Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Köp av befintliga möbler i samband med en fastighetsaffär

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Köp av befintliga möbler i samband med en fastighetsaffär

2016-01-11

Det finns tillfällen då det är helt normalt att en säljare vill överlåta fastigheten fullt möblerad och vill ha en realistisk summa som betalning för detta.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate

I många, ja kanske i de flesta försäljningar som görs på Costa del Sol, så ingår möblerna i det begärda försäljningspriset. I andra fall är det förhandlingsbart mellan köpare och säljare. Det är inte ovanligt i Spanien att säljaren vill hålla ner priset för huset och istället begära ett högt belopp för möbler och annan inredning.

Till vilket pris ska jag köpa säljarens möbler?
Du köper en lägenhet i Calahonda för 150 000 euro och säljaren vill ha 15 000 euro för samtliga möbler som han lämna kvar i bostaden. Detta är en realistisk summa och du bör acceptera detta under förutsättning att du verkligen vill ha möblerna och att möblerna har ett värde som överensstämmer med det begärda beloppet. Hade summan varit 40 000 euro är det inte realistiskt och skall absolut inte accepteras. Då handlar det inte om möblernas riktiga värde utan mer ett sätt för säljaren att undvika kapitalvinstskatt. 
Skatter för möbelköp med skriftligt avtal

Du betalar normal överföringsskatt på 8 % på fastighetens värde 150 000 euro men endast 4 % på möbelköpet. Du kan välja mellan att registrera detta som ett privat köpeavtal för möblerna som en del i lagfarten eller skriva ett privat avtal vid sidan om själva lagfarten. I båda fallen deklarerar du beloppet till skattemyndigheten och i båda fallen är det 4 % i skatt.

Möbelköp som inte deklareras
Det finns förmodligen många möbelköp som inte deklareras. För en säljare kan det vara ett sätt att undvika kapitalvinstskatt (reavinst). Detta vill jag verkligen inte rekommendera. Det är olagligt att inte betala skatt för ett möbelköp och om köpesumman för fastigheten blir väldigt låg kan det innebära en annan nackdel för köparen som kan bli skönstaxerad i efterhand och tvingas betala en tilläggsskatt. Tilläggsskatt är en skatt som tas ut om inköpspriset för fastigheten är lägre än det pris som den spanska skattemyndigheten har räknat ut som ett minimipris eller verkligt pris för den aktuella bostaden. Myndigheten kan kräva in denna skatt under fyra år efter köpet.

Inventarieförteckning
Om möbler ska ingå i köpet eller om möblerna säljs på ett separat kontrakt är det i båda fallen mycket viktigt att det upprättas en inventarieförteckning för vad som skall ingå i köpet. Denna förteckning bör vara väldigt noggrann för att undvika problem på tillträdesdagen. Det är också viktigt att specificera de vitvaror som ingår som spis, kyl/frys, tvätt- och diskmaskin. Vissa mäklare tar också foton på inredningen som bifogas. Inventarieförteckningen skall sedan godkännas och underskrivas av säljare och köpare och vara en bilaga till det privata köpeavtalet när köparen betalar 10 % av priset.

Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: [email protected]
www.alamocostadelsol.com


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255