Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Betala inte svarta pengar vid köp av en bostad på Costa del Sol?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Betala inte svarta pengar vid köp av en bostad på Costa del Sol?

2015-12-10

För 30 år sedan när jag kom till Spanien var svarta pengar mycket vanligt vid en fastighetsaffär. Det var mer regel än undantag och det gjordes ofta. Idag har detta ändrats radikalt och det är inte längre vanligt med ett kuvert med en extra bunt pengar ”under bordet”. Men det förekommer och det är inget du som köpare ska acceptera.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate

Om en köpare betalar en del av köpeskillingen med svarta pengar, eller B-pengar som det ibland också kallas, så är det nästan bara nackdelar för köparen. Den enda fördelen är att det blir något lägre lagfartskostnad. Skatten vid köpet räknas på det officiella priset som står i lagfarten. Nackdelarna är många. När köparen en dag ska sälja sin fastighet är det ingångsvärdet som utgör beräkningen för kapitalvinstskatten (reavinsten) och då blir det med stor säkerhet en vinstskatt.

En annan nackdel är att du kan bli skönstaxerad i efterhand och tvingas betala en tilläggsskatt. Vad är en tilläggsskatt för en köpare av en bostad på Costa del Sol och hur kan en köpare räkna ut vad den blir?
Tilläggsskatt är en skatt som tas ut om inköpspriset för fastigheten är lägre än det pris som den spanska skattemyndigheten har räknat ut som ett minimipris eller verkligt pris för den aktuella bostaden. För att få reda på vad detta minsta pris är kan din advokat kontrollera detta med myndigheten och räkna ut om du kommer att få en sådan skatt.

Myndigheten kan kräva in denna skatt under fyra år efter köpet. Denna skatt skapades under den tid då det var högkonjunktur för bostadsbyggande i Spanien och många affärer gjordes med svarta pengar och därigenom blev de officiella köpesummorna alldeles för låga enligt spanska skattemyndigheten. Denna tilläggsskatt tillämpas i hela Spanien.

Överlåtelseskatt (ITP) betalas i samband med att man skriver lagfart hos notarien. Skatten i Málagaregionen är 8 % på begagnade fastigheter och 10 % på nyproduktion och den betalas till den spanska skattemyndigheten (Hacienda). När den spanska skattemyndigheten får kunskap om affären och ser att den köpts för ett mycket lågt pris kan de bestämma att köparen ska betala skatt på mellanskillnaden mellan det priset som betalats och myndighetens uträknade pris. På den skillnaden skall köparen betala 8 % i skatt.

Exempel på uträkning av tilläggsskatt:
Pris för bostaden: 200 000 euro
8 % skatt betald: 16 000 euro
Skattemyndighetens värdering: 250 000 euro
8 % tilläggsskatt att betala: 4 000 euro + 5 % ränta per år

Det går dock att överklaga beslutet om tilläggsskatt. Man har 30 dagar på sig att överklaga. Detta är ingenting du kan eller ska göra själv utan din advokat hjälper dig med detta på rätt sätt.
I nästa nummer av Fråga Mäklaren kommer jag att ge råd och tips om hur man ska hantera en fastighetsaffär där säljaren föreslår ett separat avtal om möbler som ingår i köpet.

Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: [email protected]
www.alamocostadelsol.com


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255