet i Spanien? Kalle från Umeå

Hej Kalle, det är tre saker som du måste ha varav två är absolut nödvändiga. Du behöver ett spanskt personnummer (NIE nummer), ett bankkonto i ditt namn i en valfri spansk bank. Utan dessa två saker kan du helt enkelt inte köpa en bostad i Spanien. Alla utländska medborgare måste ha detta. Det tredje är frivilligt, men enligt min mening helt nödvändigt. Det är att ha en advokat vid din sida som företräder dig under hela köpprocessen tillsammans med din mäklare. Lycka till med köpet!

Hej Sven, vilka övriga kostnader måste jag betala vid köp av en fastighet i Spanien? Arne Celing

Bra fråga Arne. Det beror på om du köper en ny fastighet eller en begagnad. Vid köp av en bostad från en befintlig fastighetsägare så betalar man totalt ca 11 % på försäljningspriset.  8 % i överföringsavgift till spanska staten för fastigheter upp till 400.000 euro, 9 % mellan 400 – 700.000 euro och 10 % på priser över 700.000 euro. Vidare skall du betala 2 % till notarien och fastighetsregistret samt ca 1 % till din advokat. Om det är en helt ny fastighet där du är den första ägaren så betalar du totalt ca 13 % fördelat på: 10 % i spansk moms + 1 % i stämpelskatt, 2 %  till notarien och fastighetsregistret samt ca 1 % till din advokat

Hej, vi har hittat vår drömlägenhet i Calahonda som vi gärna vill köpa men behöver låna en del. Kan vi som svenskar låna pengar till fastighetsköpet i Spanien? Nils & Astrid från Sundsvall.

Som svensk medborgare och inte resident i Spanien så kan du låna mellan 60 – 70 % av det lägsta beloppet mellan priset på fastigheten och bankens officiella värdering. Är du skriven i Spanien kan du låna ändå upp till 80 % av värdet. Ränta och amorteringstid varierar mellan bankerna.


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255