Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mollina-Fuente de Piedra – det lilla vinområdet rider på framgångsvåg

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mollina-Fuente de Piedra – det lilla vinområdet rider på framgångsvåg

2015-05-13

I förra numret berättade vi om uppstickaren Ronda. Nu tar vi sikte på det lilla vinsamhället Mollina norr om Antequera. Bodegan Tierras de Mollina, som ingår i kooperativet Dcoop, är en av bodegorna i provinsen norra del som visar framfötterna med utmärkelser inom röda, vita -och dessertviner.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

När provinsstyrelsen ifjol skulle lista några av provinsen Málagas främsta bodegor hamnade Lunares (Ronda), Almijara (Cómpeta) och Dimobe (Moclinejo) i topp tillsammans med den spännande bodegan Tierras de Mollina vid Cortijo Colarte. Provinsstyrelsen ville uppmärksamma det fantastiska arbete som många mindre vinhus gör för att främja lokala viner som etablerat sig i den stora vinvärlden.

Gastronomen, journalisten och vinkritikern Enrique Bellver var inbjuden liksom grundaren av vinsajten Verema, José Luis Contreras och sommelier David de Castro, till hotellskolan i Benahavís där en blindprovning genomfördes med 52 viner från 21 olika vinhus i provinsen.
När provinsstyrelsen höll sin första blindprovning för ett par år sedan fanns endast tre bodegor med åtta viner på plats. Betydligt fler vid den senaste provningen alltså. Provinsens vinmakare har tagit stora kliv framåt de senaste åren.
Resultatet blev att Lunares årgång 2013 från Ronda kom på första plats i kategorin röda viner. Vinet är gjort på druvan Garnacha, legat sex månader på fat och har en mycket trevlig doft. Ett vin med en fruktighet som är mycket närvarande och en friskhet och smak som dröjer sig kvar.

Bland vita viner vann Montespejo Cepas Viejas 2012 från Bodega Tierras de Mollina. Det är gjort på druvan doradilla som har en hundraårig historia i provinsen. Det är ett torrt vitt vin med gyllene färg, mycket komplext doft och en uppsjö av intressanta smaker, och med en eftersmak som påminner om blommor och nötter.
När det gäller söta viner vann Jarel 2010, ett typiskt moscatelvin från Axarquía. En blommig arom, fruktigt och med mineraltoner mycket på grund av jordmånen. Ytterligare utmärkelse fick Pedro Ximén från Arcos de Moclinejo.

Att bodega Tierras de Mollina som ligger några mil norr om Antequera fick en utmärkelse vid provinsstyrelsens blindprovningar bekräftar bara den framgångsvåg som man rider på och som fortsatte under mars månad.
När tävlingen Concurso Catavinum World Wine & Spirits Competition för 2015 avgjordes i Vitoria-Gasteiz med 17 medverkande länder och totalt 2.481 viner och likörer så fick bodegan en fin utmärkelse.
Carpe Diem Málaga Trasañejo fick förstapriset ”Gran Oro”. Det beskrivs som ett fylligt vin och aromatiskt, ett mycket välbalanserat dessertvin med ihållande smak. Carpe Diem Málaga Trasañejo är gjort på druvan Pedro Ximén och ligger på amerikanska ekfat i fem år. 
Ifjol fick Carpe Diem Málaga Trasañejo den förnämsta utmärkelsen ”Medalla de Oro” vid den internationella vintävlingen Bacchus i franska Lyon.

Även det röda vinet Montespejo Tinto Roble som produceras vid Tierras de Mollina mottog utmärkelsen ”medalla de oro” vid den internationella vintävlingen OIV (Organización Internacional del Vino) i Madrid. 1.500 viner granskades mellan den 19 och 24 mars.


 
Här presenteras det mousserande vinet Apiane, som fort tar slut

Här presenteras det mousserande vinet Apiane, som fort tar slut

Det mousserande vinet Apiane

Det mousserande vinet Apiane

Cepas Vieja, ett torrt vinn som sticker ut. Gjort på den lokala druvan doradilla

Cepas Vieja, ett torrt vinn som sticker ut. Gjort på den lokala druvan doradilla

Carpe Diem Málaga Trasañejo fick förstapriset ”Gran Oro”

Carpe Diem Málaga Trasañejo fick förstapriset ”Gran Oro”

Bodega Cortijo La Fuente

Bodega Cortijo La Fuente


Mollina och Fuente de Piedra norr om Antequera är två mindre samhällen med vinindustri. I regel inleds vinskörden i mitten på augusti och avslutas i mitten på september. Produktionen ligger på 2,3 miljoner liter. Här odlas moscatel, tintas, merlot, syrah och cabernet souvignon.
Ifjol halverades vinskörden jämfört med 2013 enligt Joaquín Zavala, tekniker, vid kooperativet Virgen de la Oliva de Mollina. 500 hektar stora vinodlingarna gav tre miljoner kilo 2014 vilket kan jämras med sex miljoner kilo 2013. Skörden ger 2,1 miljoner liter vin som blir Montespejo, Gadea, Carpe Diem, Boxviner och Cepas Vieja.
Cepas Vieja är ett torrt vinn som sticker ut. Vinet är gjort på den lokala druvan doradilla i Mollina och har en begränsad produktion på endast tusen flaskor. De gör även ett mousserande vin, halvsöta Apiane, som fort tar slut.
Fjolåret var torrt vilket gav en halverad skörd. Däremot blir kvalitén utsökt. Fjolårets skörd beskrivs som ”extraordinära och en av de bästa rent kvalitetsmässigt”.

I Mollina ligger också Bodega Cortijo La Fuente med 15 hektar och en produktion på 100.000 liter vin om året. Vinstockarna är hundra år gamla men det har bara producerats vin sedan 2008. Deras vita vin, Blanco Afrutado Cortijo La Fuente, har fått en utmärkelse. De gör även ett sött vin, Dulce Delicia nº 12.
Vid foten av bergskedjan Sierra de la Camorra ligger Bodega La Capuchina. Produktionen ligger på 20.000 flaskor av viner med namn som Capuchina Vieja tinto, Moscatel Seco och Capuchina Vieja Sol.

I Mollina firas den 12 till 14 september vinskörden under Feria de la Vendimia. Det är en trevlig lokal vinfest på landet som ger dig möjlighet att prova och köpa viner från området.

Fakta/Mollina
I Mollina, 65 kilometer norr om Málaga, finns tre bodegor; bodega Tierras de Mollina, Bodega Cortijo La Fuente och Bodega La Capuchina. Skörden låg ifjol på tre miljoner kilo druvor. Det finns 500 hektar vinodlingar i området.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255