Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Jul och nyår i Spanien

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Jul och nyår i Spanien

2015-12-09

Julskyltningen har varit i gång i veckor vilket en del anser är för tidigt. Förväntningarna inför julen skruvas upp och blir alltför utdragna och förlorar sin glans. Julen är en av de få högtider, som firas på ungefär samma sätt i hela Spanien och det är framför allt en familjehögtid.


Skicka till en vän

Av Elvira Herador Quero
Översättning: Mona Lidman Valdemarsson

Julens ankomst

Under senare år har juldekorationerna börjat dyka upp i butiker redan i början av november, för att vi ska påminnas om att snart blir det JUL. Några av oss klagar över att behöva se se butikerna julpyntade och fyllda med julpynt till försäljning mer än en månad i förväg, vilket medför att julstämningen hinner bli alltför utdragen och vardaglig. Julen är en av de få högtider som hela Spanien firar på ungefär samma sätt. Den är framför allt en familjehögtid.

Den 8 december känner man i hela Spanien att julstämningen börjar bli tydlig. Gatorna är dekorerade med ljusslingor och girlanger som slingrar långt upp i träden. Denna dag firar man la Inmaculada Concepción (den obefläckade avelsen). Hur detta hänger ihop med nio månaders graviditet för vanliga kvinnor finns det säkert en förklaring till.

Jullotteriet (La Lotería de Navidad)
Jullotteriet är en verkligt social händelse, som intresserar de flesta spanjorer och är värt ett kapitel för sig. Det första ägde rum redan den 24 december 1718. Sedan införde kungen Carlos III 1763 att ett årligen återkommande lotteri skulle ske den 22 december. Sedan dess har det hållits utan avbrott. Inte ens under Inbördeskriget bröts denna tradition med dragningen av högsta vinsten, el Gordo (den fete).  Under kriget hade de två sidorna var sitt lotteri.

Varje nummer i lotteriet är uppdelat i tiondelar, décimos, som kostar 20 euros styck, alltså 200 euros för att få hela den eventuella vinsten på ett nummer. Det normala är att man delar tiondelarna med familjemedlemmar, vänner, grannar eller arbetskamrater. På så sätt är man flera som delar på spänningen och hoppet att man ska ha tur. Det finns också företag, barer eller föreningar som köper tiondelar och fördelar dem eller säljer dem till anställda eller kunder. Lotterna köper man på kontoren för
Administraciones de Lotería. Ett av de mest populära kontoren i spanien är "Doña Manolita" i Madrid på Puerta del Sol. Det finns kontor som säljer samma lottnummer varje år liksom människor som köper samma lottnummer varje år.

Många spanjorer anser att den 22 december är den verkliga början på julhögtiden med dragningen i jullotteriet. Den äger rum i den statliga myndig- hetens lokal Salon de sorteos de Loterias y Apuestas del Estado i Madrid. Den högsta vinsten kallas som nämnts el Gordo, som sedan 2011 ger 4 millioner euros för den högsta vinsten. Det här är en mycket speciell dag för alla spanjorer. Gator och barer är fyllda av människor med förväntningar. Under de fem timmar  som dragningen pågår riktas de flestas uppmärksamhet mot radio, tv eller internet för vem som helst kan ju bli en lycklig vinnare. Barer, fabriker och kontor går på låg fart. Milliontals människor stannar upp för att lyssna när barnen från en skola, Colegio de San Ildefonso i Madrid, sjunger siffrorna på de vinnande numren. I medeltal lägger spanjorer 66 euros per person på jullotteriet. Men en stor del av dem som köpt lotter vill inte tillstå, när man frågar dem, hur mycket de satsat på lotteriet.

Dragningen sker på ett traditionellt vis med runda behållare, som roterar. En behållare med siffror och en annan med vinsterna. Den mindre behållaren innehåller 1.807 kulor med vinster och den större 100.000 kulor med siffror.  För den som inte har någon lott kan det vara ett enahanda tv-program, men ändå intressant att följa denna spanska tradition. Och den mycket speciella melodin när barnen sjunger ut de dragna siffrorna. Den första dragningen som skedde efter införandet av euron var 2002. Då gick dragningen tio minuter fortare än tidigare, därför att det går fortare att sjunga "mil euros" än "ciento cincuenta mil pesetas".
En annan detalj gällande dragningen i jullotteriet kallas la pedrea, småvinster. Det är vinster på 1000 euros, som barnen sjunger upp medan man väntar på att de högsta vinsterna tillkännages.

Julafton och familjemiddag (Nochebuena y cena familiar)
Kvällen den 24 december kallas i Spanien "den bra kvällen" Nochebuena, kvällen innan Jesu födelse enligt den katolska religionen. Sent på kvällen firas den traditionella Misa del Gallo (tuppens mässa). Enligt traditionen var denna varelse den förste att bevittna Jesu födelse.
Julafton är det tillfälle då familjemedlemmar  förenas. Många av dem bor hundratals kilometer från varandra och firar nu att åter träffas. Den här kvällen är fylld av glädje och förtjusning på alla håll.
Barnen roar sig med att arrangera julkrubban Belén. Julkrubbans historia härrör sig från 1200-talet, när den helige Fransiscus från Assis i Italien  installerade en scen i en grotta med jesusbarnet i krubbban, Maria och Josef, oxe, mula och stjärna.  Genom att göra miniatyrer av figurerna blev julkrubbor snabbt populära och spred sig i hela Italien. Till Spanien infördes denna sed under 1700-talet av Carlos III:s hustru, drottning Maria Amalia, med figurer från Neapel. Under årens lopp har antalet figurer utökats med får, herdar, de vise männen och deras kameler, palmer och naturligtvis stallet. Julkrubbor sätts upp i hemmen men också i kyrkor, i stadshus och även i köpcentra. På offentliga platser byggs de ofta ut till hela miniatyrlandskap med mängder av detaljer.

Kungens jultal
Omkring klockan nio på kvällen sätter man sig för att äta. Tv:n står på för då sänds kung Felipes jultal och lyckönskningar till alla spanjorer samt en resumé av de mest betydelsefulla händelserna under året. Maten är mycket speciell och består av olika rätter och beroende på var i landet kan de variera lite, men inte mycket. Man brukar börja med skaldjur, sedan en fiskrätt eller hellre en kötträtt. Avslutningen består av sötsaker som nougat, mandelkakor och marsipan samt en mängd olika torkade frukter. Favoritdrycken är cava, det bubblande vita vinet av spanska druvor framställd enligt champangemetoden.

En sed som håller på att försvinna är att barn går runt i grannskapet och erbjuder sig att sjunga gamla julsånger, villancicos, till acompanjemang av enkla instrument för att få en liten belöning, aguinaldo, i form av en slant eller godis. Jultomten (Papá Noel ) har man fått lov att importera också till Spanien så på julafton får nästan alla en julklapp, men inte några dyra. Det är praktiskt att barnen då får presenter, som de kan syssla med under jullovet.

Lite gammalt skrock för att få lycka och framgång nästa år: Röda ljus på middagsbordet medför kärlek, hälsa och vitalitet. Har man en öppen spis ska man tända en brasa och följande morgon spara askan till nästa år. Alla middags-deltagarna kommer då att ha turen med sig det kommande året.
Juldagen den 25 december är en mycket stillsam dag och man fortsätter att umgås med familjen. Det viktigaste den dagen är lunchen som man brukar äta med de närmaste.


 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

28 december, menlösa barns dag (El Día de los Santos Inocentes)
Den här dagen firas till åminnelse av det barnamord, som begicks av Herodes i Judéen men har i Spanien blivit en dag med skämt, lurigheter och överdrifter. Till utlänningars förvåning kan stadens fontäner fyllas av tvållödder och dagstidningar innehålla otroliga nyheter. Det är en mycket rolig dag då alla skämtar och luras samt sätter fast pappersdockor på ryggen på sina bekanta.

Nyårsafton och Nyårsdagen (Nochevieja y Año Nuevo)
Den sista middagen på året äter man gärna på restaurang med goda vänner. Efter middagen, precis när klockan slår tolv, står millioner och äter vindruvor medan den stora klockan i en kyrka eller ett rådhus slår de tolv slagen. Numera står de flesta vanligen framför tv:n som sänder klockslagen från Puerta del Sol i Madrid. Man ska äta en druva för varje klockslag.
Traditionen att äta de tolv druvorna, också kallade druvor för tur (uvas de la suerte), uppstod så sent som 1909. Införandet av denna sed, som säkert bara förekommer i Spanien, har inte religiös bakgrund utan ekonomisk. Nyårsafton 1909 lyckades arbetarna, som fått en alltför stor skörd av druvor den säsongen, bli av med överskottet genom att hitta på, att man skulle äta druvor denna kväll för att få tur det kommande året. I Valenciatrakten har man börjat ersätta druvorna med mandarin- eller apelsin- klyftor, lokala produkter.
Efter tolvslaget är det hela natten fest, cotillón, oftast på fullsatta restauranger.

Trettondagshelgen (Los Reyes Magos)
De dagarna, den 5:e och 6:e januari, är kanske för många barn de viktigaste i den här helgperioden, när de Tre Vise Männen kommer. På trettondagsafton åker de tre kungarna med följe genom staden och kastar ut godis till barnen. En färd som kallas la Cabalgata. Därefter går barnen hem och ställer sina skor på ett synligt ställe, kanske inne eller på balkongen. När de går och lägger sig för att sova är de fulla av förväntningar om, att när de vaknar nästa dag ska de hitta de presenter, som Melchor, Gaspar och Baltasar har lämnat till dem.

Till frukost eller efter maten äter familjen ett sött bakverk, typiskt för denna dag, Roscón de Reyes. Det är ett vetebröd format i en stor krans och dekorerat med bitar av torkad frukt, som symboler för de rubiner och smaragder som prydde de vise männens praktfulla kläder. Inne i brödet finns en liten överraskning, som ger tur åt personen, som hittar den.

Julen förr och nu
Varje land och varje kultur gör sitt bästa för att bevara sina särskilda jultraditioner. Julen i Spanien är en kulturell händelse laddad med symboler av gammalt religiöst ursprung samt mer eller mindre nytillkomna seder. Spanien är av tradition ett katolskt land, som ägnar sig åt julfirandet med en blandning av religiös lidelse, folklighet och inte minst en våldsam konsumtion.

¡FELIZ NAVIDAD Y FELIZ AÑO NUEVO!
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255