Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Hur går ett fastighetsköp till i Spanien jämfört med Sverige?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Hur går ett fastighetsköp till i Spanien jämfört med Sverige?

2016-02-10

Köpprocessen i Spanien skiljer sig på många punkter från Sverige. I Sverige är fastighetsmäklaryrket sedan 1984 ett av staten reglerat yrke och för att bli registrerad som fastighetsmäklare krävs en högskoleutbildning.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate

I Spanien däremot krävs ingen auktorisering för att arbeta som mäklare. Vem som helst kan starta en mäklarbyrå utan någon som helst kunskap. Det innebär att du bör vara ytterst försiktig med vem du väljer att kontakta för att köpa en bostad på Costa del Sol. Kontrollera att det finns ett registrerat spanskt aktiebolag bakom mäklaren och ta gärna in referenser från advokater, banker eller kunder som redan har köpt.

Inte budgivning i Spanien!
När du har hittat den rätta mäklaren och det rätta objektet som du önskar köpa börjar en process som är olik den vi är vana vid i Sverige. I Spanien förekommer inte budgivning där man har en organiserad visning under en söndag och där flera köpare konkurrerar om vem som bjuder mest för en fastighet. I Spanien ger du istället ett bud på den fastighet du vill köpa och sen, med mäklarens hjälp, kommer ni fram till ett pris som köpare och säljare kan acceptera och då blir det affär.

Skandinavisk juridisk hjälp
Proceduren vid köp av fastighet i Spanien är inte komplicerad om man gör det på rätt sätt. Det är nästan omöjligt för dig som privatperson från Sverige och utan kunskaper i Spanska att vara helt säker på att affären görs korrekt. Alla kontrakt görs på spanska och efter spansk lag. Jag rekommenderar att köparen har en opartisk advokat som både talar spanska och svenska som företräder dig som köpare genom hela köpprocessen. Advokaten kontrollerar om det finns brister och fel i fastighetsregistret och dessa bör i så fall korrigeras innan man tar över fastigheten. Advokaten hjälper också till att ansöka om ett spanskt personnummer (NIE-nummer) och ett bankkonto i en spansk bank. Utan dessa två saker kan du som utlänning inte köpa en bostad i Spanien.


Reservationskontrakt (Contrato de Reserva)
När du hittat ditt drömobjekt och priset har bestämts så skriver mäklaren ett reservationsavtal och du betalar normalt 6.000 euro till ett klientkonto hos mäklaren eller advokaten. Säljaren tar då bort fastigheten från marknaden under en reservationsperiod på ca 8 – 14 dagar och under tiden inhämtar advokaten dokumentation från fastighetsregistret för att försäkra sig om att uppgifterna är korrekta samt kontrollerar fastighetens ägarförhållanden, fastighetsregistrering, skuldfrihet etc.  Om det finns brister eller oegentligheter och advokaten avråder köparen att fortsätta affären så återbetalas reservationsbeloppet till köparen.

Privat köpekontrakt (Contrato de compraventa)
Detta är ett bindande avtal som köparens och säljarens advokat skriver. Vid underskrift av det privata köpekontraktet betalas en handpenning på 10 % av köpesumman minus de redan betalda 6.000. 
Lagfart (Escritura Publica)

Köpet avslutas på Notariens kontor där bägge parter eller deras representanter skriver under den officiella lagfarten och då den resterande köpesumman betalas till säljaren. Nycklarna överlämnas och köparen är nu ägare till fastigheten och kan flytta in i fastigheten.

Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: [email protected]
www.alamocostadelsol.com

 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255