Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bilfritt centrum början på Torremolinos ansiktslyftning

Annons - Svenska magasinet
Plaza Costa del Sol är numera bilfritt

Plaza Costa del Sol är numera bilfritt

Bilfritt centrum början på Torremolinos ansiktslyftning

2016-04-11

Förändrings vindar blåser i den gamla badorten Torremolinos. Att trafiktäta Plaza Costa del Sol har blivit gågata måste räknas till en av kustens större trafikomläggningar och kan jämföras med när calle Larios i Màlaga stängdes för trafik.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

De som anlände till Costa del Sol före A-7:an var klar mellan Málaga och Fuengirola minns trafikstockningarna genom Torremolinos pulserande centrum och plaza Costa del Sol. Före nyåret stängdes trafiken. Nu är det bilfritt som gäller.
- Det har blivit trivsammare utan bilar, och vi har renare luft. Om sedan pengarna räcker till alla satsningar är en annan sak, säger Staffan Sagge, svensk tandläkare med klinik i Centro Comercial Florida.

Kommunen skickade ett frågeformulär till butiksägare, barägare och krögare och bad om synpunkter om ett bilfritt centrum. Alla är inte lika glada då avstängningen har försvårat för åkeribranschen med färre platser för lastning och lossning. Även 300 p-platser har försvunnit. När Svenska Magasinet gör en enkel enkät bland några företagare får vi resultatet att 80 procent är positiva till förändringen.

Det bekräftas också av Eva Åhrberg Peña som sedan 1989 tillsammans med Norberto driver butiken Don Uniforme på Avda. de los Manantiales som säljer arbetskläder. När Svenska Magasinet besöker butiken i början på mars är det full kommers.
- Påsken kommer tidigt i år vilket gör att många säsongsbetonade ställen öppnar tidigare.
Eva säger att en klar majoritet av de butiksägare hon har talat med är positiva till den numera bilfria zonen plaza Costa del Sol.

Staffan Sagge har haft tandvårdskliniken i sju år och har upplevt tuffa ekonomiska år. Vid fjolårets kommunalval fick Torremolinos nytt styre med socialdemokraten José Ortiz som ”starke man”. Tidigare har det blå kommunstyret haft svårt att få stöttning från den röda regionalregeringen i Sevilla. Efter kommunvalet talar Torremolinos och Sevilla samma ”röda språk” och Sevilla öppnar plånboken. Det är så det fungerar i spansk regional– och kommunalpolitik.
 
I slutet på 2015 stängdes trafiken längs övre delen av avenida Palma de Mallorca och plaza Costa del Sol som blivit gågata med konstutställning. Kommunfullmäktige vill även skapa en ny stadspark, cykelvägar, koloniodlingar och grönområden i stadsmiljö.
Andra förändringar som väntar är pendeltågsstationen vid plaza de la Nogalera som ska handikappanpassas. Det har varit en långbänk som tycks ha fått en lösning.
Efter att pendeltågsstationen i Los Boliches, Fuengirola, fått hiss och förbättrats står Torremolinos station på tur. Här har tidigare inte ens funnits en rulltrappa för de som ska till spåren som ligger under mark. För äldre, eller rörelsehindrade med bagage har det varit omöjligt att resa.

Den stora förändringen som kan komma den gamla semesterorten till godo är miljardsatsningen med affärer, restauranger, pooler och nöjesfält som planeras byggas norr om staden. 4.000 nya arbetstillfällen skapas. I februari godkände kommunfullmäktige den nya stadsplanen PGOU efter 20 år vilket inkluderar ett köpcenter.
- Jag ser på den nya första stadsplanen sedan 1996 med stor tillfredsställelse att den kommer att förbättra livskvalitén för invånarna. Vi gör detta för dem och ser bort från politiska färger, säger borgmästaren José Ortiz.

Köpcentret Intu Costa del Sol uppförs på ett 30 hektar stort område mellan Molino de Inca och kongresspalatset. Bygget kommer att ta tre år.
Det handlar om en investering på 650 miljoner euro av det brittiska företaget Intu Eurofund. Till den summan ska läggas 550 miljoner euro från olika företag som etableras i köpcentret. Totalt alltså 1,2 miljarder euro!
Kommunen sitter redan och räknar på inkomster från främst licenser och fastighetsskatten IBI (Impuesto de Bienes Inmuebles) på 20 miljoner respektive tre miljoner euro.
- Säkert ett jättelyft för många men hur mycket vi i centrum tjänar på den satsningen är mer osäkert, menar Staffan Sagge.

Samtidigt måste något göras menar Staffan som beskriver Torremolinos som slitet.
- Som en gammal gubbe på kryckor, säger Staffan och skrattar men tillägger också att staden har karaktär och skiljer sig jämfört med andra områden på kusten med sin blandade befolkning.

Torremolinos redovisar flest hotellövernattningar av samtliga turistorter i provinsen, nästan fem miljoner vilket är dubbelt så många som Marbella. Det kallas för ”La paradoja de Torremolinos”, paradoxen, lågbudgetturism, turister med svag köpkraft går inte ut och shoppar. Och på hotellen har gästerna ”all inclusive”, de går inte ut och äter vilket gör att det inte blir så mycket kunder för klädbutiker, barägare eller krögare.

Butik efter butik har de senaste åren stängt utmed calle San Miguel och avenida Carlota Alessandri. Enligt uppgifter från Andalusiens statistiska centralbyrå IEA (Instituto de Estadística de Andalucía) stängde 900 företag ned mellan åren 2008 till 2013 i Torremolinos. Och stadens ungdomar reser till Fuengirola, fritidshamnen Puerto Marina eller Plaza Mayor när de ska roa sig.
Nye borgmästaren José Ortiz vill göra om hela centrum där ett bilfritt plaza Costa del Sol bara är början på ansiktslyftningen. En trevligare stadsmiljö ska locka investerare som ska liva upp centrum.
Manuel Villafaina som är ordförande i strandföretagarnas intresseförening uppskattar att det behövs investeringar på 500 miljoner euro för att nöjesutbudet ska uppgraderas och moderniseras.
 
Det tilltänkta stadsmuseet på plaza Picasso kan bli domstol

Det tilltänkta stadsmuseet på plaza Picasso kan bli domstol

Köpcentret Intu Costa del Sol planeras att byggas vid sidan om mässhallarna

Köpcentret Intu Costa del Sol planeras att byggas vid sidan om mässhallarna

Det har blivit trivsammare utan bilar, säger Staffan Sagge, svensk tandläkare med klinik i Centro Comercial Florida.

Det har blivit trivsammare utan bilar, säger Staffan Sagge, svensk tandläkare med klinik i Centro Comercial Florida.

Pendeltågsstationen vid plaza de la Nogalera ska äntligen få hiss

Pendeltågsstationen vid plaza de la Nogalera ska äntligen få hiss

De flesta är positiva till förändringen, säger Eva Åhrberg Peña och Norberto med butiken Don Uniforme

De flesta är positiva till förändringen, säger Eva Åhrberg Peña och Norberto med butiken Don Uniforme

Turistmonumentet står kvar trots vissa protester

Turistmonumentet står kvar trots vissa protester

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

För att snabba på hastigheten godkände kommunfullmäktige nyligen en ny förordning med öppningstillstånd med expresslicenser (”licencias exprés”) för de som ska starta verksamheter. Byråkratin ska förenklas och det ska gå snabbare att starta företag.
Vid en stadspromenad konstaterar jag att många kvarter har ändrat karaktär till Kinakvarter med butiker som erbjuder billiga prylar stämplade ”made in China”. Även i de gamla fina kvarteren i stadsdelen El Calvario har butiker som erbjuder prylar från Asien blivit allt fler.

Satsningen med ett stadsmuseum ingår bland de misslyckade projekten som inte fullföljts. Den ganska pampiga halvfärdiga byggnaden på 4.000 kvadratmeter vid plaza Picasso skulle rymma kommunens eget museum. Justitiedepartementet som äger mark i norra delen av El Pinillo för att bygga en ny domstol.
Det kan bli så att fastigheten som var tänkt till museum i stället blir Torremolinos nya domstol. Som det är nu är kommunens domstol placerad i tre olika fastigheter (nummer 24, 32 och 29) på avenida Palma de Mallorca.

Ett bilfritt centrum är alltså början på något nytt. Jakten på investerare fortsätter för i slutändan handlar allt om pengar. Torremolinos hoppas även på hjälp från EU:s fonder. Här har den gamla turistorten en fördel jämfört med andra platser.
Andalusien är ett av de prioriterade områdena och Torremolinos har aldrig tidigare sökt pengar från EU-fond.

Torremolinos satsar på skulpturutställning
Fram till 29 april pågår en utställning på plaza Costa del Sol i Toremolinos av skulptören Elena Laverón som kommer från Ceuta men bor i Churriana. Ett dussintal skulpturer finns längs gågatan genom centrum.
Det är den första utställningen på plaza Costa del Sol. Samordnare är Manuel Moreno som hoppas locka nya besökare till centrum. Besökarna integreras med konsten som står under bar himmel vilket gör att man kan röra skulpturerna, fotografera och använda dem som viloplatser.
Elena Laverón föddes i Ceuta 1938. Efter att ha tillbringat många år i Marocko gick hon konstskolan Bellas Artes de San Jorge i Girona innan det blev Tyskland. De senaste 30 åren har hon varit bosatt i Churriana utanför Málaga.
 
Klassiska Apartamentos Casa Suecia drivs av Torbjörn Thorén

Klassiska Apartamentos Casa Suecia drivs av Torbjörn Thorén


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255