Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Reporter på hälsocheck

Annons - Svenska magasinet
En fullständig blodanalys berättar en hel del om blodsocker och kolesterol.

En fullständig blodanalys berättar en hel del om blodsocker och kolesterol.

Reporter på hälsocheck

2016-01-11

Hur mår Svenska Magasinets reporter? Alldeles utmärkt om vi ska gå efter resultaten i samband med hälsochecken vid sjukhuset Vithas Xanit Internacional i Benalmádena.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Okej, jag måste erkänna att jag känner mig stressad ibland. Resor, reportage och som webbredaktör ska Spaniens mest lästa svenska nyhetssajt på nätet uppdateras. Och så gäller det att följa med i nyhetsflödet och läsa böcker. Informationsångest? Det är bara förnamnet.
Inte konstigt att stresshormonet kortisol rusar i höjden. Men så har jag också lärt mig att några av mina bästa vänner är dopamin och endorfin som kommer av regelbunden träning och motion.

Må-gött-hormonet dopamin kommer som ett brev på posten efter träning. Och endorfiner kan inte bara lindra smärta. Endorfiner ingår i gruppen av naturliga ämnen som har störst positiv effekt på kroppen och kallas därför ofta för belöningshormoner. De påverkar vår mottaglighet för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt samt åldrande. Stimulering med endorfiner leder till eufori och lyckokänslor, läser jag på en hälsosajt. Jo, visst är det så.

Den där dosen av havregrynsgröt på morgonen, hälsosam kost och motion dämpar en stressfylld vardag för en reporter. Jag befinner mig också i den åldersgrupp där stroke ökar mest. Så nog finns det en del att fundera över. Därför bestämde jag mig för att göra en hälsocheck vid sjukhuset Vithas Xanit i Benalmádena.


På verkstad
Jag tror de flesta av oss lämnar in bilen på verkstad för att den ska servas och undersökas. Men hur är det med dig själv? Lämnar du in dig för kontroll? En hälsocheck borde prioriteras.
Vithas Xanit Internacional i Benalmádena håller högsta kvalité. Sjukhuset har ackrediterad säkerhet och kvalitet godkänd av JCI (Joint Commission International).
Av 680 anställda är 250 medicinska experter och utbildade inom den senaste diagnostiska och terapeutiska vården. Här ges personlig service på 16 språk däribland skandinavisk talande läkare och personal. Och du kan göra tidsbeställning på svenska från måndag till fredag mellan klockan 11 och 19 på 650 332 348.

Hälsochecken inleds med att du får egen läkare som talar om vad som kommer att hända under dagen. Det är viktigt att du tar med bekväma kläder och ett par joggingskor då ett lättare fystest ingår. Dagen börjar även med blodprov varför det är viktigt att du inte har ätit någonting på morgonen.
Under dagen pratar du med flera läkare specialiserade på var sitt område. Du får frågor kring mediciner, allergier, rökning, alkohol och hur många toalettbesök det blir en vanlig natt. Läkaren frågar även om du har genomgått några operationer, hur det är med viktökning/viktminskning och om du motionerar regelbundet. Vilka sjukdomar finns i släkten är en annan fråga.
 
Ultraljud eller ekografi är ett ypperligt hjälpmedel vid diagnostik av åtskilliga sjukdomar. Här kontrolleras hjärtats struktur, funktion och rytm.

Ultraljud eller ekografi är ett ypperligt hjälpmedel vid diagnostik av åtskilliga sjukdomar. Här kontrolleras hjärtats struktur, funktion och rytm.

Samtal med läkare

Samtal med läkare


Pulsen ljuger aldrig, den avslöjar hur du mår. Även en fullständig blodanalys berättar en hel del om exempelvis blodsocker och kolesterol. Lungor och bål röntgas. Ögon, öron, hals, näsa och nacke kontrolleras.
Ultraljud eller ekografi är ett ypperligt hjälpmedel vid diagnostik av åtskilliga sjukdomar. Vid hälsoundersökningen kontrolleras organen med hjälp av ekografi. Du följer hela undersökningen via tv-skärmar.

Ytterligare kontroller följer som den stora kroppspulsådern. Den kan drabbas av olika sjukdomstillstånd och besvär som exempelvis åderförkalkning. Prostatakontroll rekommenderas till män. Tidigare var antalet cancerfall med dödlig utgång hög men tack vare fler kontroller av prostatan har den minskat markant.
Så är det dags att kontrollera hjärtats struktur, funktion, rytm och hur hjärtat arbetar vid fysisk ansträngning. Du får frågor om tidigare hjärtproblem eller hjärtproblem i släkten, för högt blodtryck och om du röker. Hjärtats syreupptagningsförmåga kontrolleras liksom storlek och hjärtklaffarnas funktion. När ultraljudsgivaren placeras över hjärtat checkas struktur och funktion. Även adrenalinets påverkan på hjärtats rytm vid ansträngning eller fysisk aktivitet kontrolleras.

Så följer ett kardiopulmonellt arbets-EKG på gångmatta för att bedöma hjärtat och lungornas funktion. Syreupptagningsförmågan mäter den mängd syre som hjärtat, lungorna och blodet klarar att transportera från inandningsluften ut till kroppens muskler. Syreupptagningsförmågan är det fysiologiska måttet för vår kondition, ju mer syre och ju snabbare transport, desto högre syreupptagningsförmåga och därmed bättre kondition.
Motion är viktigt, den gör att du får en bättre lungkapacitet vilket i sin tur ger mer syre till dina organ och muskler vilket gör att du orkar mer.

Efter lite mer än två timmar är hälsochecken klar och sjukhuset bjuder på frukost. Efter cirka en vecka gör du återbesök och du får du en mapp med samtliga resultat plus en CD-skiva med bilder från röntgen och ekografin. Du träffar en läkare som går igenom resultaten och talar om vad du ska tänka på i framtiden.
 
Ola Josefsson, 48, 71 kg och 175 centimeter

Ola Josefsson, 48, 71 kg och 175 centimeter


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255