Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Världens mest odlade druva?

Merlot är den näst mest vanliga druvan i världen

Merlot är den näst mest vanliga druvan i världen

Världens mest odlade druva?

2016-02-11

Vilken är världens mest odlade druva? För oss som gillar att fara runt bland Spaniens underbara vingårdar kan det vara lätt att svara Tempranillo. Den kända druvan från Spanien kommer först på fjärde plats över världens mest odlade druvor. Cabernet Sauvignon har tagit sig upp på första platsen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Tills för några år sedan var Airén som odlas i Kastilien La Mancha världens mest odlade druva. Det kanske kommer som en överraskning för många. På över 300.000 hektar vingårdsareal odlades druvan i huvudsak i mellersta Spanien på ett lika stort område om vi skulle slå ihop Chiles och Australiens vingårdsareal. Det säger en hel del om vinlandet Spanien och dess vinnäring.

Allt fler vinstockar av sorten Airén rycks upp i Spanien och i stället planteras andra sorter i huvudsak internationella skriver magasinet Världens viner. Även i Kastilien La Mancha händer nya saker i vinets underbara värld.

Överst på tronen i den globala vinvärlden är alltså fornfranska Cabernet Sauvignon den mest odlade druvan. Airén är fortsatt stor men kommer nu på tredje plats. Spaniens nationaldruva Tempranillo kommer på fjärde plats globalt sett och är den druva som har flest synonymer, minst 50.
Tillsammans med Cabernet Sauvignon och Syrah är Tempranillo den druva som ökar mest. Även om vi hör talas om enorma framgångar för Sydafrika, Chile och Australien så står Spanien, Frankrike och Italien tillsammans för över 50 procent av världens vingårdsareal.

Här är druvornas tio i top:
Cabernet Sauvignon (blå), 290.000 hektar
Merlot (blå), 267.000
Airén (grön), 252.000
Tempranillo (blå), 232.000
Chardonnay (grön), 199.000
Syrah (blå), 185.000
Garnacha Tinta (blå), 184.000
Sauvignon Blanc (grön), 110.000
Trebbiano Toscano (grön), 109.000
Pinot Noir (blå), 87.000
Källa: Världens viner, nr 4/2015


 
Tempranillo, Tinto Fino eller Tinta del País som druvan också heter i Spanien är världens fjärde vanligaste druva

Tempranillo, Tinto Fino eller Tinta del País som druvan också heter i Spanien är världens fjärde vanligaste druva

Några trevliga viner från Bodega Hacienda La Princesa i Valdepeñas

Några trevliga viner från Bodega Hacienda La Princesa i Valdepeñas


Spaniens ekologiska viner 
Bland ekologiska viner tillhör Spanien de stora tillsammans med Frankrike och Italien. 2012 hade Spanien 57.000 hektar ekologiska vinodlingar. Och Skandinavien och Tyskland är Spaniens bästa kunder på ekoviner.
En av mina favoriter på området är Bodegas Mureda i sydöstra delen av provinsen Ciudad Real i Kastilien La Mancha. De har fått flera utmärkelser för sitt fina arbete med ekoviner. Den ekologiska vinodlingen består av 1.200 hektar.
Mureda Tinto 2014 har jag bara lyckats hitta i Sverige. Kostar 59 SEK på Systembolaget. Ett medelfylligt, bärigt vin med bra balans som passar utmärkt till kyckling eller fågel. Blåröd färg, något kryddig doft med inslag av bär och örter. Vinet har fått bra betyg vid provningar i Sverige. Skulle du hitta vinet på kusten så hör av dig till mig.

Bodega Hacienda La Princesa i Valdepeñas är familjeägd som i huvudsak koncentrar sig på ekoviner. Vinodlingarna ligger runt San Carlos del Valle och Valdepeñas i Kastlien La Mancha. Vinerna lagras i franska ekfat (225 miter) från skogarna i Troncais och Bertranges.
Vinacoteca La Princesa i Almuñécar är agentur och försäljare till dessa ekologiska viner som har en fräsch och trevlig stil. De startade sin verksamhet i augusti 2015 och arrangerar vinprovningar förutom att du kan köpa viner.

Tempranillo Debir Gala är gjort på 100 procent Tempranillo. Ansedda vinguiden Guía Peñín ger 89 poäng. Färgen röd som körsbär/granatäpple med en violett/purpurfärgad nyans. Mogen doft med inslag av mörka bär (björnbär), och lakrits. Smaken fruktig, balanserad med inslag av tanniner och ek. Pris: 12 euro.

Chardonnay 2012 är ett vitt ekologiskt vin som har fermenterat på fransk ek från skogarna i Nevers. Färgen är gyllengul, lite åt det svagt gröna hållet. Doft av smör, blommor, frukt, ananas och grapefrukt. En smakrikt fruktigt vitt vin och med ett balanserat avslut. Perfekt till fisk, fisksoppa eller mildare ostar. Pris: 6 euro. Mycket vin för lite pengar.

Den 28 februari kommer jag att närvara vid en exklusiv vinprovning med fem ekologiska viner från Valdepeñas med tillhörande tapas. Tillsammans med Carlos och Ana Sanchez på Vinacoteca La Princesa som ligger i området Santa Cruz i Almuñécar ska vi berätta om vinets underbara värld och ekoviner.
Du har möjlighet att anmäla dig till vinprovningen den 28 februari klockan 20. Avgift 7 euro (max 30 deltagare). Anmälan görs via e-postadress: [email protected].
 
 Mureda Tinto 2014

Mureda Tinto 2014


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255