Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Allmänt om yoga

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Allmänt om yoga

2016-03-10

Yoga är något man kan börja med när som helst och utöva under hela sin livstid. Man blir aldrig fullärd, det är enkelt att utöva, (man rullar bara ut sin matta) och det är hela tiden utvecklande.


Skicka till en vän

Av Sofi Gibson
e-post: [email protected]


De första gångerna man gör yoga får de flesta en "aha" upplevelse och en stark känsla av välbefinnande. Det är en känsla som närmast kan beskrivas som att "hitta hem". Känslan kommer av att man har varit starkt "närvarande".
Som barn upplevde vi nämligen närvaron dagligen och därför känner vi så väl igen den känslan, och när man får tillbaka den vill man ha mer direkt. Man är fast och vill göra yoga igen.

Några av de vanligast förekommande effekterna av yogaträning
När du börjar med Hatha yoga föryngrar du hela kroppen. Du märker snabbt hur du blir avsevärt starkare, smidigare och mer balanserad, om du är regelbunden.
Olika spänningar i kroppen skapar en obalans, som kan ge upphov till smärtor, vilket kan påskynda åldrandet. De olika rörelserna man gör på ett yogapass får muskler, leder och skelett att röra på sig genom sammandragning, sträckning och inte minst genom avslappning. Yogaövningar påverkar hela nervsystemet positivt och får kroppen att utsöndra endorfiner, som kan avhjälpa smärta och ge en tydlig känsla av hälsa och välbefinnande, kort sagt, yoga gör att du mår bättre!
 
-Yoga ger mer styrka, större smidighet, bättre balans, större kroppskännedom, inre stillhet och avslappning.
-Yoga sägs ge bättre fungerande matsmältning, starkare nervsystem, och förbättrar blodcirkulationen.
-Yoga är bra mot stress och man lär sig att bättre lyssna till kroppens signaler och man sover bättre.
-Yoga lär dig styra din andning och ger dig därmed bättre kontroll på sinnet.
-Yoga korrigerar felställningar och obalanser i kroppen och gör att värk och spänningar i rygg, axlar, nacke och huvud blir avsevärt mindre och kan försvinna helt.

Allt detta händer så klart inte efter din första yogalektion, även om du säkert redan då kommer att uppleva något helt nytt. Fördelarna med yoga kommer efterhand och är individuella. I gengäld håller resultaten i sig om du tränar regelbundet. 
Men yoga kan också, efter ett tag, vara som en som en berg- och dalbana i känslomässiga upplevelser. Ena gången kan passet vara som honung och sammet, nästa gång är det som taggtråd och klipulver. Så upplever de flesta yoga, och det är då det är lätt att sluta, när motståndet kommer, speciellt om man ser yoga som en "sport". Sporter byter man ju lite då och då för att man får motstånd, inte utvecklas snabbt nog eller tröttnar. Då  ger man upp och testar något annat.

Måste jag vara vig?
Detta är en av de vanligaste missuppfattningarna, vilken leder till att många inte vågar testa yoga. Man behöver absolut inte vara vig eller stark. Tvärtom kan man nästan säga; ju stelare du är desto mer får du ut av yogan. Ju mer i behov av yogan vi är, desto mer känner vi av de positiva förändringarna.Hot yoga handlar inte bara om att vara vig och att stretcha utan framför allt om att skapa en balans mellan vighet och styrka, kropp och själ, stillhet och rörelse.

Som ung provar man hela tiden på nya saker, men man tröttnar också snabbt. Få blir kvar så länge att de känner yogans fulla effekt. När man blivit lite äldre vill man kanske ha något mer beständigt, och då finns det inget bättre än yoga, eftersom man kan utöva det under hela sin livstid!
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255