Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vad är vad av avokado?

Annons - Svenska magasinet
Bacon

Bacon

Vad är vad av avokado?

2016-02-11

På östra Costa del Sol och systerkusten Costa Tropical odlas det fyra sorters avokado. Avokado är en tropisk frukt som har sitt ursprung i Centralamerika, har funnits i Spanien sedan 1600-talet men det var först på 1900-talet den började odlas i kommersiella syften, främst mellan åren 1955 och 1965. Då hade Israel börjat exportera avokado i mindre skala.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Avokado är rik på enkelomättat fett som olivolja och kan därmed räknas in i den nyttiga Medelhavsdieten.
I avokado hittar vi 17 mineraler och 11 vitaminer och den är särskilt rik på kalium, kalcium och järn. Avokado har högre proteinhalt än andra frukter inklusive banan. Hundra gram mogen avokado förser kroppen med 160 kalorier varför den i länder som USA, Mexiko, Israel och Brasilien ses som ett nödvändigt dagligt intag för barn och äldre.
Källa: Frutas Tropicales en la Costa Andaluza.Bacon
Den första som kommer i oktober/november heter Bacon och är känd under smeknamnet ”piel verde”, grönt skin, i Spanien. Komnmer ursprungligen från Kalifornien. Skalet är tunt, den är smidig och lätt att skala och används till såser, krämer och guacamole. Den har en krämig konsistens med en antydan till smörsmak och är mindre fet än andra sorter.

 
Fuerte

Fuerte

Hass

Hass


Fuerte
Köttet är blekgult med en krämig och mjuk konsistens med nötsmak. Lägre fetthalt än andra men med en högre andel syra. Formen är annorlunda än andra avokado och ser ut som ett långsträckt päron. Mycket god och ska vara riktigt mjuk. Kommersiellt har Fuerte ansetts vara en av de viktigaste sorterna men har den senaste tiden börjat ersättas av Hass då Fuerte-träden ger mindre skörd. Upptäcktes av Carl Schmidt 1911 under en resa i Mexiko.

Hass
Avokado-sorten Hass har fått sitt namn efter Rudolph Hass som tog den från Guatemala till Kalifornien och sedan introducerade den globalt 1960. Är den mest odlade i hela världen mycket beroende på att skördesäsongen är lång, en faktor som tillsammans med den höga kvalitén har lett till en ökad konsumtion i hela världen. Känd som knottrig och som blir brun i skalet. Utmärkt smak som påminner lite om nötter. Oval form med grovt tjockare skal. 

Reed
Utmärkt kvalitet frukt med en krämig konsistens och smakrik. Nästan rund form och mörkgrön. Idealisk till sallad eller att bara äta som den är. Upptäcktes av James S. Reed 1948 i Carlsbad, Kalifornien och var den som började producera den. Tål inte kyla lika bra som Hess.
 
Reed

Reed


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255