Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Allt du behöver veta om spanjorer – nästan…

Annons - Svenska magasinet
Spanjor och en verkstad i väggen? Hur tänker du dig en spanjor

Spanjor och en verkstad i väggen? Hur tänker du dig en spanjor

Allt du behöver veta om spanjorer – nästan…

2006-03-31

I dessa medeltal ingår både män och kvinnor. Spanjoren lever i medeltal 77 år, väger cirka 70 kilo och är 166 cm lång. För 25 år sedan var medellängden bara 158 cm. Och spanjorerna fortsätter att bli allt längre och tyngre, eftersom de nu är mer välnärda


Skicka till en vänAv Elvira Herrador Quero
Översättning Mona Lidman Valdemarsson

Spanjorer äter mer kött, frukt och grönsaker. De äter mindre bröd, potatis och spannmålsprodukter. I allmänhet dricker man mycket och de flesta spanjorer missunnar sig ingenting när de sätter sig till bords och där kan man sitta länge.
I en spansk familj konsumerar man i medeltal 2.881 kalorier om dagen per person, vilket är 19 procent mer än vad som rekommenderas av Världshälsoorganisationen.

Sover mindre
Vad gäller sömnen, trots allt tal om siesta, sover de mindre än de rekommenderade 8 timmarna per dygn, men de tillbringar mer tid i sängen. För övrigt är siestavanorna under långsam upplösning.
Majoriteten är nöjd med sitt sexualliv, fast mindre än 5 procent har sex dagligen. Kel, smekningar, kyssar och övrigt spar man till helgen.
Medelspanjoren är vänlig, sympatisk, kamratlig, generös, tolerant, gästfri och solidarisk. Men kan också vara slarvig, oansvarig, kategorisk, kritisk, lögnaktig, misstänksam och avundsjuk.

Pratsamma och högljudda
Spanjorerna pratar mycket, jättemycket och dessutom högt. Det är ett oväsen i affärer, på restauranger, i bussar, på barer, ja överallt, av människor som ropar, hälsar, utbyter åsikter, pratar om vädret och för säkerhets skull säger samma sak minst tre gånger.
På barerna står nästan alltid en TV på med högt ljud, för att undvika risken för tystnad.

Sällskapliga och släktkära
Den sociala aktivitet spanjorerna ägnar sig mest åt, är att träffa sina vänner. Konversationen är sällan ordnad vad gäller pratande och lyssnande, eftersom två eller tre pratar samtidigt, snabbt byter ämne och dessutom blandar in händelser utan någon som helst logik. Ofta avbryter man den som talar.
Allt detta visar att spanjorerna tycker om att prata för pratandets egen skull och det betyder inte så mycket, vad man säger på dessa sammankomster. Det viktiga är att säga något och att ha roligt.
Släkten är viktig. En spansk familj har kontakt med mor- och farföräldrar, fastrar och farbröder, mostrar och morbrödar, kusiner, syskonbarn, ja hela tjocka släkten. I samtalen berättas ofta om vad som hänt något syskonbarn, en kusin eller moster. Behöver man hjälp finns det alltid någon som ställer upp.

Fritiden
Spanjorer planerar mindre än svenskar, därför att de är mer kreativa än svenskar. De har alltid minst två alternativ ifall det första skulle fallera.
Ofta träffas spanjorerna utan att i förhand ha bestämt vad man ska göra. De gör upp om en plats och en tidpunkt, den senare behöver inte vara så exakt ”vid niotiden” eller ”omkring tio” eller bara ”vi ses”.
Man tar något litet att äta, dricker något och efter en stund drar sällskapet i väg till ett annat ställe. För spanjorerna är det viktigare vilka man är med, än var man är.

Inbjudningar
När en spanjor verkligen vill invitera någon, får han säkert upprepa sin inbjudan flera gånger. Med all säkerhet svarar den tillfrågade först ”nej tack”. Det betyder inte, att denna inte vill komma utan förväntar sig, att den första ska upprepa sitt erbjudande för att vara säker på att inbjudan är verklig och uppriktigt menad.
Om inbjudningen inte upprepas är det tecken på att orden bara var en formell artighet. Man kan ju tänka sig att en spanjor inviterar en svensk, som inte är van med sådana krusiduller, utan blir glad och säger ”ja tack”. Men det får bli spanjorens problem att lösa.

Kontakter
Bra eller dåligt, det kan diskuteras. Men faktum är att i Spanien är rekommendationer synnerligen viktigt för att uppnå det man vill. Man behöver ha känningar för att få jobb; komma in på kurser, snabbt få tid hos läkare, advokat; få hem en rörmokare eller elektriker omgående och så vidare.
Den målmedvetne spanjoren börjar därför tidigt i livet att bygga upp ett bra kontaktnät.

Sport
Spanjorerna är som de flesta andra folk, de ägnar mer tid åt att titta på sport i tv än att sporta själva. Tjurfäktningen, som särskilt utlänningar förknippar med Spanien och spanjorerna förr ägnade stort intresse och utrymme, har kommit i bakgrunden.
Det är mest de verkliga kännarna som håller reda på de stora namnen inom denna konstart. De flesta ungdomar har inte en aning. Spanien är framstående inom bland annat cykel, handboll, tennis och motorsport. Men det största och viktigaste som pågår i idrottsvärlden utspelar sig på fotbollsplanerna. Många spanjorer identifierar sig med det fotbollslag de håller på. En viktig match kan lamslå en hel stad. I tv:s rapportering av sport ägnas fotbollen cirka 80 procent av tiden medan alla övriga får dela på resterande 20 procent.
En annan nationalsport som spanjorer gärna ägnar sig åt, är att tränga sig före i köer. Det är en helt legitim sport, som inte brukar vålla bråk eller slagsmål. Att lyckas vittnar om smidighet, framåtanda och företagsamhet och skänker en tillfredsställelse, som kan vara i timmar.

Medeltal
Medeltal är ju medeltal, det vill säga summan av ett antal delar och summan sedan delad med antalet. Spanjorer kan alltså vara mycket olika.
En person i Andalusien är oftast humoristisk, generös och spontan med en benägenhet att förbättra verkligheten. Folket i Katalonien har rykte om sig att vara snåla, överlägsna, affärssinnade och deras humor påminner om engelsk.
I Kastilien lär människorna var stolta, högdragna, sparsamma och gillar dubbelbottnade skämt.
Lär känna avvikelserna till medeltalet!Något som spanjorer gillar

Något som spanjorer gillar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255