Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ronda - uppstickaren i vinvärlden

Annons - Svenska magasinet
900.000 flaskor producerades vid Bodega Doña Felisa Chinchilla 2014

900.000 flaskor producerades vid Bodega Doña Felisa Chinchilla 2014

Ronda - uppstickaren i vinvärlden

2015-04-10

Evert Taube diktade om ”Málagas vindränkta kust” i Torpmaja. Då hade den moriske härskaren Idriss II redan år 1.047 druckit vin från Málaga, som han kallade ”Málaga-sirap”, för att gå runt koranens lagar. Det söta dessertvinet höll på att försvinna tills det dök upp på Nobelfesten 2012. Nu framställs det prisbelönta kvalitetsviner av både rött och vitt i provinsen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det har hänt en hel del saker på vinområdet i provinsen Málaga de senaste 20 åren. När den första upplagan av mästerverket En värld av vin kom ut 1995, författad av Mikael Mölstad och Bengt Frihiofsson, kunde vi läsa om det söta Málaga-vinet som förr var stort och vida exporterat men idag nästan är utdött. Det var då.
2012 skulle ett sött Málaga-vin ta plats i de finare salongerna. Vinproducenten Jorge Ordóñez & Co i Vélez Málaga i Axarquía-området framställdes dessertvinet som serverades till över 1.200 inbjudna gäster i Blå hallen i Stockholms stadshus vid Nobelfesten. I konkurrens med hundra andra viner valdes número 2 Victoria årgång 2010 med ursprungsbeteckningen Denominaciones de Origen de Málaga y Sierras de Málaga.

Det är inte bara det söta dessertvinet som i våra dagar kännetecknar vinprovinsen Málaga. Vinmakarna har tagit jättekliv de senaste 15 åren och framtidstron är stark. Engagemanget för att visa upp sig på den gigantiska vinmarknaden ökar med satsningar internationellt.
Här har det odlats vin i tusentals år. Fenicierna från våra dagars Libanon var de första. Från att ha varit unga viner från små vingårdar har det kommit att bli högkvalitativa viner som kan konkurrera med de bästa. Flera viner och vingårdar har fått utmärkelser och priser de senaste åren trots mördande konkurrensen på området.

Kontrollorgan 1933
Faktum är att kontrollorganet för vin i Málaga är ett av Spaniens äldsta och startade redan 1933. Det finns alltså en lång tradition av att göra vin i provinsen.
Flera av de traditionella vinhusen finns inte kvar. För 25 år sedan fanns det 14 vingårdar. Fem år senare hade de minskat till nio. 1999 inträffade flera viktiga saker. Det året började vinodlingar utanför Ronda återskapas och blev en del i kontrollorganet Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Málaga y Sierras de Málaga.

I provinsen Málaga är antalet bodegor eller vinhus nu 45 stycken. Nästan hälften av dessa vinfirmor, 22 stycken, ligger runt Ronda som har blivit ett riktmärke i branschen även om flera av dem bara funnits ett decennium. Tio procent av Ronda-vinerna går på export till utlandet.
Den förändring och uppgång som inträffat i Ronda hittar vi inte på några andra håll i Spanien. Kanske i vindistriktet Somontano i Aragonien, men där har det alltid funnits ett par större bodegor som Priorato som har hjälpt till i utvecklingen. Det som händer i Ronda är unikt.

När intresset för traditionella söta Málagaviner avtog innebar det kris. Det betydde också att vinmakarna började tänka om, satte upp nya mål; att utveckla vinodlingar med icke regionala druvor samtidigt som Ronda-området införlivades i kontrollorganet för Málaga.
I Ronda har det odlats vin sedan slutet på 1800-talet. Senare kom prins Hohenloe, Vetas och Friedrerich Schatz som skulle förändra produktionen. Andra druvsorter planterades och i stället för söta dessertviner började det produceras röda och vita viner. Här odlas Chardonnay, Macabeo och Sauvignon blanc och bland röda, Cabernet, Sauvignon, Merlot Shyrah och tempranillo. Nyligen fick Ronda sitt första vincenter CIV (Centro Integral del Vino).

Provinsens bodegor fakturerar för 40 miljoner euro. Vin har seglat upp till femte plats bland baslivsmedel som exporteras efter olivolja, frukt, kött och mejeriprodukter.
Vinhusen har svårt att växa på grund av deras ringa storlek. En vinfirma måste skapa ett varumärke som säljer. Det är små familjeföretag med begränsad produktion. Då ska vi tänka på att den spanska marknaden är den tuffaste i världen eftersom Spanien är etta i världen på produktion och odlingsareal.
2013 producerade Spanien 50,5 miljoner hektoliter vin vilket var en ökning med 40 procent jämfört med 2012. Aldrig någonsin har det producerats så mycket vin i Spanien. Eller vi kan jämföra produktionen 2013 med året 1994 då omkring 30 miljoner hektoliter producerades från världens redan då största vingårdsareal. Men ett lågt uttag den gången gjorde att Spanien låg på tredje plats i produktion efter Italien och Frankrike.


 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Bra kvalité
Rapporter från höstens vinskörd i Ronda-området säger dock att produktionen på grund av torka under 2014 blev lägre än 2013 som var rekordår. Nedgången ligger på mellan 30 till 40 procent. Däremot blir årgång 2014 mycket bra i provinsens vindistriktet då det gäller kvalitén.
José María Losantos, ägare till Bodega Doña Felisa-Chinchilla, talar om en nedgång på 41 procent. I stället för 1,7 miljoner kilo druvor som skördades 2013 blev det ifjol en miljon kilo som blir till 900.000 flaskor vin.
”Nedgången i antalet kilo kompenseras med att vi förväntar ett vin med mycket god kvalitet. Kvaliteten på druvorna har varit mycket bra, vi har vi inte haft några problem. Kvaliteten är enastående” säger Bibi García vid Bodega Cortijo Los Aguilares i en intervju.

Att provinsen Málaga nu flyttar fram sina positioner på världens vinscen gör att även miljontals turister bidrar till försäljningen. Det har blivit populärt med ett besök på en bodega under semestertrippen. Med sju miljoner turister till Solkusten är potentialen stor för ökad växt.

Tyvärr känner inte alla till vilka utsökta viner som kommer från provinsen, vilket kanske är tur. José María Losantos är president i Rondas vinproducenters intresseförening (Asociación de Bodegueros y Viticultores de Ronda) och ägare till ansedda Bodega Doña Felisa-Chinchilla. Vid ett forum som nyligen anordnades i Ronda berättade han att produktionen inte räcker till för att möta efterfrågan.
Och Francisco Retamero från vingården Descalzos Viejos, som producerar 40.000 flaskor om året och endast exporterar 15 procent, poängterar hur viktigt det är att satsa på kvalité. Från producenter har det framförts kritik mot myndigheterna när det gäller utbyggnader och godkännande i stadsplanen. För att Ronda-vinerna ska kunna växa både i kvalitet och kvantitet krävs det att vinbranschen byggs ut.

Nu växer intresset för vinframställning i Ronda. Det gäller att myndigheter, kommuner, regionalregering hänger med och öppnar upp för branschen. Vinmakaren Bibiana García vid Bodega Los Aguilares betonar kvalitet. Om inte den upprätthålls så kan hela vindistriktet skadas.

Med gemensamma kampanjer ska Ronda-distriktet växa och vinproducenter ska få ut sina produkter på den internationell marknaden. Men vägen är lång. Och konkurrensen är tuff.
 
Bodegas Lunares Tinto 2013 vann i höstas priset Premio Sabor a Málaga.

Bodegas Lunares Tinto 2013 vann i höstas priset Premio Sabor a Málaga.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255