Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Gå på upptäcktsfärd i vinets underbara värld

Annons - Svenska magasinet
Claes Norlin och Tommy Björk bedömer vin

Claes Norlin och Tommy Björk bedömer vin

Gå på upptäcktsfärd i vinets underbara värld

2016-04-11

Vi som vill fördjupa oss i vinets underbara och fascinerande värld har fina möjligheter på kusten. Vi är privilegierade som får bo i ett av världens främsta vinländer och vi har nära till Portugal och Frankrike. Vi lever i vinets epicentrum.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

På kusten finns flera trevliga vinoteca, vinhandlare med brett sortiment, klubbar, föreningar och bodegor. Munskänkarna är en landsomfattande vinorganisation i Sverige som anordnar vinprovningar, resor och sociala aktiviteter kring vin. Sedan 2002 finns de även på kusten, numera som fullvärdig sektion med ett 40-tal medlemmar.

Hos Munskänkarna arrangeras föreläsningar, resor, provningar och här finns utbildningsmaterial. Årsmedlemskapet kostar 45 euro.
- Vi har en vinprovning varje månad utom juni, juli och augusti. Vi har ingen egen lokal utan vi träffas på olika platser, vanligtvis i en restaurang, säger Lars Edvardsson i Mijas Costa som är sekreterare i Munskänkarna Costa del Sol.
- Vi provar inte bara viner. Vi äter och umgås. För att bli medlem behöver du inte vara vinexpert.
 
En munskänk kan vara allt som hamnar i munnen, menar Lars Edvardsson, och berättar om resor till Lanjarón i Alpujarras på sydsluttningen av Sierra Nevada som är känt för sitt mineralvatten. Eller besök vid Río Frio där störrom produceras, en gåsfarm med gåsleverprovning eller vid jordgubbsodlingar i Huelva.
I början av april bar det iväg till Ribera del Duero. Den 13 maj kommer regionchefen från Sverige, Erik Grödahl, på besök.
- Han är en trollbindande föreläsare och det handlar denna gång om österrikiska och ungerska viner. Sedan gör vi ett sommaruppehåll innan vi drar igång
16 september med nyhetsprovning hos Golf y Vinos, säger Ida Hane Sahlin, ordförande i Munskänkarna Costa del Sol.

Svenska Magasinet konstaterar att vinintresset växer. 2010 inledde tidningen ett samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling med resor till Madrid och olika hörn av Spanien. Så kom önskemålet från resenärer om en vinresa. En kombinerad kultur– och vinresa har vi gjort sedan hösten 2013 och i oktober gör vi resa nummer fyra. Den stora nyheten 2017 blir en kultur– och vinresa till Galicien och Castilla-León. Mer om det i ett kommande nummer.
I provinsen Málaga och Granada finns över 40 bodegor. Enbart i trakterna omkring Ronda finns över 20 producenter. I Almuñécar drar Vinacoteca La Princesas ekologiska viner mängder av svenskar som vill lära sig mer.

På Costa del Sol finns ett bra utbud. Golf y Vinos i Mijas Costa som drivs av Dan Olsson och Lisbeth Jönis arrangerar vinprovningar regelbundet. Birdie Vinos på väg upp mot Mijas är ett annat trevligt ställe med provningar. Den 19 till 21 november hålls ”FVAM”, en vin- och Medelhavsmatmässa i utställningshallarna i Palacio de Congresos i Torremolinos.
 
Bruno Ohlzon håller vinprovning i Fuengirola

Bruno Ohlzon håller vinprovning i Fuengirola

På besök i Jérez

På besök i Jérez

PO Sahlin provar vin i Cómpeta

PO Sahlin provar vin i Cómpeta

Vinprovning i Patios de Beatas i Málaga

Vinprovning i Patios de Beatas i Málaga

På besök i Protos

På besök i Protos


Andra trevliga platser på kusten är:
D-Wine som mellan San Pedro och Puerto Banus på strandsidan av huvudvägen. Ett ställe för riktiga vinkännare med unik skattkammare. Även om du tittar in på bara ett glas vin, har du möjlighet att välja mellan ett 20-tal olika vinsorter.

La Vinoteca Los Patios de Beatas på calle Beatas 43 i Málaga är ett ställe jag gärna besöker. Bara tjugo meter från Picassomuseet så kan du slå två flugor i en smäll. Här har du 400 olika viner på ett samma ställe. 40 olika viner att välja på om du bara vill ha ett glas.

La Casa del Rey eller The Wine Room i Estepona ligger vid vackra torget Plaza de las Flores. I byggnaden som är 200 år gammal ligger ett vinoteca som öppnade i december 2012. Sommelier är Ferran Pacheco som har 300 olika viner och 50 på glas.

Jag besökte La Casa del Rey senast vid påskhelgen och kan bara konstatera att det är ett mycket trevligt ställe med utsökta viner och god tapas. Flera gånger per månad (torsdagskvällar, 25 euro/per person) hålls vinprovningar och varje månad hålls en utbildning i att skära upp spansk torkad skinka (14/4, 26/5). 21 april provas Ramón Bilbao, 5 maj Ribera del Duero, 12 maj ekoviner från bodegan Joaquín Fernández i Ronda och 19 maj Madeira och Portvin.

Bodegas Mar vid Ctra. de Almería 16 i Motril är ett annat trevligt ställe med brett utbud och fantastiskt sortiment. Cirka 550 spanska viner och ett 50-tal utländska. Webbplats och hemkörning.
Casa Pablo Vinos y Licores på calle Ramón Gómez de la Serna 2 i Marbella har 1.200 olika spanska viner i sortimentet och 800 utländska viner. Webbplats och hemkörning.

Eller så kan du klicka på sektionen Mat och vin som du hittar i vänsterspalten på denna webbplats. Här får du massor av intressanta vintips. Lycka till!
 
Berith Nilsson & Tommy Fahlén provar vin på senaste resan med Svenska Magasinet

Berith Nilsson & Tommy Fahlén provar vin på senaste resan med Svenska Magasinet


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255