Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hans G: Tystnad

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hans G: Tystnad

2015-09-10

Så där ja, då var det dags igen. Välkomna tillbaka ni som har varit i Landet Lagom och gästspelat. Vi andra som varit kvar på Costa del Sol hela tiden kan bara konstatera att så här varmt har det inte varit i mannaminne. Hur långt nu det är? Så när ni har regnat bort har vi svettats bort. Och det är inte utan att man blir lite virrig i pannkakan när det är mellan 35 och 40 grader varmt dag ut och dag in. Så det blir inte mycket nytta gjort.


Skicka till en vän

Av Hans G
e-post: [email protected]

En som däremot inte legat på latsidan är mannen som har lika mycket karisma och utstrålning som en hoprullad ryamatta. Han har legat i och hittat på saker som man bara kan skyllas på överhettning med efterföljande kortslutning.
Jovisst, det handlar om Mariano ”ahoj med r framför”. Han, som egentligen är mest känd för att vara den ende politiker i världshistorien som vunnit ett val genom att envist hålla käften och inte säga något om varken det ena eller andra, har nu vänt på kuttingen.

Kunde han så kan spanska folket. Dom skall hålla käften. Här skall vare sig demonstreras eller pratas om vräkningar, social nedskrotning eller taskiga pensioner. Här ska inte komma några populister och rabulister  och gnöla om att Spaniens rikaste man, han som bland annat äger Zara, är den som tjänar mest på skattesänkningarna som gjorts. Så nu får det vara slut på tramset och hymlandet. Heter man ”Folkets parti”, Partido Popular, så har man en plikt att ta hand om sitt folk. Så nu har PP stiftat en ny lag.

Den heter ”Medborgarskyddslagen” och handlar om ordning och trygghet enligt PP, det spanska folket, 97 procentav dem, kallar den ”Munkavle-lagen”. Det sistnämnda ligger trots allt närmre sanningen. För vad lagen går ut på är att man nu kan bötfälla olika protester och missnöjesyttringar. Och listan över”brott” man kan bötfällas för är lång. Det finns inte mindre än 44 olika saker man inte får göra för då kommer farbror polisen.  Så om några medborgare får för sig att demonstrera mot bankernas sätt att vräka folk från sina lägenheter så kan det kosta upp emot 600.000 Euro. Jo, ni läste rätt. Att organisera och yttra sig kan kosta över 5 miljoner svenska kronor.

Det är nästan overkligt att det finns ett land inom EU som kan ge en person eller en organisation böter för att man demonstrerar sitt missnöje med något. Att mötesfrihet och yttrandefrihet bedöms som en brottslig företeelse. Anledningen till ”munkavle-lagen” är de många protester som hållits i Spanien de senaste åren.

Bara år 2012 hölls det över 44.000 demonstrationer där folk protesterade och visade sitt missnöje med den rådande åtstramningspolitiken. I kölvattnet bildades till och med ett nytt parti, Podemos, som nyligen hade stora framgångar i de regionala och kommunala valen och som ligger och pendlar runt 20% inför riksdagsvalet i december. Och så kan vi ju inte ha det. Att kreti och pleti springer omkring på gator och torg och skriker allehanda slagord. Demonstrationer som dessutom inte varit särskilt fredliga enligt PP.

Så här gäller det att skydda medborgarna så att de inte börjar tro på en massa irrläror. Att Spaniens polischef,Ignacio Cosido, anser att demonstrationerna över lag varit exemplariska är inget att fästa sig vid. Vad skulle han säga annars? Att han inte skött sitt jobb? Fram med pennan bara och i ett huj kastas Spanien fyrtio år tillbaks i tiden.

Det var nämligen inte längre sedan som spanjorerna blev av med diktatorn Francisco Franco och hans fascister. Så nu kan Mariano ”ahoj med r framför” lugnt se fram emot valet. Skulle Podemos bli för besvärliga kan man ju alltid, med hänvisning till ”Ley de la seguridad ciudadana”, förbjuda dem att öppna käften. Svårare än så är det inte. Men samtliga oppositionspartier har lovat att försvinner PP så försvinner också ”munkavle-lagen”. Ytterligare ett skäl att önska alla utom ”ahoj” lycka till.

Saludos amigas/os.
Må väl!


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255